Jelenlegi hely

A legromantikusabb magyar kastély: az Andrássy család Tiszadobon

Az egyik legromantikusabb magyar kastély a tiszadobi Andrássy-kastély, a szájhagyomány szerint a Vajdahunyad vára és a francia Loire folyó mentén épült középkori lovagi várkastélyok inspirálták az idősebb Andrassy grófot. Legismertebb talán mégis a kastély előtt fekvő labirintus, melyben örömmel sétálgatnak a látogatók.

Honnan ez a francia lovagi stílus iránti rajongás? Az építtető gróf Franciaországba emigrált az 1848-49-es szabadságharc után, innen vehette az ötletet. Az épület eredeti színe barokk sárga volt, s falaira régen borostyánt és vadszőlőt futtattak. 

Hímzés vagy labirintus?

Ha már a titkoknál tartunk, akad még belőle a kastély körül. Itt van mindjárt a látványos labirintus mely nem is annyira labirintusnak készült. Eredetileg a francia parképítészet mintájára egy hímzéses parter készült.

A különböző színű növényekkel beültetett, színes kavicsokkal beszórt terület az ablakból egy hímzésre hasonlított. Ezt ma már csak egy kép ábrázolja a kiállításon, jelenleg a tiszadobi műemléki védettséget élvez, a legnagyobb és legépebben fennmaradt hímzéses parter az országban.

Forrás

Ősfás park a Holt-Tiszánál

A kastélyt eredetileg a Holt-tisza partja mentén húzódó hatalmas romantikus, ősfás park övezte, a grófi élet minden kényelmével. Saját csónakház és kikötő, teniszpályák, árnyas pihenők, játék és sportpályák szórakoztattál a mozgalmas tavaszi-nyári időszakokat itt töltött családot.

Az Andrássy kastélyt körülvevő több száz hektárnyi parkerdő, és a Holt-Tisza környéke természetvédelmi oltalom alatt áll.

Az épület 2023-as decemberi nyitására új kiállítást alakítottak ki: az alsó szint bemutatja a XIX. század végi életmódot, egybenyíló szobái eredeti és a kornak megfelelő stílusú bútorokkal, műtárgyakkal, festményekkel gazdagon berendezett. Ez a szint csak vezetéssel látogatható.

A Rippl-Rónai József tervei alapján készült ebédlőben látható üvegablakot Róth Miksa üvegfestő és mozaikművész készítette

A felső szinten az Andrássy-család történetét ismerhetjük meg. A kiállításokon mellett múzeumshop, a parkban kávézó-étterem és egy nagy játszótér is található.

Az Andrássyak előtt nyitva álltak Európa udvarai

Idősebb Andrássy Gyulának köszönhető, hogy a kiegyezéssel Magyarország partneri, mellérendelt szerepbe került Ausztriával, és a századfordulóra számos tekintetben utolérte Nyugat-Európát. A robbanásszerű gazdasági fejlődésnek köszönhetően világvárossá vált Budapest. Idősebb Andrássy Gyula nyolc éven át volt az Osztrák-Magyar Monarchia külügyminisztere, Európa szinten megbecsült politikus.

Anton von Werner: A berlini kongresszus - középen Andrássy Gyula kék egyenruhában, Otto von Bismarck német kancellár (fekete ruhában) mellett (Forrás)

Ifjabb Andrássy Gyula a belügyminiszteri tisztségig is eljutott, bár politikai téren nem volt sikeres. A magyar kulturális élet legismertebb szervezőjévé, európai hírű műgyűjtővé, művészetpártolóvá vált, századelői művekből álló festménygyűjteménye nemzetközi szinten csodált volt. Rokoni kapcsolatban voltak Magyarország legnagyobb arisztokrata családjaival.

 ifj. Andrássy Gyula (Forrás)

Kastélybeli első látogatásunkkor vezetett túra keretében ismerhettük meg a parkot, az épület külső értékeit. Belecsöppentünk egy faültetésbe, a hárssorból pótoltak be egy fát, melyet rögtön szalagokkal májusfának fel is díszíthettünk. Közben a kertet gondozó szakemberekkel is lehetett beszélgetni. A park egyik sarkában, közel a Rákóczi erdőhöz áll a terület legöregebb fája, vélhetően 180 évesen. Érdemes az Andrássy kastély Facebook oldalának aktuális eseményeit követni a programokért.

Látnivalók Tiszadobon 

 • Népi lakóház (Bocskai utca 26.): Tiszadob a Tiszalúcot és Tiszadadát összekötő út mentén települt ma már Holt-Tisza (Falusi, vagy dög Tisza.) holdsarló alakú terasz szigetére. Itt áll egy csodálatos nádfedeles, faragott fakapus tornácos népi lakóház.
 • A Tubus-magtár (Szabadság tér) 18. sz. vége felé emelték ezt a 12 m magas toronyszerű magtárat (terménytároló) Andrássy Sándor egykori fallal körülzárt majorjából maradt ránk. Jelenleg a helytörténeti gyűjtemény mezőgazdasági részének ad otthont.

Andrássy-magtár vagy Tubus-torony (Forrás: Kiss Attila fotója)

... és a környéken

 • Andrássy Gyula és a Tisza-szabályozás emlékműve Tiszadobon
  Kis mesterséges halom tetején áll az Ármentesítő Társulat által építtetett emlékmű, amelyet gróf Andrássy Gyula tiszteletére emeltek, aki a Tiszavölgyi szabályozó-társaság elnöke volt.
 • Rejetanya: Tanyaépület, mely Misézőhely is; Uradalmi magtár
 • Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet
  A tájvédelmi körzet a Tisza, a Takta, a Sajó és a tiszalúci Holt-Tisza által közrefogott „öblözet” morotvákkal, elhagyott folyómedrekkel tarkított síkságát foglalja magában. A Tisza és a Takta korábbi folyómedreinek hosszúkás mélyedéseiben jelenleg mocsarak vannak, amelyek kiterjedése mintegy 2000 ha.
 • Tisza part - Tiszadada: horgászni, kempingezni lehet a Tisza parton, jó kis sétálgatós, kavicsdobálgatós, rohangászós program a gyerekeknek.
 • Tiszalök: Tiszalöki Arborétum, Vásárhelyi Emlékmű, Kis-Tisza Tanösvény - további infók itt; Tiszalöki Holtág, Feketeszakáll Élménypark

A Tisza part Tiszadadánál

ADL - Debrecenimami

Képek: Debrecenimami; Forrás

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Mindjárt itt az Apák napja! Magyarországon az Apák napját június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 16-ra esik. Ez az a nap, amikor végre a kedves édesapák is kapnak egy kis figyelmet és törődést, rukkoljunk hát elő valami emlékezetessel! Hiszen megérdemlik, hogy ezen a napon kicsit lazítsanak és jól érezzék magukat. Ha egy kis inspirációra van szükséged, íme 5+1 tuti ötlet, hogyan töltsétek el ezt a napot.
Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Mókás könyv az étkezésről a 105 éve született Richard Scarry rajzaival.
Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Csakis olyat, amit Te magad is elfogadnál! Belegondoltál már, mit jelenthet neki hazacipelni 3 tálcát az osztály nevével feliratozvam 2 vázát és számtalan bögrét minden évben? 
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. Segítünk a választásban!
Ugrás az oldal tetejére