Jelenlegi hely

4 lépés gyermekünk sikeres motiválásához - letölthető jutalomtáblával

Sok szülő panaszkodik arról, hogy úgy érzi, nincs eszköz a kezében, amivel motiválni tudná gyermekét, legyen szó feladat megoldásáról vagy otthoni teendők ellátásáról. Ez az elmúlt időszakban több családban is kicsúcsosodott. Ehhez próbálunk néhány ötletet, megoldást adni, ami segíthet motiválni gyermekünket. Sőt hoztunk Nektek egy szuper letölthető jutalomtáblát is!


Forrás

Szeresse, amit csinál

A hangsúly azon van, hogy a gyermek élvezze azt, amit csinál. Ha ez nincs meg, akkor csak egy szélmalomharc, állandó konfliktusokkal telik az az idő, amit a feladat elvégzéséig végigküszködünk. Ehhez a kulcs a szülőben van. A mi feladatunk elhitetni a gyermekkel, hogy ez számára miért jó, fontos, hogy elhitessük vele, a célt elérve többé válhat.

Az első lépés

Saját magunkra odafigyelni, pozitív kommunikációval beszélni az elvégzendő munkáról!

Ne problémaként szemléljük, hanem egy megoldandó feladatként, kihívásként, amit a mi segítségünkkel és támogatásunkkal érhet el a gyermek. Ne negatív körítéssel győzzük meg arról, hogy meg kell valamit csinálnia, és hogy miért is muszáj megtennie, hanem úgy tálaljuk számára, hogy rávilágítunk annak pozitív vonatkozásaira.

Lássa át, hogy miért lesz jó neki, ha eléri ezt a célt, milyen pozitív következményekkel járhat ez. Ne kényszerítsük, fenyegessük kontrollszemélyként, hanem támogassuk, kísérjük közben, közös élményként átélve vele azt. Így válhat a nehézkes matekfeladat megoldása közös kihívássá, amiben mi biztatjuk, szurkolunk és támogatunk, s közben jutalmazunk is, de erről részletesebben csak picit később.

Ha tehát magunkat meggyőztük, vettünk egy mély levegőt, hogy ma nem fegyelmezzük a gyereket olyanokkal, hogy hány óra hány percig el kell készülnöd, megírom a tanító néninek, hogy nem figyeltél oda közben, nem nézhetsz délután tévét, a tabletről nem is beszélve…., akkor belevághatunk a következő lépésbe.


Forrás

A második lépcsőfok

A célok meghatározása. A leghatásosabb motivációt úgy érhetjük el, ha kisebb részcélokra bontjuk az adott napon teljesítendő feladatokat.

Pontosan határozzuk meg a gyermeknek, hogy mit kell teljesíteni, mi az első kisebb cél, amit el kell érni. Ehhez nyújthat segítséget egy olyan dolog, ahol a gyerek nyomon tudja követni, hogy hol tart éppen, és minden aktuális részcélért kézzel fogható jutalmat kap.

A jutalom mindig nagyon fontos

A motivációnak két típusa van, a külső és a belső motiváció.

A belső motiváció azt jelenti, hogy valaki saját maga öröméért, belső indítattásból tesz dolgokat.

A külső motivációról akkor beszélünk, ha valaminek a megszerzése, a jutalom a cél. Kezdetben a gyerekek számára ez utóbbi a fontos, dicséretért, jutalomért, pirospontokért dolgoznak.

Fontos a felnőtt részéről, hogy ezt a külső megerősítést biztosítsa a gyermek számára. Leghatékonyabb, amikor már a kettő motiváció együtt van jelen. A külső motivációban kiválóan segíthet nekünk egy jutalomtábla. 

Letölthető jutalomtábla az Imamitól

Kattints a képre és indulhat a letöltés. Nyomtassátok ki, tegyétek jól látható helyre, pl a hűtőre, és beszéljétek át az elvégzendő feladatokat! 

Gyűjtsétek a pontokat, állapodjatok meg előre, hogy mennyi pontnál mi lesz a jutalom. Ami lehet valami kisebb ajándék, pl matricák, vagy esetleg nagyobb jutalomra is mehet a gyűjtés (fagyi, közös játszóterezés…stb).


Forrás

Végül pedig folyamatosan éreztessük gyermekünkkel, hogy szeretjük és támogatjuk

Ha kevésbé megy jól egy-egy feladat, próbáljunk támaszt, segítséget nyújtani számára. Amikor feladná, öntsünk belé lelket, emlékeztessük korábbi sikeres pillanataira. Idézzünk fel számára olyan helyzeteket, amikor korábban képes volt legyőzni egy-egy akadályt.

Szerzők:
Teveliné Horváth Melinda (okleveles pszichológus, life coach) és Elsner-Szentesi Mónika

- KAPOSVÁRIMAMI -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Ugrás az oldal tetejére