Gesztenyés bögrés
Bizony, gesztenyével is isteni lehet egy piskóta! Az elsőt a túldimenzionált mennyiségű maradék gesztenyepüréből sütöttem, de rögtön sláger lett.
Hozzávalók:
- 25 dkg gesztenyemassza vagy püré
- 2 bögre liszt
- 1 bögre cukor
- 1 csomag vaníliás
- 1 csomag sütőpor
- 2 tojás
- fél bögre étolaj
Elkészítés:
A 2 egész tojást keverd ki a cukorral; majd mehet bele a gesztenyemassza, és a többi száraz hozzávaló. Jól összekeverni, és mehet a sütőpapírral bélelt tepsibe. Ha gesztenyepürét használsz, óvatosabban a cukorral, mert az már ízesített!
Aki szereti, tehet bele magozott meggyet vagy csokidarabokat, izgalmasabb lesz.
Természetesen muffinként is megsütheted, trendibb lesz, az biztos!
Gesztenyepüré gazdagon
A tégla gesztenyepürén, még a gyárilag ízesítetetten is érdemes kicsi pimpelni, csak jobb lehet.
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 250 g gesztenyemassza
- porcukor, rum vagy rumaroma
- 250 ml tejszínhab
Adagolás: egy 20-25 dkg gesztenyemassza tégla kb. 2 főre elegendő (jó, ha vigyázol az alakodra, akkor 3 főre :-) ) A habtejszínből simán elfogy 2,5 – 3 dl felverve 2 főre, ha maradna, elmegy a reggeli kávédhoz vagy a gyerekek kakaójába, ne aggódj!
A tálaláshoz és a finomításhoz is a legjobb a házilag felvert tejszínhab.
Forrás
Elkészítés:
Első lépésként verd fel a tejszínhabot jó keményre, ez egy kis türelemjáték. A tejszín összecsaphat habosítás közben, takard be egy középen beszakított papírtörlővel a tálat.
A jó hab titka, hogy legalább 5-6 órát legyen habosítás előtt a hűtőben, illetve cukor is kell bele. Aki nem bízik magába és a habtejszíngyárba, használhat habfixálót is, 2,5 dl tejszínhez számolj egy zacskót. Valahol a zacskós pudingporoknál keresd a boltban. Én pánikhelyzetekre tartok otthon mindig.
Ha megvan a jó kemény hab, tegyél a pürébe 2-3 evőkanállal lazításképpen, mehet mellé 1-2 evőkanál rum is. Van, aki a meggyléből tesz bele, azzal is finom. Keverd jól össze, és mehet is a gesztenyepüré nyomóba!
Tálalás előtt a tálkák aljára tehetsz pár szem magozott meggyet. A spagetti formájú pürére tornyozhatod a tejszínhabot, és arra is tehetsz meggyet, megszórhatod reszelt csokival, de önthetsz is rá csokis, karamellás öntetet, olyat, amit a fagyihoz használsz nyáron. Akinek van ideje, piros bogyós fagyasztott gyümölcskeverékből csinálhat egy ízes szirupot, és azt is használhatod díszítésnek, illetve a kehely aljára.
Gesztenyés golyó
Ez aztán a megúszós édesség! Ráadásul gyerekbarát, tuti lekötöd vele a kiskorúakat! Igaz, azt nem tudjuk garantálni, hogy a golyózás végére marad is belőle!
Hozzávalók:
- 250 g gesztenyemassza
- 30 g porcukor
- 1 evőkanál rum vagy rumaroma
- 40 g kekszmorzsa
- 1 narancs héja reszelve
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverem, és beállítjuk az állagát a kekszmorzsával. Ne legyen túl lágy és nedves, mert a golyók nem tartják meg a formájukat. Mehet bele kakaópor is, aki a csokisabb verziót szereti. Ebbe viszont több cukor kell majd!
A kész masszából golyócskákat formázunk, kb. 12-14 db lesz. A kész golyókat porcukorba forgatjuk, hogy fehérek legyenek. Variálhatod is, fele kakaópor- fele porcukor. Látványosabb, de több odafigyelést is igényel. Tedd bonbonkapszlikba őket, hogy ne fogják össze egymást.
Gesztenyés-mascarponés süti
Klasszikus krémes szelet, hagyománytisztelő és édesszájú családok asztalára. Tuti siker!
Hozzávalók:
1. Piskóta:
- 5 tojás,
- 5 e.k. porcukor,
- 5 e.k. liszt,
- 1/2 cs. sütőpor
2. Krém:
- 250 g mascarpone,
- 100 g porcukor,
- 1 cs vaníliás cukor
- 500 g gesztenyemassza,
- 250 ml habtejszín
3. Tetejére:
- 500 ml habtejszín,
- 2 csomag habfixáló,
- porcukor ízlés szerint
Elkészítés
Klasszikus módon piskótát sütünk, megvárjuk, míg kihűl. Ez az adag egy kb. 35 x 25 cm-es tepsihez való.
Amíg hűl, elkészítjük a krémet. A mascarpone-t kikeverjük a porcukorral, majd a gesztenyemasszával, ízlés szerint rummal vagy rumaromával, és végül belekeverjük a felvert tejszínt. Rásimítjuk a piskótára.
Végül felverünk 500 ml habtejszínt egy kis porcukorral és habfixálóval, majd a gesztenyekrémre kenjük.
A gesztenyés krémbe nyomkodhatunk magozott, lecsepegtetett meggyet, teljesen megbolondítja az ízét.
Andrea Cziráné Nagy receptje – Forrás
ADL - Debrecenimami
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges