Jelenlegi hely

Maskarádéval búcsúzik a tél Debrecenben

Még zajlanak a farsangi mulatságok országszerte, de a farsangi ünnepkör hagyományokhoz méltó záróünnepségét, a Maskarádét már tervezi a Vojtina Bábszínház és Debrecen városa.

A farsang és a malac farka

Farsang farkának a nagyböjtöt megelőző időszakot hívjuk. Hogy jön ehhez a malac farka? A debreceni Mangalica fesztivál és a Maskarádé eseményei az elmúlt években országos méretűvé nőtték ki magukat.

A 21. éve zajló Maskarádé idén is megkísérli elűzni a telet Debrecenből. A farsang végét jelentő népi hagyományokból merített a Vojtina Bábszínház a programsorozat elindításakor.

Maskarádé avagy télűzés debreceni módra

A Vojtina Bábszínházban a farsangi időszakban az óvodás és kisiskolás csoportoknak tartott zenés, táncos interaktív farsangi mulatságokat élvezettel mozogják, játszák végig a gyerekek.


De nem maradhat ez a hagyomány a bábszínház falai között! Idén 2022. február 25-én nyilvánosan, a Kossuth téren is megküzd egymással és űzi el a telet Konc király és Cibere vajda. A nagyhírű komédiások, az ORT-IKI, a Szeredás, a Kuckó Művésztanya, a Hajdú és a Forgórózsa Táncegyüttes táncosai és a Vojtina Társulat csepűrágói csapnak hatalmas és látványos csinnadrattát.

Kiszebáb-égetés, égetőcédula, ütközet a vajda és a király között

A városba látogatók a Piac utcán és a Kossuth-téren találnak majd izgalmas programokat február 25-27-én, péntektől vasárnapig. Zajos, vidám hangulatban kerül tűzre a Tél és vele minden betegség.

A Mangalica fesztivál finomságai adják majd meg a program nyüzsgő hátterét: február 25-én, pénteken

14 órától a Garagulya Gólyalábas Kompánia, 15 órától a Bürkös zenekar muzsikál.

A színpad mellett a kiszebábot már megrakott máglya várja majd, melynek megrakásában és a tűz felügyeletében hagyományosan a Debreceni Állatkert szakemberei segítenek.

Február 26-án, szombaton 16.30 órától, a Városházától induló télkergető népek a Kossuth téren tanúi lehetnek ama utolsó nagy viadalnak, melyet Konc Király és Cibere Vajda – a bőség és böjt urai – vívnak egymással és tűzre kerül Tél urasága is minden búval, bajjal, betegséggel együtt.  
A muzsikát 14 órától a Bíró zenekar, 15 órától a Sugalló zenekar szolgáltatja. Végül 17 órától Táncház, a Debreceni Népi Együttes és a Sugalló zenekar közös produkciója látható, táncolható.

Reméljük, hagyományosan idén is égetőcédulákat is osztanak a Maskarádé résztvevői között, melyre mindenki ráírhatja azt a rosszat, amitől a cédulát a tűzve dobva meg szeretne szabadulni.

A kiszebáb égetés után következik a nagy ütközet, melyben a dőzsölő, vidám farsangot szimbolizáló Konc király megküzd a szerény böjti életmódot és étkeket képviselő Cibere vajdával. A farsangi programsorozat zárásaként a korábbi évek mágikus táncházas hangulatát szeretnék idén is a tűz körüli tánccal a főtérre varázsolni a program szervezői.

A záróelőadáson a hagyományos farsangi szereplők bukkanak majd fel: a Kecske és Gazdasszonya, a Medve és Gazdája, alakoskodók, betyárok és zsandárok, és egy világhírű gólyalábas birkózópáros produkciója is emeli majd a hangulatot.

Február 27-én, vasárnap még mindig tart a jóból: a talpalávalót húzza 11 órától az Agyag Banda, 12 órától a Flaska Banda.

ADL - Debrecenimami

Forrás: vojtinababszinhaz.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Már négy éve nem lenne méhem, ha a nőgyógyászom lesújtó mondatai után nem találok rá véletlenül az inteneten a mióma embolizáció lehetőségére.
Min múlik gyermeked sikere?

Min múlik gyermeked sikere?

Saját magunkról alkotott hiedelmeink befolyásolják a személyiségünkről alkotott képünket, illetve, hogy mit akarunk és mit tudunk elérni az életünkben. Gondolkodásmódunk hatással van teljesítményünkre, motiváltságunkra. Sokan azt gondolják, hogy a tehetség, az intelligencia alapvetően garantálja a sikert. Bizonyosan nagy hatása van, de csak ezen múlhat, hogy ki mire viszi az életben?
A jó szó öröme

A jó szó öröme

Hiánycikk. Semmibe sem kerül, mégis nagyon sokat ér. Nélküle nehezen lehetne túlélni a hétköznapokat.
Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Évek óta vonattal megyünk nyaralni. Először csak kettesben a férjemmel, majd csatlakozott a fiúnk 12 éve, 7 éve a lányunk is. Ehhez hoztam jól bevált „praktikákat”, hogy stressz helyett valóban élményekkel legyen teli már az utazás is.
Ugrás az oldal tetejére