Jelenlegi hely

Köhögéscsillapítás gyerekeknél: gyógyszer nélkül!

Még alig jár iskolába ez a gyerek, de már köhög! Hangzik el sok szülőtől ez a mondat… Beköszöntött az ősz, elkezdődött az iskola és az óvoda is. Gyermekeink reggelente útjukra indulnak, hogy új kalandokkal és tudással gazdagodjanak nap, mint nap. Ezzel együtt megkezdődik a vírusos betegségek időszaka, kiemelten a felső légúti fertőzéseké.

Az ősz a kínai elemtan szerint a fém elemhez tartozik, melynek anya szerve a tüdő. Ez is utalhat a megnövekedett felső légúti megbetegedések előfordulására.

A fülledt nyári reggeleket felváltják a hűvös ködös reggelek, a csalóka időjárás több család életét keseríti meg torokfájással és köhögéssel. Az óvodákban és az iskolákban az esős napokon több gyermek van a termekben, így könnyebben adhatják át egymásnak a kisebb-nagyobb fertőzéseket.

Rózsavölgyi Attilát, a Naturaközpont természetgyógyászát kérdeztük, hogy mivel kezelhetjük gyermekünket, ha nem gyógyszertári készítményeket szeretnénk adni neki?

  1. A felső légúti megbetegedések kezelésében első helyen a házi patikákban a méz található, nem is véletlen, hiszen már az ősi idők óta alkalmazzák e nemcsak hasznos, hanem nagyon finom készítményt, elsősorban megfázásos tünetekkel járó megbetegedések kezelésre.

    A méz, mint a házi patikák első számú fegyvere valóban nagyon hatásos: immunrendszer erősítő, antibakteriális hatású, mind magában, mind pedig citromos teában fogyasztható. Azonban 2 éves kor alatt ügyelnünk kell kisgyermekek esetén, mivel allergiás reakciók léphetnek fel. Lefekvés előtt egy kanál méz nagyban segíti az éjszakai alvást, a légutakat szabadon átjárását.
     
  2. A népi gyógyászat másik igen kedvelt eszköze köhögéssel, torokfájással járó megbetegedések esetén a kakukkfű, melyből rendkívül kellemes fürdőt készíthetünk gyermekünk számára.

    A kakukkfű ugyanis szintén őshonos gyógynövény hazánkban. Tea főzetét a fürdővízhez adva, párája, és illó olajai beszívódnak a gyermekek szervezetébe, ezzel segítve az immunrendszer és a tüdő tisztulását.
    Ezt heti 2 vagy 3 alkalommal használhatjuk. Körülbelül 20 percet tartózkodjon benne gyermekünk.  
     
  3. A gyógynövények közül kiemelt szerepet kaphat még szintén a népi gyógyászat által régóta használt hársfavirág tea. Főzetét különböző módon használhatjuk fel, izzasztó és gyulladás csökkentő hatása miatt, kellemes lágy ízével teszi igazán eredményessé a meghűléses megbetegedések elleni harcot.
     
  4. Szintén nagyon hasznos lehet még köhögéssel járó megbetegedések esetén a talp megfelelő területének masszírozása, kiemelten javaslom a légcső területének kézzel való masszírozását, ami a talpon az első és a második lábujj közötti néhány centiméteres függőleges szakasz a sarok irányába.



 

Ezt naponta többször is kezelhetjük, ehhez gyakran társul még torok- illetve mandulagyulladás, amit szintén kezelhetünk a lábon lévő zónák segítségével: a mandula megtalálható a nagy lábujj felső oldalán az első ujjperctől a lábszár iránya felé.

Segítség lehet továbbá a megnöveltfolyadék bevitel is, hiszen ilyenkor a szervezetnek több folyadékra van szüksége. Tanácsos lehet továbbá, ha hosszabb időre nem is, de legalább a betegség idejére a tejtermékek elhagyása, ami a nyák képzésében játszik nagy szerepet.

 

Rózsavölgyi Attila
Okleveles Természetgyógyász
www.naturakozpont.hu

Hozzászólások

A masszírozási pontokról található esetleg valahol egy ábra? Könnyebb lenne beazonosítani egy kép alapján:)

A cikkbe feltettem a képet, az segítséget adhat, hogy hol kell maszírozni.

nagyon szépen köszönöm a képet.

Egyúttal lenne egy másik kérdésem is: a kislányom (10éves) már évek óta rendszeresen küzd fejfájás+hányással (migrénszerű). Sajnos probléma a kevés folyadékfogyasztás is. Voltunk vele orvosnál, kapott gyógyszert (Divascan), de nem igazán megnyugtató az eredmény. (MR-t csináltak nála mikor nagyon sűrűvé vált a fejfájás, az szerencsére negatív). Tudna-e valamit javasolni? Fájdalomcsillapító alkalmazása nagyon ritkán hat csak, mert annyira gyorsan vált át az állapota a semmiből a fájdalomba, hogy 2 perc alatt nagyon rosszul lesz, s nincs ideje hatni a gyógyszernek. A masszírozás jól esik neki, de nem szűnik meg a fájdalom, s nem tudom igazából, hogy létezik-e olyan pont, ami megszüntetni is segítene a fájdalmat. Nagyon várok bármilyen tanácsot, mert iszonyatos végignézni, hogy ilyenkor mennyit szenved órahosszákon keresztül, s nem tudok neki segíteni:(( köszönöm.

Kedves Kérdező
A migrénes fejfájások  a fa elem energia zavarára utalnak, úgynevezett szél vagy fa típusú fejfájások.
Itt mindig a fa elemhez tartozó jin és jang szervek energia hiányára vagy többletére kell gondolnunk.
Ehhez az elemhez a máj és az epehólyag társul mint fő szervek, azonban nagyon fontos eme  szervek táplálása vagy gátlása,  a fát vízzel tápláljuk, ide a vese és a húgyhólyag tartozik, hiszen Ön is említette a kevés folyadék fogyasztást.  Továbbá fontos lehet még az úgynevezett korlátozó energiák egyensúlya is, a fát a fémmel hajthatjuk az uralmunk alá ide tartozik a tüdő és a vastagbél.
Hatásos lehet még a Nr 7 es ( Magnesium phosphoricum) Schüssler só használata is, görcsös esetben 20 percenként egy tabletta elszopogatása (max 6 tabletta).

Ha esetleg szegedi vagy, vagy környéki személyesen bővebben tudnék segíteni.

Tisztelettel:
Rózsavölgyi Attila

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére