Jelenlegi hely

Gazdasági haszna is van az olvasóvá nevelésnek

Egy jó gyerekkori élmény képes valódi, elkötelezett kultúrafogyasztó felnőttet kinevelni, de a társadalom jó szövegértő képessége konkrét gazdasági növekedést is eredményezhet egy adott országnak - hangoztatták szakemberek azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyet az olvasást népszerűsítő kampányokról tartottak a XXI. Nemzetközi Könyvfesztiválon, Budapesten.

Babai Éva, a Tessloff Babilon Kiadó ügyvezető igazgatója rámutatott arra, hogy az olvasás népszerűsítését már egészen kicsi korban érdemes elkezdeni a korosztályi sajátosságoknak megfelelő könyvek lapozásával, olvasásával, később a gyerekekkel való együttolvasással. Az ismeretterjesztő kiadványokkal kapcsolatban kiemelte, hogy a nagyobbaknak szóló könyveket sokszor a szülők a célközönségnél fiatalabb korú gyermekeknek is megveszik ismerkedés céljából, a gyerekek legnagyobb örömére.

Mán-Várhegyi Réka író, szerkesztő külföldi példákra hivatkozva elmondta, hogy a nemzetközi tendencia szerint minél színesebb, minél izgalmasabb egy kiadvány, annál jobban szeretik a gyerekek és az egyszerűbb, rövidebb szövegek könnyebben utat találnak hozzájuk. Ez később azt eredményezheti, hogy szívesebben nyúlnak a könyvekhez és a hosszabb, egybefüggő szövegeket is szívesen olvassák - tette hozzá.

Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke megjegyezte, hogy bár a kisebbek kevésbé, hét éves kortól azonban a gyerekek sokkal inkább a hosszabb, egybefüggő szövegeket, történeteket keresik, sokkal szívesebben olvasnak rövidebb regényeket vagy hosszabb történeteket.

"Nem elhanyagolhatók emellett a spontán olvasási +járványok+ sem, amelyek a gyerekek körében terjednek. Ha egy korcsoport felkap egy könyvet, azt egy idő után mindenki olvasni fogja" - fejtette ki az elnök. Megjegyezte: ez a hullám általában a populárisabb, kevésbé irodalmi műveket érinti.

Pompor Zoltán, az Oktatásfejlesztési Intézet szakmai vezetője a szervezet programjainak tapasztalatait felidézve elmondta: fontos, hogy a gyerekek maguk is megfogalmazhassák, mit szeretnének olvasni, hiszen sok esetben a kortársakkal való élménymegosztás nyújt valódi motivációt.

Fehér Zsófia könyvtáros az interneten elhíresült, szintén az olvasást, valamint a könyvtári szolgáltatásokat népszerűsítő kaposvári kampány kezdeményezője kifejtette: a könyvtári tapasztalatok is azt mutatják, hogy a gyerekek sokkal szívesebben olvassák a maguk által választott vagy felfedezett könyveket és szívesen látogatják azokat a programokat, amelyek a közös élménymegosztást szolgálják egy-egy kötetről.

A beszélgetésen szó esett arról a Tessloff Babilon Kiadó Mi Micsoda sorozatában megjelent Dóri és Marci nyomoz című kiadványról, amely 260 ezer példányban készült el a McDonald's vállalat megrendelésére.

Vadnai Ágnes, az étteremlánc kommunikációs vezetője elmondta: a kiadványt a gyermekeknek szánt menü mellé lehet opcionálisan választani más ajándékok közül. Hangsúlyozta: az ötlet, hogy könyvet adjanak ajándékba, Skandináviából származik, ehhez a programhoz keresett a magyarországi kirendeltség megfelelő hazai partnert, ötletet és szerzőt. Vadnai Ágnes kiemelte: három hét alatt több mint 22 ezer gyerek választotta a könyvet az ajándékok közül.

Forrás: MTI

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére