Jelenlegi hely

Új karanténszabályok az iskolákban: összegyűjtöttük a lényeget!

Valóban le lehet rövidíteni a karantént? Hány napra kerül karanténba az, akinek az osztálytársa fertőzött? Rengeteg a kérdés az új karanténszabályozással kapcsolatban. Megpróbáltuk összeszedni a lényeget az új szabályzásból.

Honnan számoljuk a karantént? Valóban le lehet rövidíteni is? Karanténba kerül, akinek az osztálytársa fertőzött? Mikor mehetnek vissza az iskolába az oltott diákok, akiknek pozitív lett a koronavírustesztjük? Összefoglaltuk a legfontosabb szabályokat.

2022. január 21-től elérhető az Oktatási Hivatal oldalán az új, 2022. január 17-én született INTÉZKEDÉSI TERV A KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEKBEN A JÁRVÁNYÜGYI KÉSZENLÉT IDEJÉN ALKALMAZANDÓ ELJÁRÁSRENDRŐL

Mi a legfontosabb változás?

A korábbi gyakorlattal ellentétben az általános iskola alsós osztályaira is ugyanazok a járványügyi szabályok vonatkoznak, mint a felső évfolyamra.

Azaz most már az 1-6. évfolyam járványügyi szabályzása megegyezik a 7-12. évfolyaméval. Eddig egész osztályok kerültek karanténba egy fertőzött miatt az alsó tagozatos osztályokban (ahol a diákok az életkoruk miatt egészen decemberig nem kaphattak védőoltást). Ezentúl itt is más szabályok vonatkoznak majd az oltott és az oltatlan diákokra.

Hány napig tart a karantén, ha pozitív a teszt?

Alapesetben ha egy diák koronavírus-tesztje pozitív, a karantén hét napig tart.

Csak akkor mehet újra iskolába, ha a karantén 7 napja után legalább három napig nincs láza, és a légúti tünetei is megszűntek.

A karantént le lehet rövidíteni: „három nap tünetmentesség esetén, a tünetek kezdetétől számított 5. napon végzett negatív antigén gyorsteszteredmény esetén az elkülönítés feloldható, és a tanuló visszatérhet az intézménybe”. A felszabadító gyorstesztet nem rendelőben, hanem magánúton lehet elvégeztetni.

A karanténból visszatérő diák hivatalos orvosi igazolását az intézmények el kell fogadnia, azt saját hatáskörben nem bírálhatja felül.

Mi lesz a fertőzött diák osztályával?

A jelenléti oktatás folytatódik a fertőzött diák osztályában. Eltérő eljárás vonatkozik az oltást kapott és oltatlan diákokra.

Azoknak, akik már megkapták az oltást: továbbra is be kell járniuk az iskolába (hiába kontaktszemélyek), egyedül akkor kerülnek karanténba, ha az oltás ellenére pozitív lesz a koronavírustesztjük.

Más szabály vonatkozik azokra a diákokra, akik nem kapták meg az oltást: ők kontaktszemélyként öt napra kerülnek karanténba.

Online lesz az oktatás a karanténban lévő diákoknak?

A kormányrendelet csak annyit ír, hogy a karanténba került diákoknak el kell küldeni az „előrehaladáshoz szükséges információkat”, ez nagyjából az órákon átvett anyagot és a házi feladatokat jelenti.

Nem tiltják az online oktatást, a tájékoztatóban az áll, hogy „a jelenléti oktatásba otthonról történő bekapcsolódás lehetőségét az adott intézmény a helyben kialakult módon, a rendelkezésre álló technikai adottságoknak megfelelően biztosíthatja”.

A karanténba kerülés és tesztelés

Ez már nem szerepel az intézkedési tervben, orvosok nyilatkozatai és az általános eljárásrend alapján összeszedtünk néhány hasznos információt.

A karantént a háziorvos rendeli el. A tesztelést szakemberek végzik, elsősorban az országos mentőszolgálat tesztpontjain. Itt a pozitív gyorsteszt eredményt felmutatók azonnal karanténba kerülnek; míg a negatív gyorsteszt eredménnyel rendelkezők azonnal egy PCR teszten esnek át, melynek eredményéről a háziorvos vagy a kormányhivatal tájékoztat. Gyakorlatilag aki előbb "ér" a telefonhoz.

Ha valaki egy patikában vásárolt antigén gyorsteszttel is pozitív eredményt produkál, akkor azt is elfogadják.

Hogyan számolják a karantént?

Ha valaki úgy kerül karanténba, hogy korábban tünetei is voltak, akkor a tünetek jelentkezésétől kell számítani a karantént. Ha valaki tünetmentesen kerül karanténba, akkor a pozitív teszt időpontjától számít a kezdete.

A karantén alapesetben 7 napig tart.

Dr. Tordas Dániel budakalászi csecsemő- és gyermekgyógyász Facebook oldalán osztott meg az alábbi ábrát, hogy naprakész legyen mindenki:

ADL - Debrecenimami

Forrás, Forrás és a cikkben említettek

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen
Ugrás az oldal tetejére