Jelenlegi hely

Átadták a Szép magyar könyv elismeréseket és az IBBY Év Gyermekkönyve díjait

A 84. Ünnepi Könyvhét nyitónapján adták át a Szép Magyar Könyv 2012 verseny elismeréseit és az IBBY Év Gyermekkönyve 2012 díjait a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM).

 

 


A Szép magyar könyv 2012 megmérettetésre 53 hazai és határon túli kiadó összesen 119 könyvvel pályázott, végül az előzsűrizést követően 57 mű került a főzsűri elé - tájékoztatta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) az MTI-t.

Orosz István grafikusművész, animációsfilm-rendező, a főzsűri elnöke az idei mezőnyről az MTI-nek elmondta, hogy a testület elé nagyon magas színvonalú művek kerültek, ugyanakkor alapvetően a művek tipográfiai, esztétikai igényességét, gondolatiságát értékelték és nem az előállításra fordított költségeket.

Gyermekkönyvek kategóriában Winkler Róbert Márton és Micike az autószerelő műhelyben című, a Kolibri Kiadónál megjelent könyve kapta a díjat, oklevélben Hohol Ancsa Juhhé, szemüveges lettem! című műve, szintén a Kolibri kiadványa és a Scolar Kiadó könyve, Barabás Zsófi-Moizer Zsuzsa Mindenki tud rajzolni című munkája részesült.

Az ismeretterjesztő művek közül Erdélyi Z. Ágnes és Hermann Irén 33 világhírű magyar a XX. századból című, a Sanoma Média által kiadott könyvének ítélte a zsűri az elismerést. Oklevelet kapott Bede Béla a Corvina Kiadónál megjelent a Magyar szecessziós építészet című könyve és Bereznay Tamás a Boook Kiadónál napvilágot látott, Hungarian Cookbook című kötete. Szintén oklevélben részesült és egyben Orbán Viktor miniszterelnöki különdíját is kiérdemelte Pallos Lajos-Torbágyi Melinda-Tóth Csaba A magyar pénz története című könyve, amely a Kossuth Kiadó és a Magyar Nemzeti Múzeum gondozásában jelent meg. Tarlós István főpolgármesteri különdíját és oklevelet kapott Török András Budapest könyv, avagy Simplicissimus szerint a világ című, a Park Könyvkiadónál megjelent műve.

A tankönyvek mezőnyében Csajági Sándor, Fülöp Ferenc, Póda László, Urbán János, Dégen Csaba, Elblinger Ferenc és Simon Péter Fizika 9-10-11. című kötetei, a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó kiadványai oklevélben részesültek.

A tudományos művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategóriában az Erdei Anna, Sármay Gabriella és Prechl József által szerkesztett Immunológia című könyv, a Medicina kiadványa kapta a díjat, oklevélben és a Tamás László Emlékdíjban Hegyi Ibolya Az idő szövete című, a Scolar Kiadó által megjelentetett kötete, valamint Lévai-Kanyó Judit Többlakásos házak - Kortárs magyar építészet című könyve részesült. Ez utóbbi a Terc Szakkönyvkiadónál látott napvilágot.

A szépirodalmi és ifjúsági könyvek közül Gottfried von Strassburg Tristan című könyve kapta a díjat, egyben Áder János köztársasági elnöki különdíját, a mű a Borda Antikvárium gondozásában jelent meg. Szintén díjban részesült a Scolar Kiadó négy kötete, Takeshi Kitano Fiú, Janne Teller Semmi, Robert Williams Luke és Jon, valamint Wolfgang Herndorf Csikk című könyve. A kategóriában az oklevelet Hajdú-Farkas Zoltán A homályban maradás ösztöne (BookArt Kiadó), James Joyce Ulysses (Európa Könyvkiadó) és Máté Angi Az emlékfoltozók (Magvető Kiadó) című könyve érdemelte ki.

A művészeti könyvek és albumok kategóriában a Szépművészeti Múzeum kiadványa, a Cézanne és a múlt - Hagyomány és alkotóerő című, Geskó Judit által szerkesztett kötet kapta a díjat, az oklevelet Berecz Ágnes Hantai Volume 1. 1949-1959 című kötetének, a Makláry Artworks kiadványának ítélték oda.

A fakszimile, reprint és adaptált kiadványok közül az oklevelet Nedliczi Váli Mihály Házi orvosi szótárotska című könyve, a Magyar Mercurius kiadó kötete kapta, amely kiérdemelte az Antall József-emlékdíjat is.

Rófusz Kinga Máté Angi Az emlékfoltozók című mesekönyvének illusztrációiért és borítótervéért az Emberi Erőforrások Minisztériuma különdíját kapta. Szintén a tárca különdíjában részesült Dancsák Attila Lévai-Kanyó Judit Többlakásos házak című könyvének tipográfiájáért, valamint Buzay István Romhányi József Szamárfül című kötetének illusztrációjáért. Ez utóbbi a Móra Könyvkiadónál látott napvilágot.

A közönségdíjat, amelyet a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál és a Veszprémi Városi Művelődési Központ látogatóinak szavazatai alapján ítéltek oda, az Eötvös Károly balatoni utazásai című könyv kapta. A kötetet Kisbán Gyula szerkesztette és a Fiesta Stúdiónál jelent meg.

A könyvhét nyitónapján adták át az IBBY Év Gyermekkönyve 2012 díjait is. Az elismerést Tasnádi István A kőmajmok háza című könyvéért (Pozsonyi Pagony), Kárpáti Tibor Szabó T. Anna Tatok tatok című könyvének (Magvető) illusztrálásáért, Szabó T. Anna Patrick Ness Szólít a szörny című könyvének (Vivandra) fordításáért, valamint Kányádi Sándor és Nógrádi Gábor életműve, munkássága elismeréséül vehette át.

 

Forrás: MTI

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Ugrás az oldal tetejére