Jelenlegi hely

Burgonyanapokat rendeznek Gyenesdiáson

A keszthelyi Burgonyakutatási Központ saját nemesítésű fajtáit mutatják be, szaktanácsadások tartanak, krumplis ételeket sütnek-főznek és kóstoltatnak szombaton Gyenesdiáson, a burgonyanapon.

A keszthelyi Burgonyakutatási Központ saját nemesítésű fajtáit mutatják be, szaktanácsadások tartanak, krumplis ételeket sütnek-főznek és kóstoltatnak szombaton Gyenesdiáson, a burgonyanapon.

A negyedik alkalommal megrendezendő program célja a burgonyafogyasztás népszerűsítése, a saját nemesítésű keszthelyi fajták megismertetése és a gasztronómiai lehetőségek bemutatása - mondta el a PE Burgonyakutatási Központ igazgatója az MTI-nek.

Polgár Zsolt hozzátette: a burgonyanapon a legeslegújabb keszthelyi fajtákat - az Aranycsipkét és a Botondot - is bemutatják. Mindkettő korai érésű, rózsahéjú, mutatós kinézetű fajta, nagyra nőtt gumóik szépek, formásak.

Az MTI kérdésére elmondta: minden új fajtának "találó", a tulajdonságaira leginkább jellemző nevet keresnek. Az öt-hat éve forgalomba került Balatoni rózsa például a származási helyéről kapta a nevét, az idén elfogadott Botond pedig valószínűleg "ütős fajta" lesz, ezzel a névvel - és természetesen a jó tulajdonságaival - betörhet majd a magyar és a külföldi piacra - hangsúlyozta Polgár Zsolt.

A kutatási intézetben az elmúlt években négy-öt új burgonyafajtát nemesítettek. Olyan tulajdonsággal rendelkező fajtákat termelnek, amelyek leginkább megfelelnek az elvárásoknak. A termelők számára elsődleges, hogy a burgonya korai érésű, nagy termőképességű, a betegségekkel szemben ellenálló legyen. A fogyasztók elsőként a "szemrevalóságot" - a krumpli legyen rózsahéjú, lehetőleg szabályos formájú - tartják a legfontosabbnak,és csak ezt követően vizsgálják a "belső tartalmat", vagyis milyen az íze, mennyire lisztes, mennyire fő szét.

A vásárlók többsége a rózsahéjú, sárgahúsú fajtákat kedveli. Az elmúlt öt-hat hat évben forgalomba került keszthelyi fajták - a Balatoni rózsa, a Katica - a felsorolt tulajdonságok mellett korai érésűek, szabályos formájúak, az enyhén lisztes, Démon-fajta pedig sütésre és főzésre egyaránt alkalmas - emelte ki a kutatási Központ igazgatója.

A gyenesdiási rendezvényen a keszthelyi fajtákból készült burgonyás ételeket meg is kóstolhatják a résztvevők, a főzőversenyen pedig kipróbálhatják a gasztronómia lehetőségeket. Az alapanyagot a kutató intézet adja, a csapatok két-három keszthelyi fajta közül választhatnak.

A burgonyának egyébként "ezer és egy elkészítési módja van". A csapatok tetszésük, fantáziájuk és kreativitásuk szerint készíthetik el a kedvenceiket: a tócsi, a paprikás krumpli, töltött burgonya számos változatát, a törtburgonyával készült gombócot, juhtúróval, pirított szalonnával tálalt sztrapacskát, burgonyás rétest. Az elmúlt években krémlevest is főztek burgonyából, de fantázianévvel is készültek már gyönyörű, ízletes burgonya-kreációk.

 

Forrás: MTI

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Ugrás az oldal tetejére