Jelenlegi hely

Őszi kreatívkodások

A következő hetekre még jó időt mondanak - használjátok ki a jó időt termések gyűjtésére, hogy a hűvösebb, esősebb őszi napokon aztán együtt alkothassatok!

Mint minden évszaknak, az ősznek is megvannak a jellegzetes állatai, szimbólumai. Az ősznek legfőkébb a süni, bagoly, csiga és a tök ezek.

Összegyűjtöttem pár kézműves ötletet, amit az elkövetkezendő hetekben otthon, játszóházban, oviban-iskolában elkészíthettek. A kretaívkodást megelőzheti egy-egy mese, ének, amivel komplexebbé tethetjük a közös perceket.

Szúrós, de szeretjük: a SÜNI

Nagyon sok sündisznóról szóló kedves mesét olvashatunk, a mi kedvencünk  A sün, akit meg lehetett simogatni - egy kis süniről szól, ai nem vágyik másra, csak egy ölelésre.

További sünről szóló mesék:
- Fésűs Éva: Sündisznócska
- Csukás István: Sünmese
- Maskát Zsuzsa: A sün 

Bár nem vagyok feltétlenül a youtuberól nézhető mesék híve, etika óránkon megszoktuk nézni és megbeszélgetjük a gyerekekkel a tüskék leküzdésének lehetőségét is, ennek a karácsonyi mesének a feldolgozásával.

Gyerekkorom nagy kedvence, Halász Judit egy kevésbé ismert dalát biztosan szívesesn dúdorásszátok majd ti is a séta vagy a kézműveskedés közben. 

 

1. kép: a kartonból kivágott sünformára fél diót vagy gesztenyét ragasztunk - ehhez a technikához elsősorban a technokol vagy a ragasztópisztoly alkalmas

2. kép: a kisebb méretű leveleketérdemes először 2-3 napon át préselni, hogy könnyen dolgozzunk vele. A kivágott alapra stifttel tudjuk legkönnyebben feragasztani a leveleket.

3. kép: készülhet szilva magból vagy barnára festett tökmagból. A magok ragasztására tecnokolt javaslok.

1. kép: nagyon mutatós, de nem egyszerű - a szelídgesztenye bundáját érdemes kesztyűvel megfogni a munka során, a ragasztáshoz ragasztópisztoly javaslok

2. kép: egészen apró kezek is el tudják készíteni - a kivágott alapra egyszerűen rátekerjük a színes fonalat

3. kép: a (fél) pompom készítése sem ördöngősség - a kivágott kartonalapra itt ais a ragasztópisztolyt javaslok

4. kép: aprócska kezek is el tudják készíteni az összegömbölyödő sünit - a fejet vékony hegyű filccel rajzoljuk meg, a tüskék elkészítéséhez mi hibajavítót használtunk

 

Az esős időszak csúsz-mászói, amik elkészítve mégis cukik: csigák

Mesék, amiket a csigás-napon olvashatunk:

- Móra Ferenc: Pannika csigabigája
- Zelk Zoltán: Versenyfutás
- Fésűs Éva: A szívtelen csiga
- Döbrentey Ildikó: A csigacsalád meséje

Énekléshez:
Legismertebb gyerekdalunk a Csiga-biga gyere ki, de a gyerekek nagyon szeretik Gryllus Vilmos dalát is énekelni, viszonylag ismeretlenebb az Apacuka zenekar Csiga-bújócska című nótája.

1. kép: Végtelenül egyszerű,így a legkisebbek is el tudják készíteni a gyurma-gesztenye kombót - a siker elmaradhatatlan

2. kép: a katonból kivágott csiga hátára (ragasztópiszollyal) kisebb toboz kerül, amit előzőleg befesthetünk temperával

3. kép: az újrahasznosítás jegyében a tojástartók eleméből könnyen kíszathetjük el a csiguszt

A minden évszakban bölcs: bagoly

Mesék, amiket a baglyokról olvashatunk:
- Hűha, a félős bagoly
- Grimm testvérek: A bagoly
- Keresi Magda: A bagoly és az öreg fa
- Mari népmese: A bagoly meg a róka

Ének - hosszas keresgélés, kutatás és gondokodás után is csak egyet találtunk a gyerekeimmel- Kalap Jakab: Bagoly dal (ha tudtok mást, kérlek, küldjétek el!)

 

1. kép: Kivágjuk-felragasztjuk, a szemeket a muffinpapír teszi különlegessé

2. kép: a legkiebbeknek - alapja papírtányér, a tollak tépett fotokarton, a szemek muffinpapír - igazán cuki!

3. kép: az őszi termések dekoratív tárolására, dísznek a lakásban - papírból kivágjuk és az üvegre ragasztjuk a szemet-csőrt-lábakat-füleket

4.kép: A kis tobozra posztóból/kartonból kivágjuk az alkatrészeket és folyékony ragasztóval ragasztjuk fel

 

Az örök klasszikus alapanyag: a WC papír guriga

1. kép: Egyszerűen tekerjük körbe a gurigákat maradék fonallal, kartonból szemet-csőrt-szájat ragasztunk, esetleg lábat, a guriga tetejét benyomva alakítjuk ki a fülét

2. kép: A  fül kilalkítása után szemet ragasztunk, azonos vagy különböző színű csepp formájú papírt ragasztunk a testére

3. kép: a tollazatot berajzoljuk filctollal, papírból szemet ragasztunk, a szányak és a fülek valódi (kreatív boltban kapható) tollakból készülnek

 

Jó sétát, kellemes időtöltést!
Szavesen várjuk a megvalósított munkáitok képeit!

Vizaverné Horváth Zsófia 
Szombathelyimami
2 gyermekes anyuka, tanító

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szeretethiányban felnőni

Szeretethiányban felnőni

Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Ugrás az oldal tetejére