Jelenlegi hely

Száraz bőr és striák: hogyan veheted fel a harcot ellenük?

Egy nő számára a bőrápolás alapvető fontosságú, azonban vannak olyan helyzetek, amik alaposan megnehezítik a dolgunkat. Egy babavárás során például a bőr extrém terhelésnek van kitéve, hiszen alaposan meg kell nyúlnia a pocak növekedésével. A hideg, valamint a hormonszintek is befolyásolják például a bőr szárazságát, ezért vannak helyzetek, amikor nem elég a napi rutin, hanem kicsit erősebb hidratálásra, ápolásra van szükség.

Mindenkit érinthet a bőrszárazság

A száraz bőr problémája időnként mindenkinél előkerülhet, igen sok kellemetlenséget okozva. A száraz bőrrel ugyanis nem csak az a baj, hogy fakó, élettelen, hanem az is, hogy kellemetlenül feszül és viszket. Ezzel pedig akár az éjszakai pihenéssel is probléma lehet, hiszen a viszketés miatt nem tudunk nyugodtan aludni. Nem mellesleg a vakarózás sem tesz jót a bőr állapotának.

Egy jó minőségű olajos testápoló hatékonyan tud segíteni a problémán, ha éppen extrém a helyzet. Ilyen előfordulhat szinte bármikor, de legtöbben télen szenvednek a nagyon száraz bőrtől, illetve hormonális hatásra, a ciklus bizonyos részeiben is előjöhet. Éppen ezért fontos, hogy legyen készenlétben olyan testápoló, ami a megszokottnál jobban hidratál.

A kamaszok és a várandós nők rémálmai a striák

Striák általában háromféle élethelyzetben alakulnak ki: nagyobb mértékű hízás hatására, a kamaszkorban jellemző hirtelen növekedés miatt, valamint a várandósság során a hason, illetve a mellen szoktak megjelenni csíkok, szintén a gyors növekedés következményeként. A stria tulajdonképpen annak az eredménye, hogy a bőr nem bírja a tempót, és megrepednek a szövetek. Eleinte vöröses, lilás színű, később halványul és kifehéredik, de nem tűnik el teljesen.

A striák ellen a legjobb védekezés a megelőzés, ami nagyjából abból áll, hogy igyekszünk minél jobban hidratálni a kritikus területet. Ennek ellenére azért a stria kezelés sem lehetetlen, a megfelelő készítményekkel nagyon sokat tehetünk azért, hogy a már kialakult csíkok is minél kevésbé legyenek láthatóak a későbbiekben.

Mitől függ, hogy kialakulnak-e a csíkok?

A striák kialakulása sok tényezőn múlik. A helytelen táplálkozás, valamint a mozgásszegény életmód is felelőssé tehető érte, illetve gyakori kiváltó ok még a kevés folyadékbevitel: a belső hidratálás is nagyon fontos! A bőr nedvességtartalma nagyon sokat számít a rugalmasság szempontjából, ezért ezt nem szabad elhanyagolni.

Meg kell ugyanakkor említeni, hogy a dolognak van genetikai vonatkozása is. Van, aki akkor sem lesz striás, ha az égvilágon semmit nem tesz a megelőzés érdekében, más pedig sajnos akkor is, ha mindent igyekszik elkövetni, hogy elkerülje – de nem mindegy, hogy milyen mértékben!

Ha megvan a genetikai hajlam, akkor is lehet például csökkenteni a striák mennyiségét a megelőző intézkedésekkel. Ráadásul senki sem tudhatja, hogy hajlamos-e rá, amíg nem kerül olyan helyzetbe, hogy kialakulhatnának, ezért mindenkinek ajánlott a rendszeres mozgás, egészséges étkezés, megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, és egy jó hidratáló képességű testápoló használata a kritikus területeken. Ártani biztosan nem fogunk vele!

Szponzorált tartalom

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

46 kütyümentes elfoglaltság nyárra

46 kütyümentes elfoglaltság nyárra

Mivel kössük le a gyerekeket a hosszú nyári napokon? Tablet, telefon és TV helyett próbáljatok ki valamit a listáról!
Relax

Miben rejlik a természet vonzereje? Újabb vitalitástipp a lendületes nyárkezdéshez

Mindannyian szeretünk a természetben kikapcsolódni. Valaki a sport kedvéért, gyorsan átsuhanva a vidéken, akár extrém élményekre is vadászhat. Mások csapatban a közösségélményért kirándulnak.
3 laktató leves akár 30 perc alatt?

3 laktató leves akár 30 perc alatt?

Több kardinális problémával szembesülhet napi szinten egy anyuka, ha a "mit együnk ma?" téma kerül szóba. Az első a „gyorsan valami meleget, laktatót” kérdése. A másik inkább a tálaláskor merül fel: a „már megint ez van? Tegnap is ezt ettük!” – felháborodott gyermekhangon szinkronizálva. Erre a két kérdéskörre alakult ki nálunk ez a „3az1ben” megoldás.
A legrövidebb éjszaka - Szent Iván-éj

A legrövidebb éjszaka – Szent Iván-éj

Idén június 21-én lesz az év leghosszabb napja, vagyis a legrövidebb éjszakája, melyet a hagyomány szerint Szent Iván-éjnek neveznek. A nyári napforduló ünnepe a kereszténységet megelőző korokból ered. A világ minden táján örömtüzeket gyújtanak, ami mutatja a fény és a világosság győzelmét a sötétség és a halál felett, ekkor kezdődik a csillagászati nyár is. A szerelem, szenvedély, a termékenység, örök megújulás és a megtisztulás varázslatos éjszakája is ez.
Ugrás az oldal tetejére