Jelenlegi hely

Burgonyanapokat rendeznek Gyenesdiáson

A keszthelyi Burgonyakutatási Központ saját nemesítésű fajtáit mutatják be, szaktanácsadások tartanak, krumplis ételeket sütnek-főznek és kóstoltatnak szombaton Gyenesdiáson, a burgonyanapon.

A keszthelyi Burgonyakutatási Központ saját nemesítésű fajtáit mutatják be, szaktanácsadások tartanak, krumplis ételeket sütnek-főznek és kóstoltatnak szombaton Gyenesdiáson, a burgonyanapon.

A negyedik alkalommal megrendezendő program célja a burgonyafogyasztás népszerűsítése, a saját nemesítésű keszthelyi fajták megismertetése és a gasztronómiai lehetőségek bemutatása - mondta el a PE Burgonyakutatási Központ igazgatója az MTI-nek.

Polgár Zsolt hozzátette: a burgonyanapon a legeslegújabb keszthelyi fajtákat - az Aranycsipkét és a Botondot - is bemutatják. Mindkettő korai érésű, rózsahéjú, mutatós kinézetű fajta, nagyra nőtt gumóik szépek, formásak.

Az MTI kérdésére elmondta: minden új fajtának "találó", a tulajdonságaira leginkább jellemző nevet keresnek. Az öt-hat éve forgalomba került Balatoni rózsa például a származási helyéről kapta a nevét, az idén elfogadott Botond pedig valószínűleg "ütős fajta" lesz, ezzel a névvel - és természetesen a jó tulajdonságaival - betörhet majd a magyar és a külföldi piacra - hangsúlyozta Polgár Zsolt.

A kutatási intézetben az elmúlt években négy-öt új burgonyafajtát nemesítettek. Olyan tulajdonsággal rendelkező fajtákat termelnek, amelyek leginkább megfelelnek az elvárásoknak. A termelők számára elsődleges, hogy a burgonya korai érésű, nagy termőképességű, a betegségekkel szemben ellenálló legyen. A fogyasztók elsőként a "szemrevalóságot" - a krumpli legyen rózsahéjú, lehetőleg szabályos formájú - tartják a legfontosabbnak,és csak ezt követően vizsgálják a "belső tartalmat", vagyis milyen az íze, mennyire lisztes, mennyire fő szét.

A vásárlók többsége a rózsahéjú, sárgahúsú fajtákat kedveli. Az elmúlt öt-hat hat évben forgalomba került keszthelyi fajták - a Balatoni rózsa, a Katica - a felsorolt tulajdonságok mellett korai érésűek, szabályos formájúak, az enyhén lisztes, Démon-fajta pedig sütésre és főzésre egyaránt alkalmas - emelte ki a kutatási Központ igazgatója.

A gyenesdiási rendezvényen a keszthelyi fajtákból készült burgonyás ételeket meg is kóstolhatják a résztvevők, a főzőversenyen pedig kipróbálhatják a gasztronómia lehetőségeket. Az alapanyagot a kutató intézet adja, a csapatok két-három keszthelyi fajta közül választhatnak.

A burgonyának egyébként "ezer és egy elkészítési módja van". A csapatok tetszésük, fantáziájuk és kreativitásuk szerint készíthetik el a kedvenceiket: a tócsi, a paprikás krumpli, töltött burgonya számos változatát, a törtburgonyával készült gombócot, juhtúróval, pirított szalonnával tálalt sztrapacskát, burgonyás rétest. Az elmúlt években krémlevest is főztek burgonyából, de fantázianévvel is készültek már gyönyörű, ízletes burgonya-kreációk.

 

Forrás: MTI

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

5+1 Nem tucatajándék Valentin napra

5+1 Nem tucatajándék Valentin napra

Ha igazán egyedi és személyre szabott Valentin-napi ajándékot szeretnél, akkor érdemes olyat választani, ami nemcsak különleges, hanem érzelmileg is jelentőségteljes.
Nézzünk hóemberes filmeket!

Nézzünk hóemberes filmeket!

Tudtad, hogy január 18-án ünnepeltük a hóemberek világnapját? Ugyan igazi hó nem nagyon esett még idén, így elmaradt a hóemberépítés is, bekuckózni viszont ér. Remek választás olyan filmeket nézni, amelyek a hóemberekhez, a télhez és a téli csodákhoz kapcsolódnak.
Gyermekkori ekcéma: Okok, tünetek és kezelési lehetőségek

Gyermekkori ekcéma: Okok, tünetek és kezelési lehetőségek

A gyermekkori ekcéma, más néven atópiás dermatitisz, az egyik leggyakoribb bőrbetegség, amely már csecsemőkorban megjelenhet. Bár nem fertőző, a viszkető, száraz és gyulladt bőr jelentős kellemetlenséget okozhat a gyermekeknek és szüleiknek egyaránt. Az ekcéma hátterében genetikai és környezeti tényezők állhatnak, de megfelelő ápolással és életmódbeli változtatásokkal jól kezelhető.
Új lendület a második félévre: kreatív tanulási technikák, amiket érdemes kipróbálni otthon

Új lendület a második félévre: kreatív tanulási technikák, amiket érdemes kipróbálni otthon

Véget ért a tanév első fele, és már a szülők is kézhez kapták gyermekeik félévi értesítőjét az elért osztályzatokról. De mit tehetsz szülőként, ha a jegyek nem felelnek meg az elvárásaidnak? Hogyan támogathatod gyermekedet abban, hogy önbizalma és tanulási kedve kitartson a tanév hátralévő részében?
Ugrás az oldal tetejére