Jelenlegi hely

Láttad már az év legszebb magyar turistaszállását?

Egyre többen fedezik fel hazánk természeti kincseit gyalogosan vagy kerékpárosan túrázva. Az Aktív Magyarország 2020. októberében kiírt pályázatán az Év turistaszállását keresték.

Az első alkalommal megtartott szavazás a turistaszállások, a túrázás, a természetben töltött aktív pihenés népszerűsítését szolgálta.

Turistaszállások Magyarországon, felújítási program

Szerencsére egyre több, újonnan épített vagy felújított, modernizált turistaszállás található az ország különböző pontjain. Az erdei szálláshelyek sokat fejlődtek a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program segítségével. Idén több mint 50 turistaház újult vagy újul meg, a program pedig 2022 év végéig folytatódik.

A második helyezett, az orfűi Vízfő Turistaház (kép forrása: Aktív Magyarország)

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ pályázatára magánszemélyek küldhettek turistaházakat 2020. október első két hetében. A beérkező pályázatokat egy szakmai zsűri értékelte és kiválasztotta a tíz legjobb pályázatot.

Fontos elvárás volt az építmény állapota, környezetének rendezettsége, berendezésének modernsége, a konyha, fürdőszoba felszereltségének korszerűsége, illetve, hogy minél több turistaút vezessen hozzá.

Előnynek számított, ha a helyszín a gyalogos megközelítés mellett kerékpárral is elérhető, illetve ha a közelben több látnivaló található.

A legjobb 10 turistaház 2020-ban Magyarországon

A több száz beérkezett pályázat közül a zsűri a következő turistaházakat tartotta a legjobbnak, melyek közül a nyertest a szavazók választották ki.

  • Vízfő Turistaház,
  • Kistolmácsi Erdei Lak,
  • Som-hegyi Turistaház,
  • Kőhegyi Czibulka János Menedékház,
  • Kútbereki Turistaház Matracszállás és Nomád Táborhely,
  • Ágasvári Turistaház,
  • Rudolf-tanya,
  • Annafürdői Vendégház,
  • Hubertlaki Kulcsosház,
  • Károly-lak Turistaház.

A 10 legjobbnak tartott turistaház közül az Annafürdői 1924 szavazattal nyert, a második helyen a Vízfő Turistaház áll 1760, míg a harmadik helyen az Ágasvári Turistaház 1005 szavazattal került a dobogóra.

A harmadik helyezett, az Ágasvári Turistaház a Mátrában ((kép forrása: Aktív Magyarország)

Vajon milyen lehet a nyertes turistaház?

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. által működtetett Annafürdői Vendégház Tolna megyében, Szekszárdhoz közel, a Tolnai-hegyhát déli részén csodás erdei környezetben helyezkedik el. A hangulatos, vörösfenyő-rönkökön álló, akadálymentesített vendégház, illetve a vendégház mellett működő erdei iskola jelentős funkcionális bővítésen, modernizáción és minőségi fejlesztésen ment keresztül.

Az Annafürdői pihenőtó, Gulyás Attila fotója (forrás: Annafürdői Vendégház Facebook oldala)

A vendégháznak otthont adó, közel 100 hektáros, természetszerű erdőgazdálkodási módszerrel kezelt parkerdő közepén, öreg bükkfák tövében ered az Annaforrás, amely a Kőris-völgyi patakot és azon keresztül az erdővel körülvett pihenőtó természetes vízellátását biztosítja.

A forrás körüli régi épületek felújításával és a parkerdei közjóléti berendezések létrehozásával ökoturisztikai fejlesztések sora valósult meg a közelmúltban, így jött létre a Turisztikai és Természetismereti Központ, mely hamar a turisták és a kiránduló csoportok kedvelt úti céljává vált.

Nem lehet unatkozni az Annafürdői Vendégháznál: a parkerdőben horgászati lehetőség, biciklikölcsönzés, vadaspark, tanösvények, grillező- és tűzrakóhely, fából faragott és festett játszóelemekből készült játszótér, fedett étkező és szabadtéri kemence található.

Kerékpárosbarát hely, kézműves foglalkozásokat, lovas programokat, játékos vetélkedőket is tartanak turistacsoportok, gyerekes családok és egyéni látogatók számára egyaránt.

Kirándulásra bőven ad okot a közelben a Rétisasfészek kilátó, a lombkorona tanösvény, a vadaspark, az erdei pihenők, az erdei kisvendéglő. Képzett túravezetők révén természetismereti és kulturális túrákon lehet részt venni.

ADL – Debrecenimami

Forrás: turizmus.com, Annafürdői Vendégház és Erdei Iskola Facebook oldala

Az Annafürdői Vendégház közösségi tere
Az Annafürdői Vendégház négyágyas szobája
Az Annafürdői Vendégház konyhája
Az Annafürdői Vendégház
Az Annafürdői Vendégház ebédlő
Az Annafürdői Vendégház játszótér

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Képregény, táblakép, futás... a közös pont: a Himnusz

Képregény, táblakép, futás, ismeretlen szerelmes ... a Himnusz és Kölcsey titkai

Gondolnád, hogy január 22-én ünnepeljük a Himnusz születésnapját? És azt tudtad, hogy képregény is készült belőle? Vagy azt, hogy Kölcsey nem is tartotta jó versnek?
23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

Te is tudsz ilyen „jó szándékú”, de romboló mondatokat? Nekem a „kedvenceim” az „Engedd el!” a „Másoknak sokkal nehezebb” és a „Tudom, mit érzel”. Ilyenkor szívesen visszakérdeznék: Tényleg tudod?! Szerintem fogalmad sincs…
Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Ugrás az oldal tetejére