Jelenlegi hely

Frissítő túrák lombok alatt és között, tavak partján szerte az országban

A nagy melegben is unalmassá válik otthon ülni, ráadásul miért maradjunk otthon a nyáron? Kalndozzunk hűvösben! Várnak az erdők, tavak, kisvasutak!

Csömödéri faluvégen…

Hűvös helyeket keresgélünk a kánikulában, és erre mi sem lehetne jobb mint egy kirándulás az ország leghosszabb kisvasútjával.

A göcseji dombok között 33 kilométeren – Lenti és Kistolmács között kialakított kisvasút vonala a csömödéri, azonban nem csupán emiatt lehet izgalmas ide kirándulnotok.

Ábel, a gőzmozdony

Az utasok nagy kedvence a Lenti és Kistolmács közötti szakaszon közlekedő nosztalgiaszerelvény, amelyet az Erdélyből származó, Ábel névre keresztelt gőzmozdony húz. Az 1955-ben gyártott Ábel Tamási Áron regényhőséről kapta a nevét. A gőzmozdony éppúgy, mint a történet főszereplője, az erdélyi erdőket rótta, mielőtt Magyarországra került. A gőzmozdony 2019-es nagyfelújításnak köszönhetően megújult erővel, új külsővel rója a síneket.

A személyszállító szerelvények menetrendszerűen április végétől szeptember végéig közlekednek, természetesen ünnepekkor különvonatokat is indítanak, így nem csalódnak, akik például Márton-napon érkeznek kisvonatozni.

A vonatozás mellett mivel csábít még a zalai környék?

A Csömödéri ÁEV vonalai érintik a Göcseji fenyőrégiót, a Kerka völgyét, illetve a Göcseji bükktájat. Lentiből kiindulva gyönyörködni lehet a zajdai erdőkben, elérhető a Vétyemi Ősbükkös, valamint a Budafai Arborétum a Makk-kaland Játszótérrel. A közelben van az impozáns Nagykanizsai-kilátó 230 lépcsőfokával, 48 méteres magasságával.

Budafapusztai Arborétum - Vitalis Lilla képe

Az Erdei Iskola óvodásoknak és iskolásoknak szervez vezetett programokat. Foglalkozásai is a kisvasúthoz köthetőek, oktatókocsiban megtalálhatóak a megfigyeléshez és a vizsgálatokhoz szükséges hagyományos és digitális felszerelések is.

Lombok között a Kaszói erdőben

Magyarországon már 10 lombkorona ösvényen is sétálgathattok, de ezek közül is kiemelkedik a kaszói.

A Kaszói lombkorona tanösvény hosszában, magasságában és szerkezeti megoldásában is egyedinek számít. Felfedezhetjük a a belső-somogyi gyertyános-tölgyes erdőt az aljnövényzettől a lombokig. Egy igazi „öregerdő”: a felső lombkorona-szinten található fák életkora több mint 110 év, átlagmagassága 28 méter, növény- és állatvilágával. 

Kaszó elsősorban vadászterületként volt ismert évszázadokon át, arisztokratáktól a pártvezetésig sokan látogatták vadban bőséges erdeit.

Somogyi családi kirándulások

A lombkorona ösvény mellett a Kaszói Erdei Vasút igazán remek lehetőség hogy bejárjátok a környéket, érintve többek között Baláta-tavat és a Nyílt vizet.

A természetvédelmi terület nem csupán kiránduló útvonalakat kínál, de számtalan irányban a tavak élővilágát bemutató tanösvények is vannak.

A Kaszói Kisvasút főszezonban közlekedik, főszezonon kívül csak szombatonként, októbertől áprilisig zárva tart.

Tavirózsák, tündérek…

A hévízi tó tündére bizonyára boldog, hogy létrejött a Tavirózsa Tanösvény. Ezen kívül egy lombkorona sétányt, illetve pallóösvényt is kialakítottak 2021 nyarára a tavat ölelő véderdőben.

Egy mese szerint minden gyógyító természeti csoda mögött egy-egy tündér áll. Ha a Földön szeretet lakozik, akkor a tündérek egy-egy titkos átjárón át a felszínre jönnek, és a tó felett táncot járnak. Táncukat csak azok az emberek láthatnak, akiknek szeretet él a szívében.

A 2,5 km hosszú tanösvény a fák között kígyózik, séta közben nemcsak a világon egyedülálló termáltó erdejében hűsölhetünk, de vizes látványosságokban, növényekben is egyaránt gazdag.

A 15 méter magas lombkorona ösvény inkább egy különleges kilátó, ahonnan szemügyre vehető az erdő lombkoronaszintje és a tó környéke.

Ebéd közben kakil az elefánt

Ha már a különleges kilátásnál tartunk Magyarország és idén újra Európa legjobb állatkertje a legcsaládbarátabb programhelyszínek egyike a SóstóZoo. Kevés olyan helyet ismerek, ahol ebéd közben azt hallgathatod, hogy „Apa, kakál az elefánt!” és igaz is, telibe láthatod ezt a biológiai folyamatot!

Andok kalandok - függőhidakon a lámák felett

A nyíregyházi állatkertben az egyik legsajátságosabb élmény az Andok kalandok néven létrehozott egyedi kalandpark. A lombkorona magasságából tekinthetik meg a látogatók a Közép és Dél-Amerikát bemutató élőhelyeket.

Több mint 20 faj közel 100 egyedét láthatjuk álatkerti életük közben. Néha bizony megremeg az ember lába az alpakkák, ormányos medvék lesése közben a függőhídakon haladva.

A Zöld Piramis esőerdőház és Ócenárium kaland ösvényén át különféle akadályokkal megküzdve például vízesés mellett, függő hidakon juthatsz el a kupola csúcsába, ahol üveghídon keresztül nézhetsz le a mélységbe.

A hűvös helyeket keresgélve a veszprémi Betekints-völgy verhetetlen

A Betekints-völgy a veszprémi Várnegyed sziklás hegye körül elterülő kb. 2,5 km hosszú népszerű kikapcsolódásra és sportolásra egyaránt ideális völgylánc része. Népszerű árnyas és ezért kánikulában is kellemes séta- és biciklis útvonal. Egy völgye is elég egy szaladgálós, felfedezős családi programra a megújult területen.

A Betekints-völgyben az állatkert régi bejáratánál található a parkoló, pár perces sétára wc-t és fagyizót is találunk.

Magyar Népmesék játszótér, tó és romok

A völgyben a népszerűségtől nagyon megviselt tematikus Magyar Népmesék játszóteret urbán legendák szerint felújították. Az ’A part alatt’ dal alapján létrehozott játszótér a legnagyobb vonzerő a gyermekes családoknak.

A széles utak és nagy, árnyas- füves terek berohangászása mellett a tó nyújt izgalmat a látogatóknak. A tavat a 60-as évek elején hozták létre, a mindössze 10 évig működő Vidámpark csónakázótava volt. A vidámparknak volt kisvasútja, egy volt megálló most pihenőként üzemel. A tóban fekvő szigetre híd vezet be, körötte békák, siklók, teknősök, halak és rengeteg vízinövény színesíti a sétát.

A széles völgy bal oldalán sziklás terep vár a bátor mászókra. Jobb oldalán a hajdani veszprémvölgyi apácák kolostorának romjai, a törökkori kolostor romjaiból épült barokk templom, ma kiállítóterem.

ADL - Debrecenimami

Képek forrása: Kaszó Zrt Facebook oldala; Hévíz Város Önkormányzat Facebook oldala; Nyíregyházi Állatkert Facebook oldala; Zalaerdő.hu; Budafapusztai Arborétum Facebook hely oldala

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Mindjárt itt az Apák napja! Magyarországon az Apák napját június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 16-ra esik. Ez az a nap, amikor végre a kedves édesapák is kapnak egy kis figyelmet és törődést, rukkoljunk hát elő valami emlékezetessel! Hiszen megérdemlik, hogy ezen a napon kicsit lazítsanak és jól érezzék magukat. Ha egy kis inspirációra van szükséged, íme 5+1 tuti ötlet, hogyan töltsétek el ezt a napot.
Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Mókás könyv az étkezésről a 105 éve született Richard Scarry rajzaival.
Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Csakis olyat, amit Te magad is elfogadnál! Belegondoltál már, mit jelenthet neki hazacipelni 3 tálcát az osztály nevével feliratozvam 2 vázát és számtalan bögrét minden évben? 
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. Segítünk a választásban!
Ugrás az oldal tetejére