Jelenlegi hely

Augusztusi Emlékhelyek napja 2020-ban

Emlékhelyek napja május helyett augusztusban? Igaz, hiába az augusztusi meleg, rengeteg program csábít majd és még a történelmet is megszeretheted! Találkozhatsz királyokkal, de még Abigéllel is, éjszakai séták, városnézések, zenés műsorok, családi programok várnak szerte az országban!

Jártál már valamelyik Nemzeti Emlékhelyünkön? Ha nem, érdemes várni pár napot és rendhagyó élményekben lehet részed!

A Nemzeti Örökség Intézete minden évben megrendezi az Emlékhelyek Napját, hagyományosan május második szombatján. Idén azonban a koronavírus-járvány miatt augusztus végére, a mohácsi csata évfordulójára helyezték át az egynapos programsorozatot.
Az országos programsorozat célja idén ötödik alkalommal hazánk nemzeti és történelmi emlékhelyeire, kulturális örökségünkre való figyelem felkeltése.

A részletes és országos programok a rendezvény weboldalán ITT nézhetőek meg.

Egy korábbi Nemzeti Emlékhelyek napján a Deák Mauzóleum fényfestés közben

Mit kell tudni az emlékhelyekről?

  • 20 nemzeti és 51 történelmi emlékhelyünk van;
  • történelmünk szimbolikus jelentőségű helyei;
  • sztélé jelöli őket, vagyis egy emlékoszlop, amelyen röviden olvasható a hely történelmi jelentősége;
  • logójuk van: egy csomót ábrázoló motívum, amit a magyar királyi jogar tetején található motívum inspirált, és ami a nemzeti összetartozást fejezi ki;
  • éremsorozaton is megtalálod őket;
Az idei emlékhelyek napja tematikája a nemzeti összetartozás évéhez kapcsolódik, amelyhez az emlékhelyek színes programokkal, kedvezményes jegyárakkal kívánnak csatlakozni. A nyitórendezvény helyszíne a pákozdi nemzeti emlékhely lesz. A Fiumei úti sírkertben is sok programmal készülünk, amelyek között számos ingyenes vezetett séta, esti fényfestés és koncert is szerepel.

Nemzeti és történelmi emlékhelyeink

A nemzeti emlékhelyek történelmünk legfontosabb helyszínei, az emlékezet egyszerre szimbolikus és valóságos terei. Bár gyakran fontos építészeti alkotások, nem elsősorban műemléki szempontok alapján számítanak jelentősnek, hanem kiemelkedő történelmi szerepük miatt.

Lovagi sakk élő emberekkel 2019-ben Székesfehérváron

A történelmi emlékhelyek szintén az emlékezet olyan fontos helyszínei, amelyek nemzeti, felekezeti, regionális vagy kisebbségi szempontból kiemelkedőnek minősülnek. Bár gyakran fontos építészeti alkotások, nem elsősorban műemléki szempontok alapján számítanak jelentősnek, hanem kiemelkedő történelmi szerepük miatt. Lehetőséget nyújtanak arra, hogy a hozzájuk ellátogatók számára megtapasztalhatóvá tegyék a magyar történelem sorsfordító eseményeit, tragédiáit, de dicső pillanatait is.

A Pákozdi Katona Emlékpark

Történelmi emlékhelyeink között nemcsak az olyan ismerteket, mint a Terror Háza vagy a Batthyány-Örökmécses találhatjuk meg, de a ceglédi Huszárlaktanya, a hajdúböszörményi Hajdúkerületi Székház vagy a Recski Munkatábor éppúgy az emlékezet részét képezi. A Nemzeti Örökségvédelmi Intézet honlapján részletesen lehet keresgélni a helyszínek között.

Idén először: Év Emlékhelye díj

A Nemzeti Örökség Intézete – a nemzeti és a történelmi emlékhelyek számára – 2020-ban megalapította az „Év Emlékhelye” díjat.

Az „Év Emlékhelye” díjjal a NÖRI elismerését szeretné kifejezni azoknak az emlékhelyeknek, amelyek emlékhely státuszukat mind programjaikban, mind kommunikációjukban előtérbe helyezik. Ezen felül célja, hogy az emlékhelyek egymással együttműködve, egymást támogatva szervezzék programjaikat.

 

ADL - Debrecenimami

Forrás: intezet.nori.gov.hu; emlekhelyeknapja.hu weboldalak és Facebook oldalaik

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Utam az iskolába – Filmajánló

Utam az iskolába – Filmajánló

Négy kiskamasz a világ négy pontján. Ami közös bennük, hogy örömmel járnak iskolába, akkor is, ha ez nagy nehézségekkel és veszéllyel jár: elefántok elől menekülnek, lóháton mennek a hegyekben, folyón kelnek át, kilométereket gyalogolnak. Lenyűgöző dokumentumfilm, egyben tanmese iskolásoknak.
Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Ez a probléma férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, sőt csecsemőknél is kialakulhat, mégis legtöbbször a várandóssággal kapcsolatban találkozunk vele. A terhes kismamák esetén általában már a második trimeszterben elindul a hasfal „szétnyílása”. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. A magánklinikák gyakran műtétet javasolnak, de nem biztos, hogy minden esetben indokolt – hívta fel a figyelmet Karóczi Csilla a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája.
Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ugrás az oldal tetejére