Jelenlegi hely

Tíz dolog, ami károsítja az immunrendszert

Az immunrendszer a szervezet legfontosabb védőbástyája. Feladata, hogy megkülönböztesse a saját és nem saját, vagyis idegen anyagokat. Az immunrendszer védekezik a kívülről behatoló kórokozók és a szervezetben keletkező megváltozott, az életet veszélyeztető sejtek ellen.

Sokat tehetünk a védekező rendszer erősítéséért, ha káros szokásainkat mellőzzük, változtatunk étkezésünkön, és megszüntetjük a folyamatos stresszel járó tevékenységeket.

Alkohol

Balázs Csaba, a Budai Endokrinközpont immunológus, endokrinológus orvosa szerint a rendszeres alkoholfogyasztás éppúgy károsítja az immunrendszert, mint az alkalmankénti rohamszerű ivás. A friss kutatások alátámasztják, hogy a nagyobb mennyiségű alkohol hatására a szervezet fogékonyabbá válik a fertőzésekre, a szív- és érrendszeri, máj, és hasnyálmirigy betegségekre, a rohamszerű ivás miatt pedig lassabban gyógyulnak a sebek, és több vért veszíthetünk például egy baleset következtében. Az alkoholistáknál a rendszeres ivás súlyosbító tényezőként hat: megnöveli a traumás sérüléseket követő felépülés idejét. Főként a májban rontja a vírusokkal szembeni immunválaszt, például a hepatitisz C, valamint a HIV esetén.

Zsíros ételek

A professzor szerint a magas zsírtartalmú étrend hatására szintén romlik az immunrendszer működése. A telített zsírsavakban gazdag táplálkozás miatt csökken azon fehérvérsejtek működése, amelyek nagyon fontosak a fertőzések elleni védekezésben. Ha már zsíros ételt fogyasztunk, az jó zsírokból álljon, az omega 3 és az egyszeresen telítetlen zsírok azok, amelyek csökkentik a gyulladást a szervezetben.

Túlsúly

Az immunrendszer szempontjából nemcsak az elfogyasztott étel minősége, hanem mennyisége is fontos. Aki túlsúlyos, az sokkal fogékonyabb a fertőzésekre, a többi között a légzőszervi, a bőr- és a húgyúti megbetegedésre. A test zsírszövetei ugyanis olyan hormonokat állítanak elő, melyek aktiválják az immunrendszer gyulladásos válaszát. A testzsír tehát nem csak a túl sok evés és túl kevés mozgás egyik esztétikailag nem kedvező következménye, hanem az anyagcsere szempontjából nagyon is aktív szövet, a gyulladáskeltő vegyületek forrása, és így könnyen növelheti a daganatos betegségek, valamint a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Folyadékpótlás

A kiszáradt szervezet érzékeny a fertőzésekre, ezért figyeljünk a folyadékpótlásra. Ma már a dietetikusok körében sem ritka ajánlás a napi 3-4 liter ásványvíz bevitele. A zöld tea is besegít az immunvédelembe, naponta egy-egy csészével elfogyasztva ráadásul jótékony hatást gyakorolhatunk a vérkeringésre is.

Antibiotikum

Az antibiotikumok szedése szintén csökkenti a szervezet természetes ellenállását, ezért tanácsos csak akkor bevenni ilyen gyógyszert, ha feltétlenül muszáj és orvosi vélemény nélkül semmiképp ne szedjük. Sokan a téli időszakban a nátha enyhítésére használják az antibiotikumot, helytelenül, ugyanis a náthát nem baktérium, hanem vírus okozza, így a szer erre teljesen hatástalan. Ugyanakkor a természetes védekezéshez szükséges bélflórának árt, gyengítve ezzel az immunrendszert. Antibiotikumot ezért probiotikumos készítmény, vagy tejtermék (kefír, joghurt) fogyasztása mellett szedjük a bélflóra egyensúlyának visszaállításáért.

Stressz

A tartós stressz megviseli az immunrendszert, megakadályozza az immunválaszt, sőt, a védekező rendszer erősítését célzó gyógyszeres terápiák hatékonyságát is csökkenti. A kutatások szerint a lázzal járó fertőző betegségek megszaporodása részben a fokozott stresszterhelés számlájára írható. A tartós és kezeletlenül hagyott stressz fizikai tüneteket okozhat, elég csak a herpesz kialakulására gondolni, de a nyugtalanság alvászavarhoz és a hormonháztartás felborulásához is vezethet.

Alváshiány

Az alváshiány nagy mértékben károsítja az immunrendszert. Egy kutatás megállapította, hogy ha egy hétig éjjelente csak négy órát alszunk, az a felére csökkenti az ellenálló antitesteket a szervezetben. Alváshiány esetén megemelkedik a stressz hormon – kortizol – szint, mely az immunrendszerben gyulladásos választ provokál. A gyulladás az immunrendszer láncreakción alapuló válasza egy fertőzésre vagy irritációra. Tartós fennállása azonban már a saját szövetek károsodását is okozhatja. A szakemberek szerint ezért lefekvés előtt 2-3 órával már ne együnk, ne tévézzünk vagy számítógépezzünk, és pihenjük 7-9 órát.

Társas kapcsolatok hiánya

A magányosság erősen rontja a betegségekkel szembeni természetes ellenállásunkat. Egy amerikai kutatásból kiderül: a társas kapcsolatok hiánya rossz hatással van a fehérvérsejtek génműködésére, ez pedig gyengíti az immunrendszert. Az eredmények magyarázatul szolgálhatnak a magányos emberek körében tapasztalt magasabb halandóságra és számos betegség gyakoribb előfordulására. A magány, mint krónikus stressz felelős számos betegségért, így például a szívkoszorúér betegség, a kettes típusú cukorbetegség, ízületi gyulladás, az Alzheimer kór, és a demencia kialakulásáért. Az orvosok ezért arra biztatnak: beszélgessünk, találkozzunk ismerőseinkkel, barátainkkal, osszuk meg velük életünk történéseit, hogy oldjuk a feszültséget, kiadjuk haragunkat, és ne maradjon bennünk szorongás.

Vitamin- és ásványianyag hiány

Az immunrendszert leginkább bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztással lehet megtámogatni. A jó működéséhez fontos az A, C, B6, D és E vitaminok, valamint a folsav pótlása. Az ásványi anyagok közül a fertőzések elleni védekezés hatékonyságát a szelén, réz, cink és a vas segítségével növelhetjük. Fogyasszunk tehát zöldpaprikát, csipkebogyót, fokhagymát, gyömbért, grapefruitot, feketebodzát, búzacsírát és spenótot.

Túlzásba vitt sport

A sport jótékonyan hat a szervezetünkre, azonban a túlzásba vitt (a túl gyakori és a túl intenzív) edzés károsítja az immunrendszert. Ha sportolás után nem kellemes fáradtságot, hanem teljes kimerültséget érzünk, valószínűleg túlhajtottuk magunkat. A rendszeres túlhajszolás, a regeneráció nélküli mozgás megbosszulja magát, hamar bekövetkezhet izom- vagy ízületi sérülés, koncentrációzavar, nőknél felborulhat a menstruációs ciklus, és hamarabb megfertőződhetnek valamilyen felsőlégúti betegséggel. Heti 3-4-szer egy óra közepes intenzitású (cardio jellegű és erősítő) testmozgás lenne az ideális az immunrendszer működésének segítéséhez.

Forrás: csalad.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére