Jelenlegi hely

15+1 hasznos tanács, amit egy kisgyerekes háztartásban jó, ha tudunk

Ha veled is megtörtént anyukaként, háziasszonyként, hogy csak később döbbentél rá, hogy feleslegesen robotoltál a konyhában, fürdőszobában, mert van egyszerűbb megoldás is, akkor, íme 15+1 jó tanács, amikből jó ötleteket meríthetsz:

1. Kiságy: Rácsos vagy tömör matrac-tartó?

Ha kiságyat vásárolsz, akkor a matrac-tartót úgy vizsgáld meg, hogy a tömör lapnál jobban ajánlják a rácsozott fekvőfelületet, mivel akkor szellőzik a matrac, nem penészedik, izzad be. De a bébiőr használati útmutatójában valószínűleg azzal fogsz találkozni, hogy ha nem tömör felületre helyezed el az érzékelő padokat, akkor nem garantálják a jó működést. (Ez a gyakorlatban sok téves riasztást jelenthet, amitől megáll benned az ütő!)

2. Babafürdetés: tiszta vízben, vagy mosdató szerrel?

Minden gyermekorvos, védőnő és egészségügyi szakember mást vall az újszülöttek mosdatásával kapcsolatban, a mosakodó szerek kiválasztását illetően. Sokat hallani arról, hogy a legkíméletesebb fürdetők is megterhelhetik a pici bőrét. Ha bizonytalan vagy, akkor ne feledd, babádat az első hónapokban, amíg igazi kosszal nem találkozik kúszás-mászás közben, nyugodtan mosdathatod tiszta vízzel is. Találni fogsz olyan orvost, aki kimondottan ezt javasolja.

3. Tejforralás: vigyázat robbanás-veszély!

A hőálló üvegedényekben és jénaikban kiválóan, letapadás nélkül tudsz tejet forralni, pudingot, tejalapú krémet, tejbegrízt és rizst főzni. De vigyázz, csak olyan tűzhelyen használd az edényt, amit a gyártó megenged! Gázrózsás tűzhelyen az edény felrobbanhat, a milliónyi üvegszilánk felszedegetése pedig véget nem érő munka, nem beszélve a kárról és a sérülésveszélyről. Ha nem a főzőlapon, hanem a sütőben használod a jénait, akkor is mindig tartsd be a használati javaslatokat, a hirtelen hő ingás, hideg alátét, előmelegített sütő szintén kiválthatja a bajt.

4. Gyerekholmik újratöltve

Az első gyermeket várva mindenki izgatottan vásárolja a babaholmikat. A második lurkó érkezésekor már számon tartjuk, hogy megvan a kagylóülés, az etetőszék, a pelenkázó szivacs, stb., de elfog minket a bűntudat, hogy a második mindenből használtat, kicsit kopottat, kiszolgáltat kap. Ha elég elszántak vagyunk arra, hogy találjunk egy tehetséges varrónőt, akkor feldobhatjuk a teljes kelléktárat új huzatok varratásával. Bútorvászonból vagy plüssből új autósülés és hordozó huzat készülhet, impregnált anyagból cserélhető huzatot tehetünk a pelenkázóra, és viaszos vászonból készülhet az új etetőszék-huzat. Az új színekkel mintha mindent kicseréltünk volna!

5. Nem minden cukor az, ami édes

Ha csemetéid kíméletére áttérnél a fehér cukorról más termékre, akkor légy résen, hogy mire is váltanál. Sokszor a barna csomagolást elnyert cukrok a fehér cukor pirított, karamellizált változatai (amit kis betűvel meg is találsz a címkén). A nyírfacukorra utaló csomagolásba tett édesítőszert jobban megvizsgálva pedig azt találhatod, hogy xilitet veszel. A nyírfacukor többnyire fantázianév. (Egy dán gyártó tényleg nyírfából nyeri ki a xilitet.) A xilit(ol) egy cukoralkohol, amit ipari méretekben általában kukoricarostból nyernek ki bonyolult kémiai eljárással.   

6. Gyerekzár: kit zár el mikor mitől

Ha kisgyerkőc érkezésére készíted fel a háztartásod, különböző gyermekzárak közül válogathatsz. A zárak furfangos nyitószerkezetén túl érdemes megvizsgálnod azt is, hogy hogyan kell rögzíteni azokat. Ha szerszámokkal, fúrással rögzíthető darabokat választasz, akkor időben kérd meg a párod, hogy gondoskodjon a felszerelésről. Öntapadós darabokat csak akkor válassz, ha gyermeked egyébként sem túl elszánt, hogy kinyissa a szekrényt, kihúzza a fiókot. Ezek a termékek ugyanis, hiába nyílnak olyan trükkösen, hogy fél kézzel (a másikban a kisbaba) te sem fogod tudni feltörni őket, a nagyobbik testvér határozott rángatására, csimpaszkodásra a ragasztónál elengednek.

7. Nedvszívás mesterfokon

A nedvszívásra szánt anyagokat, pelenkát, törölközőt, konyharuhát, pamut fehérneműt nem érdemes öblítő szerrel öblítenünk, mert az kisebb-nagyobb mértékben csökkenti az anyagok nedvszívó képességét.

8. Tészta: lehet másképp is, mint forró vízben kifőzni?!?

Bármilyen régen is vagy háziasszony és ismered a főzés csínját-bínját, időnként érdemes elolvasni a termékek elkészítési javaslatait. Ha a tésztákat úgy készíted, ahogy írják, sokkal jobb eredményeket kaphatsz, mintha mindet egy recept szerint állítod elő. Ma már kaphatóak olyanok, amelyeket áztatni, forralni, vagy főzni kell, több-kevesebb percen keresztül. A lebbencset, kiskagylót a tarhonyát, (és ízlésed szerint bármit) próbáld ki úgy is, hogy előpirítod, és kellő mennyiségű vízzel, annak elforrásáig főződ. Pergő tésztaszemeket kaphatsz így.

9. Sötét ruhák ellensége: az öblítő!

A sötét (kék, fekete) ruhák mosásakor nem biztos, hogy célszerű öblítőt használni. Az öblítő felelős lehet a vasalás után is csúnyán meglátszó gyűrődés élekért, mivel kivilágosítja azokat.

10. Ecet: fantasztikus természetes tisztítószer, és megeszi a háztartási gépet is

Ha kerülöd a mesterséges tisztítószereket, és előszeretettel használsz ecetet öblítéshez, öblögetéshez, a használat előnyein túl számolnod kell azzal, hogy a háztartási berendezések fém részét, pl. a mosógépben, visszafordíthatatlanul elkorrodálja, csupa rozsda lesz belülről az egész.

11. Ruhacímke: nemcsak arra jó, hogy kivágd

Ha ismered a ruhacímkén található textilkezelési piktogramok jelentését, akkor nagy sikereket érhetsz el a család ruhatárának megóvásában. Nem csak a legalapvetőbb, mosási hőfok és vasalási javaslat olvasható le róla, hanem az is, hogy milyen kímélettel centrifugálhatod, milyen kémiai hatású fehérítővel fehérítheted, hogyan száríthatod a kényesebb ruhaneműt, pl. a kabátokat. Megtudhatod, hogy a vasaló melyik beállításával vasalhatod, és hogy érdemes-e szárítógépbe tenned a kedvenc darabod. Ha már a boltban, vásárláskor vetsz egy pillantást a címkére, elkerülheted, hogy olyan darabokat vásárolj össze, amik sosem lesznek együtt kezelhetőek, és a gardróbotok minden darabját külön elbánás szerint kelljen tisztítanod. Sajnos, ha figyelmen kívül hagyod a címke utasításait, nem is álmodhatsz jogos reklamációról.

12. Szilikon sütőforma: hogy ne váljanak a konyha rémálmává

Ha azért idegenkedsz a szilikon sütőformák használatától, mert könnyen zsíros-ragadós állagúra csúnyulnak a leggondosabb tisztítás után is, akkor megpróbálhatod mosogatógépben kitisztítani és a továbbiakban zsiradékmenetesen használni őket.

13. Citromsav: az új segítség a vízkő ellen

Használat előtt fertőtlenítendő, kiforralandó babaholmiknál találkozhatsz olyan kezelési utasításokkal, amelyek megengedik, hogy a vízkő lerakodás ellen citromsavat tegyél a forralóvízbe. Ezzel szuper eredményeket lehet elérni. Használhatod akkor is, ha nem a bébi dolgait kell a vízkőtől megszabadítani, hanem a vízforralót, fazekat, stb. Jól jön akkor is, amikor a kiérdemesült sterilizálót, cumisüveg melegítőt elcsomagolás előtt még megszabadítanád a makacs kicsapódásoktól.

14. Biztos mindent öblíteni kell a mosáskor?

Ne lepődj meg, ha az öblítőd használati utasításán azzal találkozol, hogy gyerekruhák, pizsamák öblítésére nem javasolják.

15. Sterilizálás másképp

Ha a nyakadon maradt a cumisüveg sterilizáló elektromos készülék, amikor a kicsik már kinőtték a cumit, akkor kiválóan hasznosíthatod befőzéskor a lekvárosüvegek fertőtlenítésére. Ha bacimentesek az üvegek, biztos, hogy tovább áll el a befőtt. Kísérletezhetsz a tartósítószer és cukor nélküli elrakással is a sterilizált üvegekkel, de ne feledd, hogy a tartósítószernek és a cukornak fertőtlenítő hatása is van. Ha nem alkalmazod őket, akkor a betegségek elkerülése érdekében gondoskodj a kellő hőkezelésről. Ezt viszont tűzhelyen nem mindig tudod elérni. Az elektromos dunsztoló üstök viszont tudják.

+1.

Ha szereted tudatosan vezetni a háztartásod és megnézni, hogy mit vásárolsz és attól mi várható el, akkor ne légy rest elolvasni a címkéket és használati útmutatókat. (Nem, a férfiak sosem olvasnak használati útmutatókat, legalábbis bevallottan nem…) További hasznos tanácsokat találhatsz a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján is, a „Jó, ha tudjuk” kiadványokban.

 

Szerző: Ágnes, Csabaimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Már négy éve nem lenne méhem, ha a nőgyógyászom lesújtó mondatai után nem találok rá véletlenül az inteneten a mióma embolizáció lehetőségére.
Min múlik gyermeked sikere?

Min múlik gyermeked sikere?

Saját magunkról alkotott hiedelmeink befolyásolják a személyiségünkről alkotott képünket, illetve, hogy mit akarunk és mit tudunk elérni az életünkben. Gondolkodásmódunk hatással van teljesítményünkre, motiváltságunkra. Sokan azt gondolják, hogy a tehetség, az intelligencia alapvetően garantálja a sikert. Bizonyosan nagy hatása van, de csak ezen múlhat, hogy ki mire viszi az életben?
A jó szó öröme

A jó szó öröme

Hiánycikk. Semmibe sem kerül, mégis nagyon sokat ér. Nélküle nehezen lehetne túlélni a hétköznapokat.
Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Évek óta vonattal megyünk nyaralni. Először csak kettesben a férjemmel, majd csatlakozott a fiúnk 12 éve, 7 éve a lányunk is. Ehhez hoztam jól bevált „praktikákat”, hogy stressz helyett valóban élményekkel legyen teli már az utazás is.
Ugrás az oldal tetejére