Jelenlegi hely

Az idei nyár kicsit más – Hogyan éljük túl? Adunk 7 mentálhigiénés tippet!

Végre itt a nyár: szabadság, móka, kacagás! Vagy mégsem ilyen felhőtlen? Jó lenne töltekezni, lazítani, karanténkincseket gyűjteni. Ehhez adunk néhány szempontot.

Furcsa napokat éltünk az elmúlt három hónapban. Bizonytalansággal, sokkoló hírekkel találkoztunk, miközben az életünk fő helyszíne az otthonunkra korlátozódott, tevékenységeink nagy része pedig az online térben zajlott. A karantén szigorú szakasza lezárult, végre kiléphetünk a lakás falai közül.

Az év legmegterhelőbb időszakán – otthontanulás, otthondolgozás, összezártság – túl vagyunk, a vakáció megkönnyebbült érzést, fellélegzést szokott hozni, amikor kilépünk a hétköznapok pörgéséből és közös élmények várnak, az idei nyár mégis más.

A gyerekek március közepe óta otthon vannak, a kicsiknek felügyelet is kell, a nagyobbaknak tartalmas programok, a "menjen oviba, napközibe, táborba, nagyihoz? ki, hova mikor?" dilemmákkal szembesülünk.

A munkahely (vagy annak hiánya) is okozhat feszültséget: túl sok a feladat, kevés/elfogyott a szabadság, esetleg új munka után kell nézni. Sok családban a nyaralás megszervezése is fejtörést okoz: menjünk? hova? mikor? mennyiért?

Ha hiányzik a sokat emlegetett énidő, ha állandóan elérhetőek vagyunk az online felületeken, ha a nyár nagy részét otthon töltjük, ahol eddig is voltunk (24 órában a családtagjainkkal együtt), az is okozhat testi-lelki fáradságot. Teljesen érthető, ha ezek után kifacsartnak érezzük magunkat.

Néhány gondolat, ötlet – amit Tésenyi Tímea mentálhigiénés szakembertől hallottam – segítségünkre lehet abban, hogy a mögöttünk lévő megküzdött nehéz időszakban is meglássuk az értéket is és kicsit megpihenve, sőt megerősödve induljunk neki az előttünk álló nyári heteknek.

Lehetsz fáradt

A járványügyi korlátozások enyhülésével kicsit fellélegezhetünk. Engedett a szorítás, végre megengedhetjük magunknak, hogy fáradtságot érezzünk. Hiszen ebben a különösen intenzív, lelkileg és szellemileg (anyagilag) megterhelő időszakban minden belső erőnkre szükség volt a megküzdéshez, lehet, hogy csak most jön ki a megfáradás, esetleg a belső feszültség, rossz hangulat.

Bátran ventillálj!

Szükségünk lehet arra, hogy találjunk valakit, akinek kipanaszkodhatjuk, kisírhatjuk magunkat. Egy barátot, barátnőt, akinek nyugodtan szidhatjuk a munkánkat, a gyerekünket, életünk párját, akivel megoszthatjuk az elakadásunkat, a tanácstalanságunkat. Az is elég, ha meghallgat, elfogad bennünket, semmit sem kell mondania, és a jelenlétével azt képviseli, hogy nincs katasztrófa, minden elhordozható, ami van.

Kérj segítséget!

Ha nagyon sok szorongást, szenvedést és feszültséget élünk meg, esetleg pánikolunk, vagy a depresszió jeleit érezzük, mindenképpen kérjünk szakmai segítséget. Nincs értelme egyedül ülni a gödör mélyén, inkább keressük meg azt a testi-lelki vagy spirituális támogatást nyújtó szakembert, aki mellénk áll. Nem kell mindent mindig egyedül megoldaniuk, kérhetünk segítséget, ha elakadunk.

Jutalmazd meg magad!

Ha a karanténidőszakban felelősen otthon maradtunk, veregessük meg a vállunkat és ismerjük el, hogy szép teljesítményt nyújtottunk a fegyelmezettségünkkel. Jutalmazzuk meg magunkat ezért nyáron!

Ez nem önzés, hiszen a pihenés, a lazítás, az élménygyűjtés később megtérül majd a munkánkban vagy a ránk bízottak iránti figyelmünkben. Ha szülőként gondoskodunk a saját belső jóllétünkről, akkor tudunk kiegyensúlyozottak, türelmesek lenni a gyerekeinkhez, családtagjainkhoz.

Lazíts!

Több szempontból sem hagyományos ez a nyár. Vannak, akik nem vehetnek ki szabadságot. Nem utazhatunk szabadon és veszélyérzet nélkül akárhova, és elmaradnak a nagyobb rendezvények is. Mindennek ellenére – vagy éppen ezért – nagyon fontos, hogy találjunk időt a pihenésre.

Legyenek olyan napjaink, amikor letesszük hétköznapi életünk kötelezettségeit, eltávolodunk mindentől, ami feszültséggel tölt el bennünket, és elengedetten lazítunk, töltődünk. Ha rendszeresen beiktatsz a napi tevékenységekbe akár csak néhány perces lazítást, relaxációt, már az is számít.

Légy csendben!

Most, hogy elmúlt a mindennapos pörgés, kicsit távolabb kerültünk a mókuskeréktől lehetünk egy kicsit csendben. Egész nap "zajban" vagyunk, milyen jó egy kicsit kikapcsolódni ebből.

Az elcsendesedés, a szemlélődő pihenés jó módszer: csak ülni és nem csinálni semmit, hagyni, hogy jöjjenek a gondolatok, a felhőket, a vizet nézni, séta közben a környezetet megfigyelni, elmerülni a természet szépségeiben, elengedni a zakatolást. Élvezd a napfényt, a virágok illatát, a gyümölcsök ízét, örülj a szép pillanatoknak!

Gyűjts karanténkincseket!

Gyűjtsük össze magunkban, hogy a sok rossz tapasztalat mellett mi jót hozott számunkra a karanténidőszak. Válasszuk ki, hogy mi az a három dolog, ami ebben a helyzetben született meg az életünkben, és amit a továbbiakban is szeretnénk megőrizni. Lehet ez a rendszeres futás, a befelé figyelés, az esti olvasás, a kenyérsütés, a hosszú telefonbeszélgetések vagy bármi más.

Ezek a kincsek bizonyítékai lehetnek majd annak, hogy a nehéz helyzetek valójában lehetőségek a gazdagodásra és a növekedésre. Az áldozatokat kívánó helyzetekből megerősödve jöttünk ki, a rossznak tartott dolgoknak sokszor jó gyümölcsei voltak.

Lehet, hogy a te családod életében is új, értékes szokásokat hozott a mögöttünk hagyott időszak? Mi az, amit mindenképpen megtartanál ezek közül? Pl. társasjátékozás, felolvasások, beszélgetések, közös filmnézés, hosszú séták, sütisütés, több együtt töltött idő.

A nyári szünetben keresd és találd meg az életörömet, ehhez sok élményt, testi-lelki feltöltődést kívánok!

Halász Kinga
- Budapestimami -

Felh. forrás: magyarkurir.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen
Ugrás az oldal tetejére