Jelenlegi hely

Egyszerű bableves

Bableves: jó fűszerezéssel még hús nélkül is olyan étel, amelyet szeret felnőtt és gyerek egyaránt. Ha még debreceni és tejföl is van benne, az már majdnem maga a mennyország! Elkészítése egyszerű, ha kezdő vagy, akkor is bátran belevághatsz, mert biztosan sikerülni fog. 

Pap Zsuzsa írása

Egyszerű bableves tálalva

Egyszerű bableves recept

A recept alapján főzhetsz fejtett bablevest is (1 kg fejteni való babból). A különbség mindössze annyi, hogy a friss babot nem kell beáztatni.

Hozzávalók 4 személyre

Alapösszetevők:

  • 25 dkg tarka bab
  • 3 db debreceni
  • 2 közepes szál sárgarépa
  • 2 közepes szál fehérrépa
  • 1/4 db zeller
  • 2 szál zellerzöld
  • 10 dkg készen vásárolt csipetke
  • 2 dl tejföl (nem kötelező)
  • 1 csokor petrezselyemzöld

A bab főző leve:

  • 1 liter víz
  • 1 db vöröshagyma 
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db babérlevél 
  • 15 szem fekete bors
  • só 

A rántáshoz:

  • 5 dkg zsír
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál piros fűszerpaprika

Megjegyzés:

Ha van füstölt hús főző leve, abban is meg lehet főzni a babot. Ez esetben a főzőlé fűszerei nem szükségesek, mert a füstölt hús főzésekor ezek az ízek már belekerültek a főzőlébe. A levet ilyenkor meg kell kóstolni, mert lehet, hogy sós. Ha igen, akkor hígítani kell.

 

Előkészítés

  • A babot a főzés előtti estén mosd meg és áztasd be (különben órákig kell főzni).

Bab áztatása

A bableves elkészítése

1. Tedd fel a babot főni a vízben és fűszerezd meg a főző levet hagymával, fokhagymával, babérlevéllel, fekete szemes borssal, és sózd meg ízlés szerint (a képen sonkalében főlő babot látsz).

Bab főzése bableveshez

2. Főzd addig, amíg majdnem megpuhul. 

3. Közben tisztítsd meg és darabold fel a zöldségeket, a debrecenit vágd fel karikákra.

Bableveshez feldarabolt zöldségek

Debreceni kolbász előkészítése bableveshez

4. A petrezselymet mosd meg, zöldjét aprítsd fel (egy-két bóbitát meghagyhatsz a leves díszítéséhez), szárát kösd össze cérnával.

5. Amikor a bab már majdnem puha, tedd bele a zöldségeket, zeller zöldet, petrezselyem szárat, csipetkét és addig főzd tovább, amíg minden megpuhul.

Bableves zöldségekkel

Bableves főzése zöldségekkel, csipetkével

6. Vedd ki belőle a babérlevelet, zeller zöldet, petrezselyem szárat és a hagymát, majd dobd ki – ezekre már nem lesz szükség és inkább csak zavarnak.

7. Add hozzá a debrecenit.

8. Egy kis lábasban vagy serpenyőben olvaszd fel a zsírt, pirítsd meg benne a lisztet, vedd le a tűzhelyről (különben a piros paprika megkeseredhet), keverd bele a piros paprikát és egy gyors mozdulattal, keverés közben engedd fel nagyjából 2 dl hideg vízzel. Öntsd a leveshez. Ha esetleg mégis csomós lenne, szűrd át egy kis szűrőkanálon és a csomókat is passzírozd át rajta.

Rántás készítése bableveshez  - első lépés

Rántás készítése bableveshez - második lépés

Rántás készítése bableveshez - harmadik lépés

Rántás készítése bableveshez - negyedik lépés

Rántás készítése bableveshez - kész rántás

9. Szórd rá a petrezselyem zöldet.

Bableves petrezselyemzölddel, rántás után

10, A leves ezzel el is készült.

A bableves tálalása

Tálalásnál lehet hozzá tejfölt adni, de ez ízlés dolga, mert van, aki tejföl nélkül szereti. Egyes vidékeken szokás kevés ecetet tenni a bablevesbe, de én nem szeretem – elég a tejföl savanykás íze.

Bableves tálalva

Megjegyzés:

A képeken látsz egy kis darab sonkát is a levesben (ez egy kis maradék a sonkalében. 
Hasonló módon készül a csülkös bableves is, csülökhússal.

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
 

Még több fortély Zsuzsától:

Húsgombóc ételek

Töltött káposzta - ahogyan neked is sikerülni fog!

Sütőtök krémleves

Környezetbarát mosószerek

Háztartási napló

Környezetbarát mosás

Nagytakarítás

Húsvéti vacsora

 

Szerző: Pap Zsuzsa - http://www.haztartas-ma.hu/

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogy valóban élményekkel teli legyen a nyár!

Hogy valóban élményekkel teli legyen a nyár!

Mostanra már nyakig vagyunk a nagy nyári szünet kellős közepében. Mindenki elképesztően várta, a szülők talán már el is felejtik a holazalvókám-elfelejtettükalogopédiafüzetet-beposhadtazúszáscucc kombinációját, a gyerekeknek pedig egy ideje nem kell a szülők gyengéd (vagy épp agyvérzésközeli hangvételű-keljmárfelmertelkésünk!!!) ébresztésére kelniük. Szóval mit csinálnak? Hát még az ébresztőóra megcsörrenése ELŐTT természetesen közlik, hogy felkeltanaaaap, éhesvagyooook, kakiltaaaaam :D Én nem tudom, hogy vannak kódolva, de egyszerűen félelmetes, hogy a tanév idején 7kor sírva nyalábolom ki az ágyból az ovist, bezzeg a szünidőben 6kor már arcon pörögnek a testvérével együtt… Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

A nagy nyári melegben gyakran úgy érezzük, hogy könnyebb lenne egy kávéval, vagy teával. Forró helyzetekre jól jön néhány jeges korty akár mindkettőből.
Bolhazsákok és könyvmolyok

Bolhazsákok és könyvmolyok

Emlékszel még gyerekkorodból az összebújós meseolvasásokra? Az első kiböngészett betűkre, mikor végre összeállt egy szó? A takaró alatt zseblámpával olvasott regényekre? A könyvek világába belépés élménye egy életre elkísér bennünket.
Így lesz ügyes kezű gyereked

Így lesz ügyes kezű gyereked

Sok szülő csak az iskolaérettségi vizsgálatok során szembesül azzal, hogy óvodás gyermekének a rajzkészsége, vonalvezetése még nagyon távol áll attól, amilyen készségekre az első osztályban szüksége lesz. Kézenfekvőnek tűnhet ilyenkor színezők és feladatlapok garmadájával elárasztani a gyereket, ám a mozgások finomodásához nem erre van szükség.
Ugrás az oldal tetejére