Jelenlegi hely

Hogyan viseljük könnyebben a náthás időszakot?

Életünk leggyakoribb betegsége a nátha. A nátha oka leggyakrabban vírusfertőzés. Általában vízszerű, nyákos orrfolyással jár. A tartós orrdugulást szájlégzést okoz, ami a torokpanaszok kialakulásának teremt kedvező feltételeket.

Az orr normál körülmények között a szagláson túl gondoskodik a belélegzett levegő tisztításáról, nedvesítéséről, melegítéséről. Szájlégzés esetén a védelmi rendszer nem működik. A torok közvetlenül védtelenné válik és fertőződik. A gátolt orrlégzés rossz közérzetet és homloktáji fejfájást okoz.

Nátha esetén fokozottan kell ügyelni a helyes orrtisztításra.

Az orrlyukakat külön-külön kell kifújni, mert mindkét orrlyuk egyidejű fújása a váladékot a fülkürtön át a fülbe juttatja, ahol középfül-gyulladást okozhat. Ha sok nyálka kerül a torokba, köhögés, gégegyulladás léphet fel.

“A száraz levegő tovább súlyosbítja az eldugult orr állapotát, ezért a szobában érdemes a betegség alatt vizet párologtatni. Az illóolajok csökkenthetik a homeopátiás szerek hatását, ezért alkalmazzunk egyszerű tiszta, vagy enyhén sós (pl. Salvus-víz) vizet.

A vény nélkül kapható orrcseppeket csak akkor használjuk, ha nem tudunk a náthától aludni. Az orrjárat tisztítására kiválóan alkalmasak a különböző tengeri sós készítmények. A betegség ideje alatt fogyasszunk sok folyadékot, citromos-mézes forró limonádét, együnk sok friss zöldséget és gyümölcsöt. Kerüljük a tejtermékek, a burgonya és a kenyérfélék fogyasztását, mivel ezek fokozzák a nyálka mennyiségét “– javasolja dr. Nagy Beáta gyermekgyógyász, homeopata orvos.

“A porszívós orrszívás pici csecsemőkortól minden gyermeknél elvégezhető. A szívás erejétől nem kell tartani, nem okoz kárt sem az orrnyálkahártyán, sem a koponyaüregben. Hosszú, több évtizedes tapasztalat bizonyítja, hogy naponta többször megismételve sem okoz bajt, csak segíthetünk vele. Az orrjáratok szabaddá válnak, a csecsemő szopása zavartalan lesz.

A szívó orrhoz illesztett végét időnként néhány másodpercre el kell venni az orrbemenettől. A másik orrnyílást befogva a szívás ereje nő. Erre csak nagyobb gyermekeknél és nagyon sűrű, nehezen ürülő váladéknál van szükség. Fontos, hogy a gyermek a leszívás közben ne tudja elkapni a fejét, ezért ülő helyzetben szorosan át kell ölelni.

Még egy fontos gyakorlati tanács. Az orrváladék leszívása közben az illeszték csúcsát kicsit oldalra és lefelé irányítjuk, hiszen a váladék súlyánál fogva az orrfenéken gyűlik össze. A szívóeszközt természetesen minden használat után ki kell tisztítani, mosni, fertőtleníteni. Használat előtt a fertőtlenítő oldatot is le kell öblíteni az orrszívóról.

A gyermeket lehetőség szerint minél hamarabb meg kell tanítani a helyes orrfújásra. Játékos módja, ha az asztalon tollpihét vagy vattagombócot próbálunk vele csukott szájjal elfújtatni. A helyes orrfújás – ne felejtsük el – mindig a fél oldal befogásával történik. Minden korosztálynál a legfontosabb teendő az orrlégzés rendezése. Különös jelentősége van ennek a pici csecsemőknél, ahol a táplálkozás az orrlégzés függvénye.”

Homeopátiás szerek a nátha kezelésére

Náthánál, mint minden fertőzéses betegségnél, az immunrendszer támogatására adhatjuk az Echinacea alapanyagból készült homeopátiás gyógyszert, napi 3-4 alkalommal. Ilyenkor az alacsony, 5 CH potenciát válasszuk.
Homeopátiás szert a gyerek tünetei szerint választunk, illetve gondoljuk azt is végig, mikor, hogyan lett náthás. Figyeljük meg a váladék színét, állagát és azt, hogy mitől javul az állapota.

Mit figyeljünk meg?

1. Tudjuk, mitől lett náthás a gyerek?

  • Ha hideg szeles időben fázott meg, és lázas, adjunk Aconitum alapanyagból készült szert.
  • Ha uszoda, vagy átnedvesedés után náthás, a Dulcamara alapanyag lehet a jó választás.

2. Milyen a váladék, és milyen egyéb tünete van?

  • Ha a váladék bőséges, vízszerű, kimarja az orrát, és a szeme is könnyezik, a hagymából, az Allium cepa-ból készült szer segíthet. Olyanok a tünetek, mint hagymavágás közben.
  • Ha kevés, égető, az orrot kimaró váladékot látunk, a gyerek nagyon fázik, esetleg hasmenése is van, akkor az Arsenicum album alapanyag jöhet szóba.
  • Amikor a váladék tojásfehérje jellegű, és a füle is fáj, pattog, akkor a Kalium muriaticum alapanyag a választás.
  • Ha a betegség lassan alakul ki, vércsíkok is vannak a váladékban, és hőemelkedéssel jár a nátha, akkor a gyerekeknél gyakran elsőnek alkalmaztt alapanyag, a Ferrum phoshoricum jöhet szóba.
  • A sárgás, krémes váladékkal járó nátha, ami friss levegőn javul, éjjel orrdugulással, nappal orrfolyással jár, a Pulsatilla alapanyagtól javulhat.
  • Nagy segítség lehet náthás csecsemőknél a bodzából, Sambucus nigra-ból készült szer, amikor a baba nem tud az orrdugulástól szopni.

Kezdődő nátha esetén válasszuk a 9-15 CH potenciákat. Adjuk a szert óránként, ha javul, ritkítsuk az adagolást napi 3x5 golyócska adagra.

 

Forrás: homeopatia.info.hu

Hallgasd meg a doktornő nátha témában ingyenes online előadását november 7-én, ahol akár kérdezhetsz is a doktornőtől

 

Szponzorált tartalom:

 

 
 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Pályázat típusa: makettépítő pályázatBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Tégy jót, varázsolj mosolyt! - országos kreatív pályázat gyerekeknek

Tégy jót, varázsolj mosolyt! - országos kreatív pályázat gyerekeknek

Pályázat típusa: kreatív pályázatBeküldési határidő: 2022. április 29.Korcsoport: óvodás, általános iskolás, középiskolás
Ugrás az oldal tetejére