Jelenlegi hely

Mennyiért vehetünk manapság egy jó beépíthető sütőt? - Termékteszt

A sütő a konyha egyik legfontosabb háztartási berendezése, ezzel együtt ritkán vásárolunk sütőt, leginkább egy új lakás berendezésekor nézünk szét a piacon, vagy amikor az előző javíthatatlanná válik. Körülnézve, ma már sokan a beépíthető sütő mellett teszik le a voksukat. Hogy melyik lehet számunkra az igazi? Ezt nehéz első ránézésre eldönteni. Jó lenne vásárlás előtt kipróbálni néhányat, de valljuk be ez elég időigényes és nagy befektetés is volna. Ráadásul megtette ezt helyettünk a Tudatos Vásárlók Egyesülete, így most sokkal könnyebben hozzáférhetünk ezekhez az információkhoz, hogy lehetőleg már elsőre megtaláljuk a számunkra megfelelőt.

A friss teszteredmények lehetővé teszik, hogy 14 márka - AEG, Beko, Bosch, Candy, Concept, Electrolux, Gorenje, Ikea, Indesit, Miele, Samsung, Smeg, Teka Whirlpool – 46 beépíthető sütőjét hasonlítsuk össze különböző szempontok alapján. A termékeket laboratóriumban vizsgálta a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi szervezetekkel együttműködve. A tesztek során a következőket figyelték és pontozták:

  • sütési teljesítmény,
  • energiafogyasztás,
  • használat és tisztítás,
  • zajszint,
  • biztonság.

A sütési teljesítményt több szempont alapján is értékelték. Mérték az üres sütő 180°C-os előmelegítéséhez szükséges időt. A legjobb sütők esetében ez kevesebb mint öt percet jelentett, míg a legrosszabbak esetében akár háromszor ennyi ideig is eltartott. Azt is megfigyelték, hogy milyen pontos a készülék hőmérsékletszabályozása vagyis, hogy a sütő 80°C, 150°C, 200°C és max. hőmérsékletre állítását követően milyen valós hőmérsékletet mérhetünk bennük. A leggyengébb modellek akár 30˚C-kal is eltértek a beállított értéktől. Sőt azt is vizsgálták, hogy a kívánt hőmérséklet elérését követően mennyire stabilan tartják a készülékek a beállított hőfokot. Ezen túl arra is kíváncsiak voltak, hogy milyen jól sütnek az egyes sütők. Ezt aprósütemények, habcsók és piskótatészta készítésével tesztelték, a grillfunkciót pedig kenyérpirítással és grillcsirke sütéssel. A gőzfunkcióval rendelkező modelleket lazac és zöldség, brokkoli és puding készítésével tesztelték. A sütési teljesítményre vonatkozó kritériumok abszolút győztese a Whirlpool AKZ9 6270 IX terméke. Az összesített listán mégsem ez a sütő végzett az első helyen, mert néhány másik vizsgált termékjellemző, például a zajosság és az energiafogyasztás tekintetében, nem teljesített meggyőzően. Ezek lehetnek olyan hiányosságok, amiktől hosszú távon nem érezzük majd a barátunknak, ha szeretnénk csendes és energiatakarékos készüléket a konyhánkba.

A használhatóságot és a sütők esetében kritikus tisztíthatóságot is alaposan tesztelték a szakértők. Értékelték, hogy mennyire felhasználóbarát a használati kézikönyv és a kezelő panel (pl. hőmérséklet és üzemmód, idő beállítása, jelek, különböző programok), a hangjelzést, a sütőkamra világítását, vagyis, hogy mennyire jól lehet belátni a sütő üvegén keresztül, az ajtónyitást és zárást, a ki-be pakolást, az oldalsó vezetőrács kiszedését és a védőburkolatot. Ezekről mind külön-külön találunk értékelést a tesztben termékenként. A tisztítást könnyítő funkciókat (aqua clean, gőz, pirolitikus, katalitikus) is kipróbálták (amelyik terméknél volt ilyen) és kiderült, hogy mely termékek esetében könnyítik ezek meg valóban az életünket, amikor a sütő tisztítására kerül sor.  Okos sütők esetében az app letöltését, használhatóságát is értékelték. Akadt rá példa, hogy egy márka egyik terméke kiváló értékelést kapott ebben a kategóriában (IKEA Eftersmak), míg egy másik (IKEA Anrätta (00411718) ugyanebből a szempontból említésre sem érdemes. Ha a boltban találkoznánk velük, még ár alapján se tudnánk megtippelni, hogy ez így van, hiszen a kevésbé jól teljesító termék még drágább is, mint a jobban teljesítő társa. Arról nem is beszélve, hogy összesítésben is jobban, sőt a legjobbak között szerepel az olcsóbb változat.

Jó, hír, hogy a biztonsági szempontoknak a termékek többsége megfelelt. Vizsgálták őket elektromos, mechanikai és termikus biztonsági előírások szerint is. Pontozták, hogy előfordulhat-e áramütés veszély, illetve megfelelő mértékben teherbíróak-e a polcok. Megnyugtató, hogy ezen a tesztsoron minden modell jól megfelelt. Továbbá a felületek átmelegedését is értékelték, vagyis, hogy normál sütéskor, grill funkcióban, öntisztító üzemmódnál mennyire melegednek át a gombok, a sütőajtó fogantyú, az üveg, az előlap és a levegő kivezető rész. Akad egy-két termék, például a Candy FCS 100X, amelyik elbukott ezen a próbán, ezért nem biztos, hogy jó döntés, ha ilyet helyezünk el a konyhánkban, amikor gyermekünk éppen elindul felfedezni a nagyvilágot.

A tesztelt sütők átlagára 71 000 Ft – 789 000 Ft között mozog. Összesítésben a legolcsóbb szerepelt a leggyengébben, viszont nem a legdrágább szerepelt a legjobban. 100 000 Ft -250 000 Ft között bőven találunk kiváló készülékeket.

Az élen holtversenyben egy Ikea, egy Bosch és egy Electrolux termék végzett. A legolcsóbb közülük 163 000 Ft-os átlagáron szerezhető be. Érdemes tehát végiggondolnunk, hogy számunkra melyek a legfontosabb szempontok egy sütő esetében, és annak megfelelően kiválasztani a legmegfelelőbbet a mi konyhánkba. Csupán ár vagy márka alapján nem biztos, hogy olyan döntést tudunk hozni, amivel elégedettek leszünk hosszú távon. A sütők valós teljesítményének megismerésében és összehasonlításában segít a termékteszt.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető ITT

MIÉRT FIZETŐS AZ EREDMÉNY? 

Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról. Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik. A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön. A hálózat magyarországi tagja a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon teszi közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeit, valamint a nálunk is kapható termékek – teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát. A TVE tesztjei olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket.

Tudatos Vásárlók Egyesülete

- Budapest, 2023.01.13. 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Ugrás az oldal tetejére