Jelenlegi hely

Menő lett manózni, avagy családi csínytevésre fel! #elfontheshelf

Elf on the shelf, avagy Manó a polcon. Hallottál már az Elf manóról és arról, hogy milyen vicces galádságokra képesek? A jó humorral megáldott kis Mikulás segéd decemberben jön, hogy figyelje és szórakoztassa a gyerekeket. Persze ehhez egy kreatív anyukára vagy apukára is szükség van! ;)  Manózásra fel!


Fotó: Hatta Rita - Manó: Józsi

Az „Elf on the shelf” története

Sok karácsonyi szokás mellett, természetesen ez is Amerikából indult, de hazánkban is egyre népszerűbb, egyre több család „manózik” nálunk is.

Carol Aebersold és kislánya egy könyvben írt a csínytevő karácsonyi manókról, innen indult útjára a manósztori. A történet lényege, hogy elfek a Mikulásnak dolgoznak, minden éjjel hírt visznek arról, hogy jól viselkedett-e a gyermek. Közben mindenféle vicces huncutságokat követnek el, ébredéskor ezzel szórakoztatva a gyerekeket és az egész családot. Karácsonyig maradnak, utána visszarepülnek a télapóhoz és csak a következő évben jönnek el ismét.

Hogy néznek ki a manók?

Piros kabátban, piros sapkás, marionett arcú, kedves, karcsú figurák. Több variációja létezik már Magyarországon is. Facebook csoportokban, interneten be lehet szerezni.


Fotó: Völgyesi Anett - Manó: Cuki

Az elf-sztori lényege

A manó december elsején érkezik a családba. Általában (a legtöbb szülő így csinálja) egy levelet hoz, melyben leírja, hogy miért jött.

A gyerekeknek kell elnevezni érkezésükkor, ettől kelnek életre! A Mikulásnak dolgozik (természetesen) és napközben figyel, hogy jól viselkedsz-e, majd éjjel visszarepül az Északi sarkra és mindenről beszámol. Fontos, hogy a gyerekkéz nem érintheti a manót, különben elvesztik varázserejüket. Sőt a manók megfogadják, hogy a gyerekek előtt sosem mozognak.

Jó manóhoz híven mindig valami csínytevésen töri a fejét, reggelre mire a nap fölkel, a gyerekek mindenféle vicces szituációban találják őket. Reggel együtt keresik meg, hogy már megint mit műveltek a kis rakoncátlanok. A gyerekek alig várják reggelente, így még a felkelés is könnyebb! ;) Az egész család számára nagyon szórakoztató tud lenni. Kivéve mikor mondjuk megdézsmálják a gyerekek csokiját a kis huncutok... Mert ilyenre is képesek ám!

Mint már említettem Karácsonyig maradnak. Valahol még az ajándékok beszerzésében is segédkeznek. Amerikában a Mikulás hozza Karácsonykor az ajándékot, ezért addig figyelik a gyerekeket. Akik itthon manóznak, némi zavart okozhat a fejekben, hogy miért Szentestéig marad a kis csintalankodó. De a kreatív szülők, akik elfezésre adják a fejüket biztos erre is kitalálnak valami okosságot.

Szóval kell 24 csíny

Erre rengeteg ötletet találunk az interneten és a közösségi oldalakon. Hisz a szülők előszeretettel posztolják az éjjeli vicces manótörténéseket.

Keresd #elfontheshelf vagy #theelfontheshelf esetleg #manóapolcon hashtagekkel.

A humor mellett, ha nagyon ügyesek vagyunk, játékosan taníthatjuk is a gyerekeket, vagy motiválhatjuk őket.


Fotó: Hatta Rita - Manó: Józsi

Ötletek csínytevésekhez:

 • összefirkálják a banánokat
 • szemeket ragaszt az almákra
 • kinyomják a fogkrémet
 • összetekernek valamit WC papírral
 • összekötik a cipőfűzőket
 • becsomagolják az iskolatáskát
 • kiöntik a lisztet és apró lábnyomokat hagynak
 • hóangyalt csinál a lisztben

Fotó: Hatta Rita - Manó: Józsi
 • megdézsmálják a csokikat
 • tükörre rajzolnak
 • beöltöznek Barbie vagy más baba ruhába
 • belekakilnak Apa cipőjébe (csokigolyó)
 • kártyázik a Barbie babákkal vagy a plüsökkel
 • autóversenyt rendez
 • barikádot csinál a könyvekből
 • magára tekeri a karácsonyfa égőket
 • kirakja a nevét csokigolyóból
 • „elbújik” egy befőttes üvegben
 • összekeni magát Apa borotvahabjával
 • megkóstolja a gyerekek reggelijét
 • stb.

Akkor nevetnek legjobban a gyerekek, ha Anya meg Apa nagggyon szörnyülködnek, hogy már megint mit művelt az a kópé manó.


Fotó: Völgyesi Anett - Manó: Cuki

Ha meghoztuk a kedveteket, ne késlekedjetek Manózásra fel!

Elsner-Szentesi Mónika - Kaposvárimami

Néhány pszichológus felhívta a szülők figyelmét arra, hogy ez a kis manómóka károkat is okozhat a gyerekek lelkében, hisz félhetnek tőlük éjszaka. Szorongásokat is okozhatnak bennük, hogy a manók figyelik őket.
 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Pöttyös Panni alkotói pályázat

Pöttyös Panni alkotói pályázat

Pályázat típusa: alkotói pályázat óvodsoknak és kisiskolásoknak Beküldési határidő: 2023. április 23.
"Ez a gyerek egyszerűen csak épp kamasz, elindult a nővé cseperedés rögös útján" - egy nem kitűnő bizonyítvány margójára

"Ez a gyerek épp csak kamasz, elindult a nővé cseperedés rögös útján" - egy nem kitűnő bizonyítvány margójára

Esik a havaseső és fagyos szél csípi arcom a délutáni szürkületben, mikor várom a villamost egy hosszú és megterhelő januári munkanap után.Annyira elfáradtam ma, csak bámulni szeretnék ki az ablakon, és nézni, ahogy a város elhalad mellettem.Éppen csak lehuppanok az ülésre, mikor két korombeli nő foglal helyet előttem.
Szeleburdi gyerekek cinkos anyái - avagy szülők, akik titokban színeznek

Szeleburdi gyerekek cinkos anyái - avagy szülők, akik titokban színeznek

Szeptembertől a gyerekeink házi feladata okozza az egyik legnagyobb stresszforrást a családokban. Bár ugye a legtöbb szakember már nyíltan hangoztatja: "az otthoni házi feladat rossz hatással van a gyerek és a szülő kapcsolatára", még sincs ilyen irányú változás a rendszerben.
Életmódváltás 10 egyszerű lépésben

Életmódváltás 10 egyszerű lépésben

Ha január, akkor sokak fogadalmában az életmódváltás szerepel. Hogy egészségesebben fognak táplálkozni, esetleg bevezetik a rendszeres testmozgást az életükbe. Ehhez szeretnék nektek segítséget nyújtani 10 egyszerű lépésben.
Ugrás az oldal tetejére