Jelenlegi hely

Nyílt levél a nőközpontú szülészeti gyakorlat elterjedéséért

A Nemzetközi Nőnap alkalmából tizenegy civil szervezet nyílt levélben kérte Dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkárt, hogy vezesse be a hazai szülészeti ellátásba a "semmit rólunk nélkülünk" gyakorlatát.

A nőközpontú szülészeti gyakorlat elterjedéséért küzdő szervezetek olyan javaslatokat fogalmaztak meg, amelyek a szülészeti ellátás valamennyi szereplőjének elégedettségét növelhetik, s hozzájárulhatnak a nők pozitívabb szülésélményéhez.

Az Egészségügyi Világszervezet 2014-ben állásfoglalásban állt ki a nők alapvető emberi joga mellett, melynek fontos üzenete, hogy a nőknek a várandósságukkal és szülésükkel kapcsolatban minden információt és támogatást meg kell kapniuk ahhoz, hogy felelős döntéseket tudjanak hozni saját magukkal, illetve születendő gyermekükkel kapcsolatban.

A hazai tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy a nőket a legritkábban vonják be az ellátásukat befolyásoló döntéshozatalba. A szülő nőt és gyermekét érintő kérdésekben a döntés a felelős szülőké. Az orvosi szakértelem nem jelent kizárólagos döntési jogkört, hanem szakmai támogatást az informált döntések meghozatalához. Központosítás helyett a kisebb szülészetek fenntartása, és a mozgó szakorvosi szolgálat kiterjesztése támogatná az alapellátáshoz való hozzáférést és a személyre szabott ellátás megvalósulását.

A szülészeti ellátórendszer reformja, a nők jogainak érvényre juttatása, jelentős mértékben hozzájárul a tervezett gyermekek megszületéséhez.

Születésház Egyesület

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Utam az iskolába – Filmajánló

Négy kiskamasz a világ négy pontján. Ami közös bennük, hogy örömmel járnak iskolába, akkor is, ha ez nagy nehézségekkel és veszéllyel jár: elefántok elől menekülnek, lóháton mennek a hegyekben, folyón kelnek át, kilométereket gyalogolnak. Lenyűgöző dokumentumfilm, egyben tanmese iskolásoknak.
Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Ez a probléma férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, sőt csecsemőknél is kialakulhat, mégis legtöbbször a várandóssággal kapcsolatban találkozunk vele. A terhes kismamák esetén általában már a második trimeszterben elindul a hasfal „szétnyílása”. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. A magánklinikák gyakran műtétet javasolnak, de nem biztos, hogy minden esetben indokolt – hívta fel a figyelmet Karóczi Csilla a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája.
Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ugrás az oldal tetejére