Jelenlegi hely

„Így rajzolj tökéletes képregényt” - Gyerekeknek szóló online képregényrajzoló tanfolyam

El tudsz képzelni egy olyan karácsonyi ajándékot, amire mindez egyszerre igaz:

 • A gyerek nagyon boldog tőle.
 • Nem unja meg, órákig, napokig, akár hetekig foglalkozik vele.
 • Fejleszti a koncentrációs képességét, a finommotoros képességeit, növeli a kreativitását.
 • Sikerélményt kap, ezáltal növekedik az önbizalma.
 • Oldja a kiskamaszoknál gyakori szorongásokat is.

Ez nem egy tárgy, hanem tudás és élmény. Gyerekeknek szóló online képregényrajzoló tanfolyam.

Először tanárként, majd szülőként saját gyermekeimmel, az elmúlt években pedig számos gyerekfoglalkozás és gyerektábor vezetőjeként, számtalanszor tapasztaltam, hogy a gyerekekben micsoda kincset érő kreativitás, milyen határtalan fantázia, mennyi csodálatos egyediség van.  Ha teret és időt adunk számukra mennyire el tudnak mélyedni az alkotási folyamatban. Az eleven gyermekek is megnyugszanak, és belefeledkeznek a rajzolásba vagy kézművességbe. Szinte minden gyerekfoglalkozáson van valaki, aki azt mondja: „Hiszen csak most érkeztem, nem létezik, hogy már eltelt három óra.”

De a kezdet nem mindig ilyen. Hogy miért?

Mert sajnos gyakran már a 8-9 éves gyerekek is úgy érkeznek meg a foglalkozásra, hogy azonnal bejelentik: ők ügyetlenek, nem tudnak rajzolni, nem tudnak vágni és nincs is semmi kézügyességük. Honnan veszik ezt? Ki mondta nekik? Mi alapján mérik a saját képességeiket? Minderről nagyon hosszan írhatnék, de most itt egyszerűen csak szeretnék eloszlatni egy tévhitet, ami így szól:

„Csak az a jó képregény, amit jó rajzolók készítenek, akik pedig már eleve tehetségesek”. Nem, ez egyáltalán nem igaz. Egészen egyszerű rajzokkal is letehetetlenül izgalmas képregényt lehet alkotni. A képregény rajzoláshoz az egyetlen nélkülözhetetlen képesség a teremtő fantázia. És vitatkozni szeretnék a mondat második felével is. Mert nem szükséges tehetség a rajzoláshoz. Tanulható, bárki megtanulhat rajzolni, ahogy úszni, vagy angolul beszélni is.

A képregényrajzolásról szóló online rajztanfolyam abban ad segítséget, hogy a gyerekek megismerjék a képregényrajzolásnak az alapvető eszköztárát, és azt tudatosan használva, jobban át tudják adni azt a történetet és hangulatot, amit elképzeltek.

Ebben az online tanfolyamban egy csokorba szedtünk sok hasznos tudást, egyrészt a képregényes eszköztárral kapcsolatban, másrészt némi rajztechnikai résszel is kibővítettük az anyagot, továbbá bemutatunk számos apró trükköt, ami segítséget ad a rajzolás során.

Többek között a következő témákról lesz szó:

 • Karaktertervezés
 • Ismert karaktertípusok (manga, szuperhős, cuki)
 • Hogyan mozdítsd meg a karakteredet?
 • Te vagy a filmrendező és az operatőr: hogyan mozgasd a kamerát?
 • Keretek (amik nem csak azok, aminek látszanak)
 • Forgatókönyv írása
 • Szövegbuborékok
 • A távolság érzékeltetése, a perspektíva
 • Emberi arányok
 • Színezzünk vagy ne színezzünk? Hogy színezzünk?
 • Egy képregény születése az ötlettől a megvalósításig, azaz végig nézzük, ahogy elkészül egy képregény.

Közkívánatra a tanfolyamban helyet kapott még a digitális képregényrajzolás is. Az utolsó „ráadás” leckében ugyanis, bemutatjuk a digitális képregényrajzolás alapjait, egy ingyenesen letölthető szoftver segítségével.

A tanfolyamhoz sok-sok letölthető mellékletet is készítettünk, többek között:

 • feladatlapokat, amik segítenek begyakorolni a tanult fogásokat vagy rajztechnikákat
 • leírásokat és ábrákat az arányosságok megértéséhez
 • perspektíva rácsot
 • nyomtatható biankó képregény paneleket
 • különböző pozíciók szemléltetésére sablonokat
 • ismert karaktertípusokról sablonokat
 • arc érzelemkifejezését mutató sablonokat
 • színek használatáról szóló leírásokat, feladatokat

Elsősorban 9-13 év közötti gyerekeknek készítettükezt a tanfolyamot, de kaptunk már nagyon jó visszajelzéseket 8 és 14 éves gyerekektől is.

A rajztanfolyamban 30 db videó szerepel, több mint 6 óra időtartamban, így kicsik is, nagyok is kiválaszthatják, ami leginkább érdekli őket. Bár sokan írták azt is, hogy végignézték, végigolvasták, az első perctől az utolsóig.

Az „Így rajzolj tökéletes képregényt” rajztanfolyamot ajándékutalvány formájában is meg lehet venni, ami azért jó, mert így eleve a gyermek email címére alakítjuk ki a felhasználói fiókot, ahonnan eléri a tanfolyamot. Erről persze ő nem kap értesítést, a meglepetés garantált. A vevőnek küldünk egy ajándékutalványt, ezen lesznek a belépési adatok. Ezzel egyszerűen bejelentkezik majd a megajándékozott a grafikeszi.hu honlapon, és a „tanfolyamaim” menü pontra kattintva már nézheti is a videókat.

Bár a leckéket logikus sorrendben építettük fel, de nincs korlátozva a haladási sorrend, bármit bármikor meg lehet nézni, és a filmek korlátlan ideig visszanézhetőek.

Van még egy dolog, ami különlegessé teszi ezt a tanfolyamot, pontosabban minden tanfolyamot a grafikeszi.hu oldalon, ez pedig a folyamatos kommunikáció a felhasználóinkkal, az alkotó közösségünkkel.

Ez megnyilvánul egyrészt abban, hogy tanfolyamokat a visszajelzések alapján minden évben átnézzük, és ha kell bővítjük azzal a témával, amit többen kérnek. Így került bele a képregényrajzolásról szóló tanfolyamba is idén 3 új lecke. Egy az arc érzelemábrázolásáról szóló, egy digitális rajzolásról szóló és egy manga rajzolásról szóló plusz film.

Másrészt, mindig örömmel fogadjuk, ha emailben elküldik a gyerekek az alkotásaikat, és minden esetben válaszolunk ezekre a levelekre.

Itt tudjátok megnézni a részleteket, vagy megvásárolni.

Bánhidi Krisztina
grafikeszi.hu

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Ugrás az oldal tetejére