Áfonyás keksz
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
- 10 dkg margarin
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tk. vanília aroma
- 1 tojás
- 10 dkg aszalt vörösáfonya
- sütipecsét (de anélkül is jó)
A szobahőmérsékletű vajat és margarint kézzel összedolgozunk a liszttel, porcukorral, tojással, citromhéjjal, vanília aromával és az apróra összevágott vörösáfonyával. Sütőpor nem kell bele, ne felejtsük el, most kekszet sütünk, nem sütit.
Ezután betesszük legolább egy órára a hűtőszekrénybe, hogy a vaj és margarin megdermedjen kicsit, különben nagyon ragadni fog a nyújtásnál.
Miután kivettük a hűtőből a tésztát, előmelegíthetjük a sütőt, 150 fokra. Jöhet a nyújtás (én két sütőpapír között nyújottam, amit kicsit megliszteztem), kb. 4-5 mm vastagságúra. Lisztbe mártott, kör alakú formával kiszúrjuk a tésztát és rányomjuk finoman, de határozottan a sütipecsétet.
Mikor felszedjük a tésztát, késsel nyúljunk alá, hogy szépen feljöjjön és a sütipecsét formája is megmaradjon.
Sütőpapírra helyezzük és a 150 fokos sütőben süssük 10-15 percig, de mindenképpen legyünk a közelben és gyakorta nézegessük. Akkor jó, ha a széle picit színes lesz. Ebből a mennyiségből 25 db áfonyás keksz lett.
Adhatják becsomagolva a gyerekek ajándékba a Nagyinak, tesóknak. Én most sulis adventi vásárra vittem őket.
Diós isler
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt,
- 16 dkg porcukor
- 16 dkg darált dió
- 30 dkg margarin
- 2 tk. fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag Dr. Oetker ét tortabevonó
A hozzávalókat összegyúrjuk és 2-3 óróra hűtőbe tesszük, mert a kezünk melegétől meglágyul a margarin, ezért meg kell dermednie.
Amikor már hideg a tésztánk, lisztezett deszkán kinyújtjuk 3-4 mm vastagra és pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki a tésztából. Gyorsan dolgozzunk vele, mert hamar lágyul és olyankor nagyon ragad.
Sütőpapírra tesszük és előmelegített, 180 fokos sütőben sütjük 10-12 percig. Nézegessük és ha a széle picit elszíneződik, ki is vehetjük. Vigyázzunk, mert nagyon hamar túl tud sülni.
Ebből a mennyiségből 28 db isler lett.
Amikor kihűlt a sütink, két korongot összeragasztunk baracklekvárral. Akkor kenjük meg olvasztott csokival, amikor már nem csúszkál egymáson a két korong, tehát a lekvártól jól összeragadtak.
Diós vaníliás kifli
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg kristálycukor
- 10 dkg dió
- 1 cs. vaníliás cukor
- 15 dkg margarin
- + 10 dkg vaníliás porcukor a hempergetéshez
A margarint habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, diót, vaníliás cukrot is. Ebből a tésztából kis rudakat formázunk, kicsit a végüket kifli formájúra hajlítjuk és sütőpapírra fektetjük. 160 fokos, előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük és még forrón a vaníliás cukorba forgatjuk.
Jó étvágyat!
Monorimami
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges