Jelenlegi hely

Debrecenbe kéne menni... a Virágkarneválra!

Családi Városkalauz a Debrecenimamik tollából. 

Virágkarnevál generációk óta

Talán nincs is olyan magyar ember, aki ne hallott volna már a Debreceni Virágkarneválról. A több mint ötvenéves múltra visszatekintő rendezvény már nagyszüleink szemében is különleges esemény volt, és hosszú évek óta a közszolgálati televízió is közvetíti. Az évről-évre idelátogató turisták sokasága pedig a bizonyíték arra, hogy mennyien szeretnének személyes résztvevői is lenni a mára kultikussá vált rendezvényének.

Debreceni virágkarneváli kocsi a 60-as években (eredeti: debrecenikepeslapok.blogspot.hu)

Debrecenimamikkal a karneválra

Hogy mitől egyedi ez a virágkarnevál? Sehol máshol a világon nem vonulnak fel ekkora virágkompozíciók! A Debrecenimami csapatának debreceni vagy ide származott tagjaiként szeretjük ezt a nagyszabású ünnepet, és örömmel látjuk az ide látogató családokat. Mostani cikkünkkel pedig szeretnénk segíteni a csemetékkel itt vendégeskedő családoknak, hogy jól érezzék magukat a Debreceni Virágkarneválon – ezért kis- és nagygyerekes családanyák „szemüvegével” készítettünk egy Családi Városkalauzt a Virágkarneválra.

Virágruhás kislány a Galiba Fesztiválon (Fotó: Kölcsey Központ)

Debrecenben már nem csak egy nap az ünnep

A klasszikus Virágkarnevál, a virággal díszített, nagyméretű kocsik felvonulása – amit sokan akár az esti Híradóból ismernek –, augusztus 20-án zajló, egynapos rendezvény. Mára azonban a Debreceni Virágkarnevál – mely 2020-ban már az 52. alkalom – több, mint egyhetes rendezvénysorozattá nőtte ki magát. Minden évben az augusztus 20-a körüli héten kiállítások, virágos rendezvények, koncertek, utcaszínház, fényfestés, Galiba Gyermekfesztivál várja a látogatókat.

Gólyalábasok mutatványa Galiba Fesztiválon

Nincs szebb állat, mint a lúd...

A Galiba Fesztivál a családok számára különösen érdekes lehet: a babakocsisok, iskolák, óvodák, sport- és táncklubok rövid felvonulásából az évek alatt egyhetes gyerekrendezvény-sorozattá formálódott. Helyszíne ismételten a Nagyerdő: a Békás-tó partjáról 2020-ban a Vidámparkba költözve folyamatosan programokkal, Ludas Matyi hasonmásversennyel, kézműves foglalkozásokkal, bábos, gólyalábas utcaszínházi előadásokkal, táncbemutatókkal várják az aprónépet.

Ha egyáltalán nem ismerem Debrecent, merre induljak a gyerekekkel? – teheted fel a kérdést a programdömping hallatán.

Autóval érkezőknek:

A parkolás, mint a legtöbb nagyvárosban, nem egyszerű. Ráadásul a karneváli programok miatt a legtöbb belvárosi utat részlegesen vagy teljesen lezárják; a menet vonulási ideje alatt pedig rendőri irányítás várható. A nagy bevásárlóközpontok parkolóját érdemes használni (Tesco a Kishegyesi úton, Interspar a Füredi úton), esetleg fizetős parkolóházakat (Fórum, Debrecen Plaza, Halköz Üzletház), és onnan átsétálni vagy villamosozni a felvonuláshoz. Az útlezárásokról itt tudsz részletesebben tájékozódni. 

Vasúttal érkezőknek:

Vonattal jönni kifejezetten megéri, mert 50% kedvezményt ad az eseményre utazóknak a MÁV. A vonatról leszállva könnyű a dolgod: áthaladva a Nagyállomáson máris a város két villamosvonalának közös végállomásán találod magad. Mindkét vonal a belvároson, azaz a felvonulás útján halad – pillanatok alatt bejutsz a karneváli forgatagba.

Bent a városban, vagy kint a Nagyerdőn

Az 1-es villamossal kiutazhatsz a Nagyerdőre, ahol a Galiba Gyerekfesztivál zajlik, és ahová érkezik a Karneváli menet is majd a nap második felében. Villamosozás közben rögtönözhettek egy rövid debreceni városnézést is – ehhez mindkét villamosvonal tökéletes. Azonban azt vedd figyelembe, hogy augusztus 20-án, a felvonulás ideje alatt a villamosok nem közlekednek. (További infó)

Városnézés modern villamossal

Rövid városnézés villamossal

A villamosok több helyen is megállnak a belvárosban, a Piac utcán: a Szent Anna utcai megállónál található a katolikus Szent Anna-székesegyház, a Kossuth térnél kell egy újabb megállót beiktatnia annak, aki a Nagytemplomra kíváncsi. Ha kisebb családtagoknak mégsem olyan érdekesek a templom egyházi látnivalói, a 400 éves Rákóczi-harangig fellépcsőzni kisebb kihívás, jó utána a szélben 30 méter magasból körbepillantani Debrecen városán. Augusztus 20-án meghosszabbított nyitva tartással látogatható a Nagytemplom!

A főtéren több „fagyizópont”, cukrászda, különböző stílusú és árkategóriájú étterem található, több helyen van kávé elvitelre is. A wc-használat már nehezebb ügy: egy nyilvános illemhely van a Kossuth téren, amely a Nagytemplommal szemben állva jobb kéz felé található, kb. 100 méterrel visszafelé. Esetleg az éttermekbe lehet bekéretőzni. A Nagytemplomban van mozgáskorlátozott wc is.

Szökőkút és ingyenes sakkasztalok a Piac utcán

Fagyizás közben a főtéren sok-sok pihenőhelyet, padot találtok, de látnivalókat is bőségesen: a Nagytemplom előtt áll a Kossuth-szoborcsoport; előtte 180 ezer mozaikelemből fél év alatt készült el a díszburkolatba ágyazott városi címer; az Aranybika Hotel előtt látható üveglap alatt az egykori „sár-híd” maradványa: a mai Piac utcán a híres vásárok miatt az 1600-as évektől kétszáz éven át egy 650 méter hosszú fahíd segítségével tették lehetővé a közlekedést. Itt frissíti a levegőt a Millenniumi szökőkút és itt áll az eklektikus stílusban épült Aranybika Hotel is.

Nosztalgia villamos a Nagytemplom előtt

Nagytemplomi panoráma

A mindenre elszántak fel is kapaszkodhatnak a Nagytemplom harangtornyába, a két torony közötti erkélyére. A túra egy része lifttel zajlik, de azért lépcsőzni is kell. A kupola építészeti trükkjeit is megleshetitek, na meg a várost madártávlatból. Ki ne hagyjátok!

A Karnevál iránt érdeklődőknek több lehetőségük is van a felvonulást megcsodálni

A menet útvonala mentén több helyen is lelátókat állítanak fel, ahol jegyvásárlás ellenében ülve is megcsodálható a felvonulás (a jegyeket bizony hónapokkal előtte meg kell venni). A lelátóknál megáll a menet, és minden felvonuló előadja a karneválra összeállított táncos műsorát. A jegyeket előre meg kell vásárolni, a helyszínen már nem lehetséges. A lelátópontok között az út mentén sorfalat állnak az érdeklődők, gyalogos nézelődők. A lelátók nagy része nem fedett, így az időjárás viszontagságai, pl. az erős napsütés igencsak próbára teheti a nézelődők türelmét. Aki teheti, az sétáljon el reggel az Egyetem sugárútra, ott a fák árnyékából élvezheti a felvonulást.

A vonulásnak pontos időbeosztása van: a menet a Nagyállomástól indul korán reggel, aki el szeretné kerülni a kánikulát, az a Nagyállomás – Szent Anna utca közötti szakaszon tudja megnézni a fellépő csoportokat, bár itt műsort még nem adnak.

Virágkocsi-kiállítás

A felvonulást követően a menetben végig vonuló virágkocsik és oldtimerek 13 órától 20 óráig testközelből is megtekinthetők a Nagyerdei Stadion mellett, az északi rendezvénytéren, miközben a közönséget folklór csoportok bemutatói szórakoztatják. Ezt a programot nem szabad kihagyni! Ha mégis lemaradnál, a virágkocsikat másnap a Piac utcán meg tudod nézni, mielőtt útra kellnének az országban.

A napot az Egyetem téren Tűzijáték, majd élő koncert, végül Utcabál zárja minden évben.

A Nagyerdő önmagában is gyerekparadicsom

A Békás-tó a Nagyerdőn – ahol a Galiba Gyerekfesztivál is zajlik - igazi gyerekparadicsom önállóan is: a tó körüli stégrendszer és szökőkutak, a növény- és állatvilág, a szabadtéri sakk, a nagy játszótér mind-mind hosszas futkorászós-mászós elfoglaltságot kínálnak a gyerekeknek.

A programok a tó körül, főleg a Szabadtéri Színpad környékén zajlanak. A tóhoz közel, a Békás játszótér mellett található egy nyilvános illemhely, és az ingyenes programok idején nyitva lévő Szabadtéri Színpadét is lehet használni. A játszótérnél van egy kisebb büfé, a park bejáratához közel; az újonnan épült strand bejáratánál lévő sétányon több étterem, fagyizó, cukrászda is van, az alkalmi árusokról nem is beszélve.

A Nagyerdő látnivalói

A Nagyerdőn található még az ország egyetlen Vidámparkja mely 2020-ban töltötte be 60. születésnapját, együtt a Debreceni Állatkerttel; a Százholdas Pagony, egy hatalmas, több korosztálynak külön játszószigeteket biztosító játszótér; az Agóra Tudományos Élményközpont és a Botanikus kert; a Nagyerdei Víztorony, hatalmas mászófallal, büfével, terasszal; Ködszínház; Toldi Panoptikum; Aquaticum Termálfürdő, Strand, Sportcentrum nyilvános kondiparkkal.

Szeretettel várunk Benneteket Debrecenben!

a Debrecenimamik: Edit és Adél

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen
Láthatatlan hősnők, avagy ennyit keresnél, ha fizetnének az otthoni munkádért

Láthatatlan hősnők, avagy ennyit keresnél, ha fizetnének az otthoni munkádért

Láthatatlan munka napját áprilisban ünnepeljük, persze ez egy olyan ünnep, amit általában elfelejtünk, vagy inkább nem is tudunk róla. De mi is az a láthatatlan munka? Ha nagyon röviden akarnám megfogalmazni, akkor mindaz a munka, amiért nem jár fizetés, sőt, gyakran köszönet sem.
Húsvéti szalvétahajtogatás kicsiknek, nagyoknak

Húsvéti szalvétahajtogatás kicsiknek, nagyoknak

Két cuki nyuszit hoztunk a húsvéti asztal díszítéséhez.
Fűszernövények tavasztól őszig

Fűszernövények tavasztól őszig

A fűszernövények használata a konyhában reneszánszát éli. Régen – és sok helyen ma is – megtalálhatók a kiskertekben vagy cserepekben az erkélyeken, teraszokon.
Ugrás az oldal tetejére