Jelenlegi hely

Újra nyitva a Hortobágy, kíváncsi vagy a titkaira? Kirándulós tippek családoknak

Igaz, a puszta maga mindig is nyitva volt. De mi, Petőfi versein és a pusztai pásztor- és betyárromantika fogalmain túl vajon tudjuk, hogy mit jelent ma a Hortobágy? Tudunk válaszolni, ha egy tévén és laptopon felnővő gyerek megkérdezi, de mit lehet ott csinálni?

Halastavi gátak külső halágy cifra képű fellegek - Dr Kovács Gábor felvétele (Forrás: hnp.hu)

Milyen az igazi puszta?

A Hortobágy Magyarország egyik legismertebb tájegysége, területe 1700 km², a Közép-Tisza-vidék része.  Ez a gyakorlatban három megyét érint: Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok-ot. A gyéren lakott vidék nagy része nemzeti park.
A „Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta” világörökségi helyszín, számtalan madár költőhelye, különleges növénytársulások élőhelye. Rengeteg program várja  a látogatókat: tanösvények egyéni vagy vezetett bejárással, látogatóközpont, Madárkórház, halastavak, Vadaspark, kisvasút, ménes – és szekérprogram… felsorolni is nagy vállalkozás.

A Hortobágyi Nemzeti Park igazgatósága május 16-tól ismét várja a látogatókat, szakvezetéses túrákkal és tanösvényekkel, igaz, egyelőre speciális nyitvatartási rend szerint.

Köszönhetően a kormány május 4-étől életbe lépett rendeletének, mely lehetővé tette a szabadtéri múzeumok, állatkertek és más szabadtéri programhelyszínek újbóli látogatását.

De mit nézhetünk meg a gyerekekkel?

2020 május 16-tól újra látogatható több egység is, melyek mindegyike egész napos programokat kínál a látogatóknak. A csoportos kirándulásokat egyeztetni kell az egységekkel.

Hortobágyi Vadaspark

Az ősi puszta vadvilágának bemutatóterülete. Olyan állatokat láthatunk itt, mint a  farkas, vadló, keselyű, pelikán, illetve a védett területeken ma is élő vadállatok: vadmacska, róka, görény, őz, nagy kócsag, szürke gém, daru...

A vadaspark természeti programjai minden generáció számára izgalmasak: a puszta ősi élővilágát bemutató kiállítás, a vadaspark kifutói, az egyedi játékelemeket is tartalmazó játszótér, ajándékbolt és büfé egész napos kirándulóprogram a családnak.

Nyitva: péntek: 12.00-17.00, szombat-vasárnap és ünnepnap: 10.00-17.00; Csak szervezett formában látogatható, a Hortobágy központjában, a Kilenclyukú híd lábánál található Pásztormúzeumtól induló járatokkal. A buszjáratok indulása a vadasparkba 10.00-15.00 között óránként. Bővebben: hnp.hu/vadaspark

 

Hortobágy-halastavi Kisvasút

Talán ez az egyetlen lehetőség egy családnak, hogy a 2000 hektáros tóegység védett állat- és növényvilágát felfedezze, gyönyörködjön a belső tavak és a táj látványában,

ha felül Magyarország egyetlen halastavi környezetben futó felújított kisvasútjára.

Az elmúlt 35 év alatt közel 300 itt fészkelő és átvonuló madárfajt figyeltek meg a tavakon, ezzel a halastórendszer Közép-Európa egyik legismertebb madárélőhelyévé lett. A kisvasút a halastavak belső gátja mentén kb. 5 km-es távot; a végállomásnál leszállva egy 460 méter hosszú pallóúton gyalogosan végighaladva betekintőkből, magaslesről ismerhető meg a növény- és állatvilág.

Nyitvatartás: szombat-vasárnap-ünnepnap menetrend szerint: 10.00, 12.00, 14.00 órakor; A menetidő oda-vissza fél-fél óra. Bővebben: hnp.hu/kisvasut

 

Tiszakürti Arborétum

A Tige és Bolza grófi családok elgondolásaiból  - nekik köszönhetőek a Szarvasi Arborétum alapjai is - megálmodott Tisza-parti kertet sikerült a 20. század háborús és politikai változásai ellenére is megmenteni, ma Arborétumként látogatható. Látogatóközpont, kilátó, a facsoportokat, virágzó cserjéket ligetek, szobrok teszik változatossá a rövidebb, hosszabb útvonalakkal szabdalt parkbeli sétát.

Látogatható: hétfő-vasárnap minden nap: 8.00-18.00 óra között (április 1. - szeptember 30.); A szakvezetésre, madárgyűrűzésre, rovarmegfigyelésre előzetes bejelentkezés szükséges! Bővebben: hnp.hu/arboreta

 

Tisza-tavi Vízi Sétány

A tanösvényen az érdeklődők egy 1500 méter hosszú pallóúton sétálva nyerhetnek betekintést a Tisza-tó növény- és állatvilágába.

A sétányon elindulva kirándulás tehető gyékényesek, nádasok, ártéri erdők, vízi növénytársulások mentén, a tó korábban megközelíthetetlen vadregényes területére. Az élővilág megismerését madármegfigyelő betekintők, megfigyelőtorony, képes információs táblák, igény szerint szakvezetés segítik.

Jó hír, hogy a Vízi Sétány kerekes székkel és babakocsival is látogatható.

A tanösvény a nemzeti parkkal szerződött kikötőkből csónaktúra formájában vagy Poroszlóról rendszeres kishajójárattal közelíthető meg.

Nyitvatartás: hétfő-vasárnap minden nap: 10.00-16.00, a csónakjáratok igény szerint indulnak, legkésőbb a nyitvatartás előtt 1 órával a poroszlói Fűzfa-kikötőből. Bővebben: hnp.hu/vizisetany

A kishajós kirándulásokhoz a Tisza-tó megfelelő vízszintje szükséges, ezért a kirándulások minden évben akkor indulnak (általában április első felében), amikor a nyári vízszint a Vízügyi Igazgatóság által beállításra kerül.

Látogatható tanösvények, Szabadtéri vezetett túrák

2020. május 31-ig a Hortobágyi Nemzeti Park területén található tanösvények ingyenesen látogathatóak.

2020. június 1-től visszaáll az eredeti rend azzal a lényeges változtatással, hogy a látogatásra feljogosító belépőkártyákat online módon is meg lehet vásárolni, mely online felület elérhető az Igazgatóság honlapjáról, vagy az Interticket jegyértékesítő hálózatából.

Május 16. után az igazgatóság minden szabadtéri szakvezetéses túráját megtartja, melyekről részletesen tájékozódhatnak a Hortobágyi Nemzeti Park weboldalán és az éves rendezvénynaptárban. Itt is ajánlják az elővételi jegyvásárlást az online felületeken.

Jártál már Madárkórházban?

A Hortobágyon, a Madárkórház Alapítvány az országban egyedül álló kórházat működtet. Az intézmény az egész ország területéről beérkező, sérült, beteg, vadmadarak állatorvosi ellátását, kórházi ápolását és rehabilitációját végzi. Az évente beérkező 800-1000 beteg közül 35-40 % visszakerül a természetbe.
A kórház nyitott, melyet a hortobágyi Madárparkban a látogatók számára látványkórház, madármentő kiállítás és öko-teleház egészít ki. A látványkórházban egyoldalú átláthatóságot biztosító üvegfalon keresztül a látogatók megnézhetik a sérült, beteg, gyógyulófélben lévő madarakat, a vállalkozóbb kedvűek egy-egy műtétet is megtekinthetnek. A diorámás négy évszak és madármentő kiállítás a madarakat fenyegető veszélyekre hívja fel a látogatók figyelmét.

A Madárparkban látogatható nagyröpdével, tavakkal, játszótérrel felszerelt pihenőpark szeretettel várja kedves látogatóit.

A sok éhes lábadozó madárfi és mentett többi állatka ellátása komoly teher, ha módod van rá, a Madárkórház örömmel fogadja az anyagi támogatásokat egész évben, a támogatási lehetőségekről itt olvashatsz.

Látogatható: a hét minden napján 9.00 - 18.00 óráig.

Fontos: COVID-19 járvány miatt az intézmény belső részei csak maszkban látogathatóak. További információk a

Madárkórház honlapjáról elérhetőek.

 

Pusztai Állatpark

1997 óta foglalkozik a régi magyar háziállataink bemutatásával, ezen fajták fenntartásával és népszerűsítésével hazánkban.

Az állatsimogatóban a gyerekek a bárányokkal, kecskegidákkal, szamarakkal, szamárcsikóval ismerkedhetnek.

A puszta konyhájában, a vasalóban bográcsos főzésre van lehetőség, kicsi szekérrel pedig ki-ki maga után húzhatja gyermekét a park területén.

Jeles ünnepnapok a Pusztai Állatparkban az Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó vagy a Magyar Szürke Bikák Vására. Pusztai virtusokból összeállított kalandnapunk nagy siker felnőttek és gyerekek körében is.

Látogatható: szerda-vasárnap 10.00 - 18.00 óráig.

További információk: pusztaiallatpark.hu

 

Elindulnál?

A Hortobágyi Nemzeti Park programkínálata sokkal szélesebb, hogy cikkünkben mindent megemlíthetnénk. Nagyon sok program időszakosan elérhető, vagy előzetes bejelentkezés alapján szakvezetéssel vehető igénybe. Érdemes weboldalukat alaposan átböngészni indulás előtt. A Hortobágyi Nemzeti Parkba belépőkártya több helyen is váltható:

  • Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont, Hortobágy
  • Halászbárka Halastavi Fogadóközpont, Hortobágy-Halastó (a kisvasút jegypénztára is)
  • Kaparó csárda, 33-as főút nagyiváni elágazás
  • Interneten elővételben

ADL - Debrecenimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Utam az iskolába – Filmajánló

Utam az iskolába – Filmajánló

Négy kiskamasz a világ négy pontján. Ami közös bennük, hogy örömmel járnak iskolába, akkor is, ha ez nagy nehézségekkel és veszéllyel jár: elefántok elől menekülnek, lóháton mennek a hegyekben, folyón kelnek át, kilométereket gyalogolnak. Lenyűgöző dokumentumfilm, egyben tanmese iskolásoknak.
Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Ez a probléma férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, sőt csecsemőknél is kialakulhat, mégis legtöbbször a várandóssággal kapcsolatban találkozunk vele. A terhes kismamák esetén általában már a második trimeszterben elindul a hasfal „szétnyílása”. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. A magánklinikák gyakran műtétet javasolnak, de nem biztos, hogy minden esetben indokolt – hívta fel a figyelmet Karóczi Csilla a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája.
Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ugrás az oldal tetejére