Jelenlegi hely

Augusztusi Emlékhelyek napja 2020-ban

Emlékhelyek napja május helyett augusztusban? Igaz, hiába az augusztusi meleg, rengeteg program csábít majd és még a történelmet is megszeretheted! Találkozhatsz királyokkal, de még Abigéllel is, éjszakai séták, városnézések, zenés műsorok, családi programok várnak szerte az országban!

Jártál már valamelyik Nemzeti Emlékhelyünkön? Ha nem, érdemes várni pár napot és rendhagyó élményekben lehet részed!

A Nemzeti Örökség Intézete minden évben megrendezi az Emlékhelyek Napját, hagyományosan május második szombatján. Idén azonban a koronavírus-járvány miatt augusztus végére, a mohácsi csata évfordulójára helyezték át az egynapos programsorozatot.
Az országos programsorozat célja idén ötödik alkalommal hazánk nemzeti és történelmi emlékhelyeire, kulturális örökségünkre való figyelem felkeltése.

A részletes és országos programok a rendezvény weboldalán ITT nézhetőek meg.

Egy korábbi Nemzeti Emlékhelyek napján a Deák Mauzóleum fényfestés közben

Mit kell tudni az emlékhelyekről?

  • 20 nemzeti és 51 történelmi emlékhelyünk van;
  • történelmünk szimbolikus jelentőségű helyei;
  • sztélé jelöli őket, vagyis egy emlékoszlop, amelyen röviden olvasható a hely történelmi jelentősége;
  • logójuk van: egy csomót ábrázoló motívum, amit a magyar királyi jogar tetején található motívum inspirált, és ami a nemzeti összetartozást fejezi ki;
  • éremsorozaton is megtalálod őket;
Az idei emlékhelyek napja tematikája a nemzeti összetartozás évéhez kapcsolódik, amelyhez az emlékhelyek színes programokkal, kedvezményes jegyárakkal kívánnak csatlakozni. A nyitórendezvény helyszíne a pákozdi nemzeti emlékhely lesz. A Fiumei úti sírkertben is sok programmal készülünk, amelyek között számos ingyenes vezetett séta, esti fényfestés és koncert is szerepel.

Nemzeti és történelmi emlékhelyeink

A nemzeti emlékhelyek történelmünk legfontosabb helyszínei, az emlékezet egyszerre szimbolikus és valóságos terei. Bár gyakran fontos építészeti alkotások, nem elsősorban műemléki szempontok alapján számítanak jelentősnek, hanem kiemelkedő történelmi szerepük miatt.

Lovagi sakk élő emberekkel 2019-ben Székesfehérváron

A történelmi emlékhelyek szintén az emlékezet olyan fontos helyszínei, amelyek nemzeti, felekezeti, regionális vagy kisebbségi szempontból kiemelkedőnek minősülnek. Bár gyakran fontos építészeti alkotások, nem elsősorban műemléki szempontok alapján számítanak jelentősnek, hanem kiemelkedő történelmi szerepük miatt. Lehetőséget nyújtanak arra, hogy a hozzájuk ellátogatók számára megtapasztalhatóvá tegyék a magyar történelem sorsfordító eseményeit, tragédiáit, de dicső pillanatait is.

A Pákozdi Katona Emlékpark

Történelmi emlékhelyeink között nemcsak az olyan ismerteket, mint a Terror Háza vagy a Batthyány-Örökmécses találhatjuk meg, de a ceglédi Huszárlaktanya, a hajdúböszörményi Hajdúkerületi Székház vagy a Recski Munkatábor éppúgy az emlékezet részét képezi. A Nemzeti Örökségvédelmi Intézet honlapján részletesen lehet keresgélni a helyszínek között.

Idén először: Év Emlékhelye díj

A Nemzeti Örökség Intézete – a nemzeti és a történelmi emlékhelyek számára – 2020-ban megalapította az „Év Emlékhelye” díjat.

Az „Év Emlékhelye” díjjal a NÖRI elismerését szeretné kifejezni azoknak az emlékhelyeknek, amelyek emlékhely státuszukat mind programjaikban, mind kommunikációjukban előtérbe helyezik. Ezen felül célja, hogy az emlékhelyek egymással együttműködve, egymást támogatva szervezzék programjaikat.

 

ADL - Debrecenimami

Forrás: intezet.nori.gov.hu; emlekhelyeknapja.hu weboldalak és Facebook oldalaik

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Képregény, táblakép, futás... a közös pont: a Himnusz

Képregény, táblakép, futás, ismeretlen szerelmes ... a Himnusz és Kölcsey titkai

Gondolnád, hogy január 22-én ünnepeljük a Himnusz születésnapját? És azt tudtad, hogy képregény is készült belőle? Vagy azt, hogy Kölcsey nem is tartotta jó versnek?
23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

Te is tudsz ilyen „jó szándékú”, de romboló mondatokat? Nekem a „kedvenceim” az „Engedd el!” a „Másoknak sokkal nehezebb” és a „Tudom, mit érzel”. Ilyenkor szívesen visszakérdeznék: Tényleg tudod?! Szerintem fogalmad sincs…
Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Ugrás az oldal tetejére