Pirított csirkemáj petrezselymes krumplival - recept
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 60 dkg csirkemáj (szív nélkül - lehet így is vásárolni)
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 2 teáskanál sertészsír
- 1 evőkanál édes fűszerpaprika
- 1 kávéskanál csípős fűszerpaprika (ha nem szeretnéd csípősen, hagyd ki)
- 2 kávéskanál majoránna
- 1 kávéskanál bors
- só
A petrezselymes krumplihoz:
- 1 kg krumpli (megtisztítva kb. 80 dkg)
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál sertés vagy baromfizsír
- 1 csokor petrezselyem
Megjegyzés
Ha szívvel együtt veszed a májat, azt ajánlom, vedd le róla a szíveket, mert azok sokkal lassabban puhulnak meg, mint a máj. Kis zacskóban tedd el a mélyhűtőbe, és főzd bele pl. húslevesbe.
Előkészítés
- A csirkemájat alaposan átnézed, hogy nincs-e rajta epe-maradék. Az ínakat, esetleges vérrögöket eltávolítod. Megmosod.
- A hagymát felaprítod.
- A petrezselymet apróra vágod (néhány szálat tegyél félre).
- A krumplit meghámozod, kockákra vágod és felteszed főni egy nagyobb edényben annyi vízben, amennyi éppen ellepi. A vízbe tedd bele az 1 teáskanál sót.
Pirított csirkemáj készítése
1. A zsírt egy lábasban felolvasztod.
2. Megpirítod benne a hagymát. Addig párolod, ameddig a víz elmegy belőle (már nem gőzölög). Nem teszed bele a fűszereket.
3. Ráteszed a májat, először egyik, majd a másik oldalát megsütöd. Egy-egy oldalát 6 - 7 percig sütöd. (A májat nem szabad sokáig sütni, mert megkeményedik.)
4. Amikor ezzel készen vagy, megfűszerezed: beleteszed a borsot, majoránnát és a kétféle piros paprikát, de még mindig nem sózod meg.
5. Összekevered és felforralod.
6. Csak most sózod meg. Ezzel a máj elkészült.
7. A krumpliról leöntöd a főzővizet. Egy lábasban megolvasztod a zsírt, beleteszed a megfőtt krumplit, ha szükséges, megsózod és megszórod petrezselyemmel.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 20 perc
- Máj elkészítése: 15 perc
- Krumpli elkészítése: 10 perc
Összesen: 45 perc
Tálalás
A májat adagokban tányérokra teszed. Mellé tálalod a petrezselymes krumplit. Petrezselyem ággal díszítheted.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Még több fortély Zsuzsától:
Szerző: Pap Zsuzsa - http://www.haztartas-ma.hu/
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges