Jelenlegi hely

Süssünk, süssünk valamit...

Azt is megmondom, hogy mit! Természetesen mindenféle karácsonyi finomságot!

Az adventi időszak a várakozásról és a készülődésről szól. A fények, a díszek, az illatok mind-mind köthetőek a karácsonyi időszakhoz. Bár idén a többség valószínűleg kisebb családi körben fog ünnepelni, a tartósabb kekszek sütögetését érdemes időben elkezdeni - már ha nem jár rá a család időnap előtt. 

Olyan recepteket hoztunk, amit a háztartásodban fellelhető "minikukták" is örömmel fognak készíteni. Szimplán is finomak, ha azonban van kedvetek kreatívan díszíteni még jobb móka. Ráadásul, akár ajándéknak is tökéletesek. 

Tudjátok, vannak azok a fotópárok "elképzelés vs valóság". Mi a valóságot fotóztuk... 

Karácsonyi "RÉMSZARVAS" avagy zserbógolyó rénszarvasnak álcázva

  • 15 dkg darált keksz
  • 10 dkg dió
  • 17 dkg baracklekvár
  • 20 dkg csoki
  • 1 evőkanál étolaj

A darált kekszet és a darált diót összekeverjük, és annyi lekvárt adunk hozzá, hogy jól formálható masszát kapjunk. A megformázott golyókat a hűtőbe tesszük hűlni.

Az összetört csokit az étolajjal gőz felett folyamatos keverés mellett felolvasztjuk, majd a hideg golyókat leöntjük vele.

Díszítés: franciadrazsé a szemük és az orruk, az agancsuk pedig perec alakú ropiból készül.

Részeg hóemberek avagy Raffaello karácsonyi formában

A Raffaello golyókhoz kétféle krémet készítünk:

Az első krémhez szükséges alapanyagok:

  • 20 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • 20 dkg kávékrémpor
  • 15 dkg kókuszreszelék
  • 1 csomag vaniliás cukor

A cukrot a vízzel összeöntöm  és habzásig forralom. A nem forró, de még meleg szirupba mehet bele a másik három összetevő, egyenletesre keverem, majd a hűtőbe megy pihenni. (Fontos! A kávékrémport ne keverd simán a szirupba, mert azonnal csomós lesz és órákig kell vele szórakozni, mire feloldódik. Keverd össze először a kávékrémport a kókuszreszelékkel, és csak utána add a sziruphoz. Így a reszelék megakadályozza a csomósodást és egyenletesen lehet eldolgozni a krémet.)

A második krém:

  • 2,5 evőkanál liszt
  • 2,5 evőkanál cukor
  • 1,5 dl tej
  • 8 dkg vaj
  • 8 dkg kókuszreszelék

A lisztet, a cukrot és a tejet összeöntöm egy lábosba és folyamatos keverés mellett összefőzöm, besűrítem. Levéve a tűzről beledolgozom a vajat, majd a kókuszreszeléket. Szintén a hűtőben hagyom pihenni.

A két krémet közvetlenül a hűtőből kivéve gyúrom össze, formázom és kókuszreszelékbe forgatom. Aztán indulhat a kreativitás és a nevetés. Van azért, hogy csak részeg hóember és "löttyedtszarvú unicornis" sikerül...

Illatos keksz

Azt gondolom, itt inkább a forma a lényeg, nem is a tészta. Az illatos mézeskalácsok, fahéjas kekszek vagy a sima géptészta is kiválóan megfelel a célnak. A szorgos kis kezek pedig segítenek a szaggatásban, nyomdázásban. 

  • 35 dkg liszt 
  • 10 dkg porcukor
  • 8 dkg méz
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy 2 teáskanál vanília aroma
  • 2 tojás
  • 15 dkg langyos puha vaj
  • fűszerek: 
  • 4-5 teáskanál fahéj
  • egy-egy késhegynyi őrőlt szegfűszeg, szerecsendió, gyömbér,só, esetleg citromhéj.

+ 2 karácsonyi tippünk online adventi vásárunkból:

10%-os Süss Velem kedvezménykuponnal vásárolhatsz sütéshez szükséges eszközöket, kiegészítőket. 

További gyerekekkel együtt készíthető recepteket találsz Az útravaló sütik című mesés és szakácskönyvben.

Vidám készülődést!

Michelin Mónika és Gourmet Gabi :-)

- Kaposvárimamik -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Képregény, táblakép, futás... a közös pont: a Himnusz

Képregény, táblakép, futás, ismeretlen szerelmes ... a Himnusz és Kölcsey titkai

Gondolnád, hogy január 22-én ünnepeljük a Himnusz születésnapját? És azt tudtad, hogy képregény is készült belőle? Vagy azt, hogy Kölcsey nem is tartotta jó versnek?
23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

Te is tudsz ilyen „jó szándékú”, de romboló mondatokat? Nekem a „kedvenceim” az „Engedd el!” a „Másoknak sokkal nehezebb” és a „Tudom, mit érzel”. Ilyenkor szívesen visszakérdeznék: Tényleg tudod?! Szerintem fogalmad sincs…
Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Ugrás az oldal tetejére