Jelenlegi hely

Mielőtt szétpörgetnéd az agyad - 5 tipp a multitasking ellensúlyozására

Ha nagy cégnél, multinál, esetleg üzleti támogató központban dolgozol, akkor valószínűleg a mindennapjaid része a multitasking, és gyakran találod magad olyan helyzetben, amikor egyszerre több dolgot kell kézben és észben tartanod. Bármikor befuthat egy chatüzenet a főnöködtől, egy kollégádtól, és még ha nem is figyelsz oda, a felvillanó üzenet máris kinyit egy újabb oldalt a megoldandó feladatok között. 

A multitasking szó szerint több feladattal való egyidejű foglalkozást jelentene, és sok cégnél betonbiztos helye van az álláshirdetések Elvárások bekezdésében. Ezzel csak egy gond van: multitasking ebben az értelemben nem létezik.

Mi is történik tulajdonképp olyankor, amikor az agyunk multitaskol? Miért fárasztó, és mit tehetünk azért, hogy kiegyensúlyozzuk ezt a nem igazán ideális működésmódot? Ebben a cikkben ezekről a kérdésekről lesz szó.

Az agyunk "multitasking" alatt

Amikor azt éljük meg, hogy épp egyszerre többfelé koncentrálunk, valójában az történik, hogy a figyelmünk ide-oda cikázik a feladatok között. Bár a figyelmünket irányítani viszonylag gyorsan tudjuk, ilyenkor az előző feladatból megmarad egy figyelmi töredék, ami lelassítja a következő információ feldolgozását. Emiatt lehet az az érzésed, hogy amikor visszatérsz az eredeti feladathoz, kissé megtorpansz, és kell egy kis idő, míg rájössz, pontosan hol is tartottál a feladatban vagy a gondolatmenetben.

A gyors figyelmi váltásokban előbb-utóbb alaposan el is lehet fáradni. Ha újra meg újra fel kell venned a fonalat egy bizonyos feladattal kapcsolatban, lassabban haladsz vele, és ettől egy idő után frusztráltnak érezheted magad. Ha a mindennapjaid nagy része így telik, nem ritkán elkezdheted akkor is stresszesnek, hajszoltnak, kimerültnek érezni magad, ha egyébként nem egy tipikusan stresszes munkában dolgozol. 

Mit tehetsz ilyenkor magadért?

Bár a szétforgácsolódó figyelem a fenti okok miatt elég frusztráló tud lenni, főként ha még nagy munkamennyiséggel és nyomással társul, nem feltétlenül az az egyetlen megoldás, hogy felmondasz és munkakört váltasz. Van, hogy nem teheted meg, és van, hogy épp a jövőbeli céljaid miatt vállaltál el épp egy jobban fizető, például idegen nyelvű ügyfélszolgálatos munkát - így nem opció, hogy ezen változtass. Vannak viszont olyan apróbb dolgok, amelyekkel segítheted magad, hogy hosszú távon kiegyensúlyozd a szétaprózódó figyelmet követelő munkád hatásait.

1. Az e-mailek megvárnak

Nagy lehet a csábítás, hogy minden befutó e-mailre azonnal válaszolj, hiszen jó esetben ez egy olyan feladat, amit gyorsan ki tudsz pipálni, ezáltal hatékonynak érezheted magad. Viszont a figyelmed szempontjából szerencsésebb, ha meg tudod állni a késztetést, és ehelyett kijelölsz magadnak a nap során meghatározott időpontokat, amikor ránézel az üzeneteidre és megválaszolod őket - még jobb, ha ebben az időben viszont csakis ezzel foglalkozol.

2. Mélyülj el egy feladatban!

Szakíts ki magadnak kisebb-nagyobb idődarabokat, amikor egy elmélyültebb munkára koncentrálsz: tegyél be a naptáradba egy fél órát (vagy amennyi belefér) magadnak, és állítsd át magad elfoglaltra vagy ne zavarjanak-ra. Hallgass instrumentális zenét, hogy amennyire lehet, kiszűrd a környező zajokat is! Az instrumentális zene azért sokkal jobb megoldás, mert a dalszöveget, bármennyire is nem figyelsz oda, beszédként érzékeli az agyad, csakúgy, mint bármit, amit írásban kell megoldanod - így ettől is osztódik figyelmed.

3. Pihenőidőben lassits!

Pihenésképpen tényleg pihentesd a figyelmed: meg fogsz lepődni, hogy pihenőidődben mennyivel jobban esik a facebook és instagram görgetése helyett például egy könyvet olvasnod, vagy podcastot hallgatnod! A történetek, egy adott téma körüli beszélgetések követése lelassítja a figyelmed, sőt a könyvolvasás még jobb, hiszen ott abban a tempóban haladsz, ahogy neked kényelmes, vagy amire épp képes vagy a maradék energiáddal. Nem ritka, hogy elalvás előtt néhány oldal elolvasása után álmosnak érzed magad - az olvasás egy szuper eszköz a lelassulásra.

4. Tegyél pontot a munkanap végére!

A munkaidő vége felé nézd át azokat a feladatokat, amiket tovább kell vinned másnap, és írj magadnak egy helyzetjelentést. Ezzel lekerekíted a munkanapot, és nyugodtabban kapcsolhatod ki a gépet aznapra. A munkaidő végeztével (ha a munkád jellege megengedi, tehát ha nem vagy ügyeletes, on call-on, stb.) kapcsold ki a céges telefonodat, ne nézegess céges e-maileket, még egy pillanatra se.

5. Meditálj!

A meditációnak, relaxációnak, autogén tréningnek az egyik legjobb ideje a munkaidőd után van. Ha egész nap ide-oda cikázott a figyelmed, a belülre irányított figyelem segít lelassulni és kikerülni a napi pörgésből. Azáltal, hogy becsukod a szemed, és csendben a testrészeid ellazítására figyelsz, a külső ingerektől a saját természetes életritmusod felé fordulsz. Ez segít lecsendesíteni a gondolataidat, és megkezdeni a nap lassabb, pihenősebb részét.
 

Sokszor a munkakör, amit végzünk, nem éppen a legideálisabb az emberi pszichére nézve, mondhatni, nem a jelenlegi észlelőrendszerünk kapacitására lett kitalálva. Ilyenkor óriási segítség az, ha ismerjük a képességeinket és a határainkat, és használjuk mindazt a tudást, amit a pszichológia kínál a saját jóllétünk fenntartására - mert a pszichológia nem csak a mentális betegségeknek, hanem önmagunk megismerésének, belső működéseink megértésének is a tudománya.

 

Szerző: May Nikolett
pszichológus, autogén tréning gyakorlatvezető jelölt, toborzás-kiválasztási tanácsadó
https://pszichologuskereso.hu/pszichologus/may-nikolett

 

- Monorimami -

 

 

 

 

 

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.
Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Élő adventi naptárrá változnak azok a települések, ahol a házak ablakait ünnepi fénybe és díszbe öltöztetik, számmal jelölve a napokat december elsejétől karácsonyig. A várakozás izgalma igazi közösségi élménnyé válik. Testi-lelki egészséget szolgáló program lehet ilyenkor az esti séta lakóhelyünk utcáin.
Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Avagy last minute adventi kalendáriumok. Míg határidők léteznek, a last minute kifejezés örök szóhasználatban marad. Percek alatt kell megoldanunk 24 egyformát és a belevalókat. Hidd el, nem olyan nagy ördöngősség, már ha van inspiráció.
Ugrás az oldal tetejére