Jelenlegi hely

Koronavírus-járvány: A rendkívüli jogrend szigorításai

A kormány a koronavírus-járvány miatt ismét bevezeti a rendkívüli jogrendet és további azonnali szigorításokat rendel el a járvány kordában tartása érdekében.

A rendkívüli jogrendről szóló hírt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be november 3-án, kedden a Facebook-oldalára feltöltött videóban. Az éjszaka már ki is hirdették a szigorításokat.

A Magyar Közlönyben közzé tett rendelkezése értelmében éjfél és reggel 5 óra között kijárási korlátozást léptettek életbe. A kijárási korlátozás alól kivételt képez, ha valaki
 • munkavégzés céljából,
 • a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából,
 • a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából
 • vagy egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén,
 • valamint életvédelmi céllal hagyja el éjfél és reggel 5 óra között a lakóhelyét, a tartózkodási helyét vagy a szálláshelyét, illetve tartózkodik közterületen.

A kormányrendelet kimondja, hogy az Országgyűlés e rendelet hatályát meghosszabbítja, a kijárási korlátozás hatályának a fenntartásról pedig a kormány legkésőbb 2020. november 30-án döntést hoz.

Rendezvények, színház, sport

"tilos olyan rendezvény helyszínén tartózkodni, amely rendszerese vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban tartott, nyilvános, valamint nem nyilvános, válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújt és amelyen a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni"

Az egyéb kulturális rendezvények (színház, tánc-, zeneművészet), mozi valamint sportrendezvényekre az alábbi megkötések érvényesek:

 • a nézőtéren a nézők - a páholyok kivételével - minden harmadik ülőhelyet foglalhatják el;
 • két néző között két ülőhelyet üresen kell hagyni;
 • a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket nem foglalhatják el, azzal, hogy az egymás mellett és a különböző sorokban ülők között is lehetőség szerint 1,5 méteres távolságot kell biztosítani.
 • A kulturális vagy sportrendezvényeken a nézőknek - a nézőtéren kialakított ülőhelyeken kívül - 1,5 méteres távolságot kell egymástól megtartani, különösen
 • a páholyokban,
 • a kulturális vagy sportrendezvény szünetében,
 • a kulturális vagy sportrendezvény létesítményének területén, illetve
 • a kulturális vagy sportrendezvény helyszínén található vendéglátó üzletben.

A fent felsorolt védelmi intézkedések betartásáról és az ahhoz szükséges feltételek biztosításáról a kulturális vagy sportrendezvény szervezője, illetve a kulturális vagy sportrendezvény helyszínének üzemeltetője köteles gondoskodni. Azt a személyt, aki az üzemeltető, szervező vagy azok alkalmazottainak felszólítására sem hajlandó betartani a szabályokat, az esemény helyszínéről el kell távolítani. A nemzetközi sportrendezvényere az egyéb rendeletben meghatározottakon kívül a nemzetközi szövetség előírásait kell alkalmazni.

Múzeumok, könyvtárak

A rendelet rögzíti, hogy milyen típusú kulturális létesítmények nyitva maradhatnak:

 • muzeális intézmény,
 • nyilvános könyvtári ellátást biztosító intézmény,
 • kép- és hangarchívum,
 • közművelődési intézmény,
 • közösségi színtér
 • integrált kulturális intézmény

Múzeumokban, könyvtárakban, egyéb közművelődési intézményekben a látogatók kötelesek egymástól 1,5 méter távolságot tartani. Ennek betartásáért az intézmény üzemeltetője a felelős.

Büntethető, aki nem tartja be a rendelkezéseket

A rendelet értelmében a kötelezettségek betartását a rendőrség fogja ellenőrizni. A szabályszegőket pénzbírsággal büntetik.

Aki az új szabályok egyikét megszegi, arra öt és ötszázezer forint közötti büntetést szabhat ki a rendőr, helyszíni bírságként pedig első alkalommal maximum 150 ezer, visszaesőként 200 ezer szabható ki. A rendőrség a koncerteket, mozielődásokat és sporteseményeket is ellenőrizheti.
A rendelet értelmében a helyiséget, területet, intézményt, illetve a helyszínt - a sportrendezvény helyszíne kivételével - legalább egy napra, legfeljebb egy évre zárathatják be ideiglenesen.

Sportrendezvények esetében legalább egy, de legfeljebb 10 sportrendezvény nézők nélküli, zártkapus megrendezése lehet a büntetés.

A rendőrség a szankciókat együtt is kiszabhatja (vagyis a büntetés lehet a bezárás és a pénzbírság is), illetve a bírságokat azonos napon több egymást követő ellenőrzés alkalmával is ki lehet szabni. Szankcionálni akkor nem szankcionálhat a rendőr, ha a szervező vagy az üzemeltető vagy alkalmazottaik a szükséges intézkedéseket megtették, vagyis, ha felszólították a szabálytalankodó személyt a távozásra, ha pedig a felszólított személy nem tett eleget a felszólításnak, akkor a rendőrséget értesítették.

A kiszabott bírságot a rendőrség hivatalos honlapján közzé tett számlaszámra kell befizetni a bírságot kiszabó határozat véglegessé válását követő 15 napon belül.  A bírságot kiszabó határozat ellen nem lehet fellebbezni.

Szórakozóhelyek

A szórakozóhelyek bezárása csak egy megadott körre vonatkozik: a határozat tehát úgy értelmezhető, hogy

a diszkók és a nem leülős koncerttermek zárnak be, a legtöbb kocsma, bár és lokál illetve az ülőhelyes koncerttermek viszont nyitva maradhatnak.

Az olyan rendezvényeket - és nem helyeket - záratták be ugyanis, ahol a fő szolgáltatás a "lemezbemutatás" vagy az élő zenei előadás és nincsenek megváltott ülőhelyek.

A friss rendelet messze a legrészletesebben a sportesemények, illetve előadóművészeti előadások (színház, tánc, zene), valamint a mozik szigorított látogatási szabályait rögzíti. Ezen a fronton nincs meglepetés a kormányfő bejelentéséhez képest: minden harmadik ülőhelyet szabad elfoglalni úgy, hogy két ülés között kettőt ki kell hagyni és közvetlenül egymás mögé nem szabad ülni, amellett minden résztvevőnek végig maszkot kell hordania.

A vonatkozó rész részletesen leírja, hogy a meccsek és koncerteken, előadások közben minden helyzetben meg kell tartani a 1,5 méteres távolságot, vagyis a szünetekben, a büfékben és általában a helyszín teljes területén.

A rendezők kötelessége figyelmeztetni a nézőket, ha nem tartják be a távolságtartási szabályokat, illetve kitiltani őket, ha megsértik azokat.

  Tömegközlekedés, parkolás

  A rendelet kimondja: Budapesten, valamint a megyei jogú városokban helyi tömegközlekedési szolgáltatást végző társaságnak köteles járatsűrítési tervet készíteni a munkanapokon reggel 7 óra és délelőtt 9 óra közötti, valamint délután 15 óra és este 19 óra közötti időszakokra - november 5-ig. E szabály megsértéséért a kormány 1-5 millió forintos bírságot szabhat ki.

  Ha a sűrítési terv nem készül el időben vagy az nem teszik nekik, a kormányhivatal akárhányszor újra kiszabhat egy és öt millió forint közötti bírságot.

  A jogszabály 8. §-a rendelkezik a parkolás ingyenessé tételéről is, eltörölték a fizető parkolást is.

  ADL - Debrecenimami

  Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

  Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Neked ajánljuk!

  Képregény, táblakép, futás... a közös pont: a Himnusz

  Képregény, táblakép, futás, ismeretlen szerelmes ... a Himnusz és Kölcsey titkai

  Gondolnád, hogy január 22-én ünnepeljük a Himnusz születésnapját? És azt tudtad, hogy képregény is készült belőle? Vagy azt, hogy Kölcsey nem is tartotta jó versnek?
  23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

  23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

  Te is tudsz ilyen „jó szándékú”, de romboló mondatokat? Nekem a „kedvenceim” az „Engedd el!” a „Másoknak sokkal nehezebb” és a „Tudom, mit érzel”. Ilyenkor szívesen visszakérdeznék: Tényleg tudod?! Szerintem fogalmad sincs…
  Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

  Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

  Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
  Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

  Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

  Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
  Ugrás az oldal tetejére