Jelenlegi hely

Babakonyha: az ebéd és a vacsora a hozzátáplálás időszakában

Az egészséges és kiegyensúlyozott reggeli szerepét már korábban hangsúlyoztuk (ld. vonatkozó cikk). A most következő írásban a másik két fő étkezéssel: az ebéddel és a vacsorával folytatjuk a sort

Hat hónapos kortól elkezdődik a fokozatos hozzátáplálás és leválasztás időszaka. Ilyenkor azonban ne felejtsük el, hogy ez nem jelenti azt, hogy a baba ugyanazt kapja, mint a család felnőtt tagjai. Természetesen az az ideális, ha nem kell külön főzni a babának, ezért törekedjünk arra, hogy az ő korában már fogyasztható alapanyagokban gondolkodjunk. Az ételeket több lépcsőben is készíthetjük, így a felnőtteknek vagy nagyobb gyerekeknek szánt ételeket még tovább dúsíthatjuk, fűszerezhetjük. A párolt, főtt, vagy sütőben sült zöldségekből például készíthetünk pürét a picinek, a család pedig köretként eheti az ebédhez, vacsorához.

Később a hozzátáplálás során folyamatosan bővül a babának adható élelmiszerek köre. Ilyenkor már szabadabban variálhatunk.

Az elválasztás során először általában a délelőtti, majd ezt követően a déli szoptatást cseréljük le, utána jön a délutáni, majd az esti szoptatás.

Az alapanyagok közül a következők szerint válogathatunk:

 6 hónapos kortól        

  • burgonya, sárgarépa, sütőtök, alma, őszibarack
  • só és cukor nélkül kezdjük az ételkészítést, és a baba ételét hagyjuk natúr formájában (a sajátunkat utólag még fűszerezhetjük)
  • az elválasztás kezdetén az ebédre javasolt ételek még nagyon egyszerűek, ilyenkor püréket kínáljunk a picinek (fokozatosan növelhetjük a pürék darabosságát)
  • Pl. Sárgarépa krémleves babáknak

 

7-8 hónapos kortól

  • tokfozelek_maskent.jpgcukkini, tök, cékla, saláta, zöldborsó, paradicsom, banán, körte, citrom, narancs, csirke, pulyka, gluténmentes gabonák (pl. rizs, amaránt, hajdina, köles), petrezselyem, kapor
  • a zöldség- és gyümölcspürék sorát ilyenkor már változatosabbá tehetjük főtt (darált) hússal, rizzsel és friss fűszernövényekkel; adagonként 1 kávéskanál növényi olajat használhatunk
  • Pl. egy egyszerű és finom Tökfőzelék recept

9-10 hónapos kortól

 

11-12 hónapos kortól

  • hagyma- és káposztafélék, zöldbab, spenót, sóska, sajtok, zab, árpa, rozs, hőkezelt tojássárgájasoska_fozelek_2.jpg
  • nnentől a zöldségeket és gyümölcsöket nyersen is adhatjuk, de vegyük figyelembe, hogy a bébi mennyire tud rágni                                                                                         

 

13-15 hónapos kortól

  • retek, paprika, halak, túró, tejföl, tej, tejszín, vaj, teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, méz, tojásfehérje

 

16-18 hónapos kortól

  • hüvelyesek, szója, eper, málna, kivi, darált olajos magvak

 

A baba és a felnőtt étkezések tervezésénél is fontos, hogy igyekezzünk szezonális, jó minőségű alapanyagokkal dolgozni. Törekedjünk a változatosságra, hogy a pici is minél több ízt, illatot megismerjen, de ha valamit elutasít, inkább ne erőltessük. Leveseket óvodáskorig csak ritkán adjunk, mert ezek nagy telítőértékűek, és esetleg elvehetik a helyet a táplálóbb fogások elől. A főzelékeket kezdetben saját anyagával sűrítjük, később már dúsíthatjuk hússal, tejtermékekkel is.

Ne féljünk a különlegesebb, vagy a megszokottól eltérő alapanyagoktól! Nyugodtan próbálkozhatunk például édesburgonyával, édesköménnyel, nyúlhússal, tenger gyümölcseivel, izgalmas (természetesen nem csípős) fűszerekkel is, csak arra figyeljünk, hogy a megfelelő időben vezessük be ezeket. Ahogy nő a pici, szépen lassan áttérhet az egészségmegőrző, kiegyensúlyozott táplálkozásra, amit ideális esetben a család is követ.

Ha gyermekünk táplálkozással összefüggő betegséggel, ételérzékenységgel él, akkor az előző írásban foglaltak szerint válthatjuk ki a problémás élelmiszereket.

 

Forrás: babykitchen.blog.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Sajtburger leves - A folyékony buresz, amiben a gyerek észre sem veszi a zöldséget!

Sajtburger leves - A folyékony buresz, amiben a gyerek észre sem veszi a zöldséget!

Ugye ismerősek azok a világvége-hangulatú pillanatok, amikor a hűtő előtt állsz, és azon gondolkodsz, mi a csudát főzz? Közben a család olyan válaszokkal támogat, mint „mindegy”, „nem tudom”... 
Decemberi néphagyományok, mágikus és jeles napok

Decemberi néphagyományok, mágikus és jeles napok

Ferenc, János, Borbála, Mikulás... igazán gazdag jeles napokban és különleges alkalmakban december hónap. Mit is csináltak régen elődeink? Honnan tudták, milyen időjárásra számíthatunk vagy kinek hogy hívják majd a jövendőbelijét? 
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Egy kicsi falu különleges látnivalója – Idén is látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 75. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
Egy tészta és sok szósz

Egy tészta és sok szósz

Van itthon egy kis hús, egy kis ez, egy kis az, de mi legyen belőle? Persze a fénysebességénél is gyorsabban, az sem baj, ha a maradékok is eltűnnek… Na erre ideálisak a szószos tésztaételek és egytálételek.
Ugrás az oldal tetejére