Jelenlegi hely

A jó szó öröme

Hiánycikk. Semmibe sem kerül, mégis nagyon sokat ér. Nélküle nehezen lehetne túlélni a hétköznapokat.

„Utálom az embereket!” – jelentette ki egy negyvenes nő, aki mellettem állt a tömött villamoson a délutáni csúcsforgalomban. Véleménynyilvánításának közvetlen oka az volt, hogy a jármű fékezésénél akaratlanul nekiütköztem egy kicsit, amiért elnézést kértem. Hogy mi lehet a keserűségének valódi oka, amit szúrós arckifejezése is elárult, az ő titka marad.

Nem sokkal később a metróban újabb véletlen „ütközés” történt. Bocsánatkérésemre az idős hölgy így szólt: – Nem történt semmi! – és kedvesen mosolygott, tiszta tekintetéből békesség áradt. Leszálláskor még minden jót kívánt.

Két véletlen találkozás, kétféle reakció.

Mint tudjuk „a szív bőségéből szól a száj”, vagyis csak azt tud felszínre jönni, ami bennünk lakik. Hazafelé sétálva hétköznapi esetek jutottak eszembe, például az eladó a vásárcsarnokban, aki egyszer megjegyezte: Maga az első, aki ma köszönt nekem. Az újságos az aluljáróban, aki mindig mond valami vicceset vagy egy jókívánságot, akihez öröm bemenni. A néni a termelői piacon, aki vásárlás után soha nem mulasztja el kedvesen megjegyezni: Fogyassza egészséggel!

A jó szó, az empátia és a türelem semmibe sem kerül, mégis nagyon sokat ér.

Magam is megtapasztaltam, hogy életem egy-egy nehéz helyzetében milyen sokat jelentett néhány jó szó, mennyire tudott vigasztalni, bátorítani, életkedvvel eltölteni. És az ellenkezője is igaz, a bántó, sértő szavak évek múlva is eszembe jutnak. Szavaink erőt adhatnak, békét teremthetek, de rombolhatnak, árthatnak is.

Átéltem azt is, hogy minden jó szó visszaverődik, mint tükörről a napsugár és derűsebb lesz körülöttünk az élet.

Ahogy az okostelefont "simogatni" kell, hogy életre keljen, az ember lelkének is alapvető szükséglete a "simogatás". Erről szól egy pénztárosnő esete:

„Az egyik ABC-ben akartam venni valamit. Zárás előtt már csak egyetlen kassza volt nyitva. Hosszú sor toporgott, morgolódott előtte. Elém préselődve szálegyenes, ápolt öregúr szorongott, kezében a drótkosárral, benne némi vacsorára valóval.

A gyötrött arcú pénztárosnő úgy csapkodta a billentyűket, számolt, mint aki gépe csattogó alkatrésze. Fel sem pillantva, szögletesen, villámgyorsan, de láthatóan ereje végére érve lökdöste tovább a leblokkolt kosarakat.

Éppen az előttem álló úrét bökte arrébb, aki megszólalt (kemény szóra vártam):

– Milyen ügyes. Köszönöm. Aludjon jól ma – s kilépett a sorból.

A pénztárosnő felkapta a fejét. Hálás mosolyából már csak nekem jutott egy villanásnyi. Hirtelen megfiatalodott; a Gép helyett nő lett ismét.”
(Dr. Gyökössy Endre: Mai példázatok című könyvéből)

Halász Kinga
- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Őszi kreatívkodások

Őszi kreatívkodások

A következő hetekre még jó időt mondanak - használjátok ki a jó időt termések gyűjtésére, hogy a hűvösebb, esősebb őszi napokon aztán együtt alkothassatok!
Anyai bűntudat, meg amit akartok

Anyai bűntudat, meg amit akartok

Van az úgy, hogy a szakember is csetlik-botlik... ;-) Elrontja, elfelejti, elbizonytalanodik, megkérdőjelezi magát, sőt segítséget is kér. Kis-Kovácsné Vancsa Barbara írása.
A lelkét is tápláld! – 30 megerősítő szülői mondat

A lelkét is tápláld! – 30 megerősítő szülői mondat

A pozitív megerősítések, dicsérő szavak a felnőtteknek is fontosak, de a gyerekeknek szárnyakat adnak, növelik az önbizalmukat. Néhány egyszerű szó, mondat, amit érdemes kipróbálni. A szokásos kérések, fegyelmezések után íme a pozitív lista:
Színes Állatvilág Rajzpályázat

Színes Állatvilág Rajzpályázat

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2023. október 1.Korcsoport: 4 - 12 éves gyerekeknek
Ugrás az oldal tetejére