Jelenlegi hely

15 év alatt több mint 1100 gyermeket mentett meg a Gólyahír Egyesület

Tizenöt év alatt több mint 1100 gyermeket mentett meg a Gólyahír Egyesület - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára az egyesület által szervezett konferencián, csütörtökön Budapesten.

Soltész Miklós megnyitó beszédében ismertette: a Gólyahír Egyesület segítségével 758 gyermek került családba, és az ő támogatásuknak köszönhető, hogy további 350 gyermek megszületett és a saját édesanyjánál maradt.

Az államtitkár hangsúlyozta: az örökbefogadás mind az örökbeadó, mind az örökbefogadó szülő számára hatalmas lelki teher.  De teher az örökbefogadott gyermek számára is – mondta –, aki kamaszkorában szembesül azzal, hogy "hol kezdődött és hol folytatódott az élete". A Gólyahír Egyesület ennek a tehernek a viselésében, feldolgozásában is sokat segít. Hozzátette: fontos az egyesület által nyújtott fizikai segítség is, legyen az anyagi vagy tárgyi támogatás vagy éppen a közösség biztosítása a gyermekek számára.

Böjte Csaba ferences szerzetest idézve Soltész Miklós kiemelte: nem lehet tudni, hogy ki lesz az a megmentett gyermekek közül, aki feltalálja az AIDS gyógyszerét, ki lesz orvos, aki majd életeket ment vagy akár pék, buszsofőr, aki munkájával szintén embertársait, a közösséget szolgálja.

Fűrész Tünde, az Emmi család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára előadásában ismertette a kormány családpolitikai intézkedéseit 2010-től, szót ejtve mások mellett a családi adókedvezmény kiterjesztéséről, a munka melletti gyedről és a gyermekétkeztetés támogatásának megkétszerezéséről.

A helyettes államtitkár kitért az egységes nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony bevezetésére, valamint arra is, hogy 2014-től a 12 évesnél fiatalabb gyerekek csak családban helyezhetők el.

Az örökbefogadást megkönnyítő intézkedések közül Fűrész Tünde kiemelte az örökbefogadói gyes bevezetését, a várandósságát titkoló, válsághelyzetben lévő anyák támogatását és az örökbefogadói alkalmasság érvényességének meghosszabbítását három évre. Szólt arról is, hogy a kihelyezési eljárás határideje 15 napról nyolc napra csökkent az újszülöttek esetén.

A helyettes államtitkár ismertetése szerint jelenleg 5600 nevelőszülő van Magyarországon, míg 2014. január 1-je előtt csak 3500-an voltak. Ennek köszönhetően a gyerekvédelmi szakellátásban részesülő gyermekek kétharmada már nevelőszülőnél él – hangsúlyozta.

Fűrész Tünde a rövid távú célokat ismertetve elmondta: 2016 végéig a most még gyermekotthonokban élő 12 éven aluli gyermekek is nevelőszülőkhöz kerülnek.

A konferencián Örökbefogadás kamasz szemmel című előadásában Sebesfi Ádám 16 éves örökbefogadott fiú úgy fogalmazott: "a szülő az, aki felnevel".

 

Forrás: MTI

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Ugrás az oldal tetejére