Jelenlegi hely

Együttműködés az eltűnt gyerekek védelme érdekében

Együttműködési megállapodást kötött csütörtökön az alapvető jogok biztosa és a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány; utóbbi az eltűnt gyermekek ügyében információkkal segíti a hivatalt, amely ezek alapján kezdeményezni tudja a szükséges jogszabály-változtatásokat.

 

Az együttműködési megállapodás aláírását megelőzősen Székely László ombudsman arról beszélt: az ombudsmani hivatal nem nyomozóhatóság, de sok információra van szükségük egy-egy ügy vizsgálatakor, az eset társadalmi hátterének megvilágításához.

Az együttműködés keretében az alapítványnak a "terepről" begyűjtött információi adalékként szolgálnak a hivatalnak, hogy megértsük, milyen konkrét jogszabályi változásra, jogalkotásra van szükség ahhoz, hogy hatékonyabban működhessen a rendszer – mondta Székely László.

Mint mondta, az alapítvány és a hivatal tapasztalatainak kicserélése, a jó módszerek megismerése olyan közös érdek, amely erősíti, hogy a jövőben ne, vagy csekélyebb számban forduljanak elő olyan esetek, amelyek megrázzák a társadalmat és ráirányítják a figyelmet a terület egyes diszkfunkcióira, visszásságaira.

A megállapodást a Szökik mert áldozat? Áldozat, mert szökésben van? elnevezésű, az alapítvány és az ombudsman közös szervezésében létrejött konferencia szünetében írták alá.

Papp Zsuzsanna, az alapítvány kuratóriumának elnöke arról beszélt: 2006 óta szerveznek az eltűnt gyerekekkel kapcsolatos szakmai napot. Időről időre közös gondolkodásra hívjuk az érintett szakembereket, hogy hogyan tudnák hatékonyabban és jobban segíteni a gyerekeket, hogy kevésbé kényszerüljenek útra kelni, akár otthonukból, akár gondozási helyükről – mondta.

Hozzátette: meggyőződése, hogy a szökésben, veszélyben lévő gyerekeken nem lehet sok szakterületet ötvöző együttműködés nélkül segíteni. "Nincsenek csodák", egy szakember nem tudja megoldani a súlyos problémákat, amik a szökések mögött állnak. Ezért fontos, hogy a konferencián a szakemberek partnerségeket építhetnek ki - magyarázta.

A konferencia sajtóanyaga emlékeztet arra: évente több száz gyerek tűnik el otthonról, sokuk önként hazamegy, másokat a rendőrség talál meg, többen bűncselekmény áldozatává válnak és vannak olyanok is, akiknek a sorsára soha nem derül fény. A gyermekek elleni jogsértések, a bántalmazás, a szexuális kizsákmányolás, gyerekprostitúció nagy része feltáratlan marad.

Az alapvető jogok biztosának kiemelt feladata a gyermekjogok védelme. A biztos 2012-ben a gyermekközpontú igazságszolgáltatást vizsgálva megállapította, hogy az eltűnt gyerekekről nincs egységesen használt definíció, egységes adatgyűjtés, nincs a családok, az állam, és a civil szervezetek szerepvállalásával kapcsolatban jogszabályban rögzített, számon kérhető kötelezettség sem. A különböző szakemberek sokszor egymás mellett, nem pedig egymással összehangoltan dolgoznak és problémát okoz az is, hogy szabályozatlan és esetleges az eltűnések okait vizsgáló hatóságok és a gyermekvédelmi szolgáltatók tevékenysége - közölte.

 

Forrás: MTI

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Képregény, táblakép, futás... a közös pont: a Himnusz

Képregény, táblakép, futás, ismeretlen szerelmes ... a Himnusz és Kölcsey titkai

Gondolnád, hogy január 22-én ünnepeljük a Himnusz születésnapját? És azt tudtad, hogy képregény is készült belőle? Vagy azt, hogy Kölcsey nem is tartotta jó versnek?
23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

Te is tudsz ilyen „jó szándékú”, de romboló mondatokat? Nekem a „kedvenceim” az „Engedd el!” a „Másoknak sokkal nehezebb” és a „Tudom, mit érzel”. Ilyenkor szívesen visszakérdeznék: Tényleg tudod?! Szerintem fogalmad sincs…
Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Ugrás az oldal tetejére