Jelenlegi hely

Hordozni jó – ez biztos! De milyen hordozót válasszunk?

A babahordozó eszközök tárháza számos lehetősége nyújt, hogy hordozhassuk kisbabánkat; azonban van néhány fontos szempont, amit mindenképp érdemes figyelembe venni mielőtt hordozót választunk. A bababoltok polcain számtalan eszköz található, de sajnos nem mindegyik alkalmas biztonságos és ortopédiailag helyes babahordozásra.

Az egyik legfontosabb információ, hogy hordozót nem életkor alapján választunk, hanem a baba mozgásfejlődési szintje alapján keressük meg a hozzánk leginkább illő eszközt. Megfelelő hordozóeszköznek az tekinthető, amiben a baba feje és a háta korának és fejlettségi szintjének megfelelő támasztást kap, valamint a lábak a csípőfejlődés szempontjából optimális helyzetben hozhatók. A következőkben sorra vesszük a legelterjedtebb eszközöket.

  Rugalmas kendő Karikás kendő Szövött kendő Mei-tai Félcsatos Csatos
(SCC)
Ajánlás (koraszülött)
újszülött kortól
(koraszülött)
újszülött kortól
(koraszülött)
újszülött kortól
stabil ülni tudástól stabil ülni tudástól stabil ülni tudástól

Rugalmas kendő

A rugalmas kendő pamut, illetve pamut és valamilyen rugalmas szál keverékéből készül, anyaga egy vagy több irányban rugalmas. Újszülött kortól használható, elől hordozásra alkalmas eszköz. Előnye, hogy nagyon könnyen használható, szépen simul a babár, ölelős érzetet nyújt a hordozó személy számára. A rugalmas kendőt minden esetben 3 rétegben kötjük, így melegíti is babánkat.

A rugalmas kendők alapvetően pici baba elöl hordozásához használatosak, gyártótól függően maximum 6-8 kilóig használható, tehát néhány hónap elteltével másik hordozóra kell váltani.

Karikás kendő

A karikás kendő megfelelő szövésű, hordozásra alkalmas anyagból készített hordozó, aminek egyik végén egy pár karika segíti a rögzítést. A karikás kendő újszülött kortól egész a hordozós kor végéig használható; elől- és csípőn hordozásra ajánlott (alkalmas háton hordozásra is, de csak igazán gyakorlott anya-baba párosok esetében). Előnye, hogy használata gyors és egyszerű, hiszen nem szükséges minden alkalommal újrakötni, illetve kis helyen elfér. A totyogó korszak kedvelt hordozóeszköze, hiszen gyorsan ki-be köthető vele a kisgyermek egy-egy séta alkalmával is. Hátránya, hogy a féloldalas terhelés miatt nem kiegyenlített a hordozó személy szempontjából, hiszen félvállra terhelődik, így ajánlott a váltott oldalon történő hordozás.

Szövött kendő

A legsokoldalúbb eszköz, újszülött (sőt koraszülött) kortól a hordozós kor végéig használható. Elöl-, háton- és csípőn hordozásra is alkalmas, számtalan kötés létezik, ami garantálja, hogy minden család megtalálja a számukra legkényelmesebb, legjobb megoldást. A hordozókendő hossza nagyjából 2-6 méter között mozog, a vásárlásnál figyelembe kell venni a szülők testi adottságait, a gyerekek méreteit, illetve hogy milyen kötésekhez szeretnénk használni. A kendők különböző összetételűek lehetnek, vannak 100% pamut kendők, illetve kevertszálas kendők (pl.: gyapjú, len, kender, selyem, bambusz, kasmír stb.); a kendők összetétele a komfortérzetet és a kényelmet befolyásolja.  Legnagyobb előnye, hogy mindig tökéletesen igazodik a hordozó és a hordozott méreteihez.

Mei-tai

A mei-tai egy ázsiai típusú hordozó, egy téglalap alakú ún. body-ból és négy pántból áll, a vállpántja és derékpántja is megkötős; használatát stabil ülni tudástól ajánljuk. Készülhet hordozókendőből és vászon anyagból; a kendő anyagból készült hordozók esetében a keresztsávoly szövésnek köszönhetően ölelősebben simulnak a babára és a hordozó személyre egyaránt; a vállpánt ebben az esetben hosszabb és szélesebb is. Vásárláskor érdemes figyelni, hogy mindenhol állítható hordozót válasszunk, így minden esetben a babánk méreteihez tudjuk igazítani. A mei-tai használata gyors és egyszerű. A formázott hordozók, így a mei tai esetében is nagyon fontos, hogy vásárlás előtt lehetőség szerint próbáljuk.

Félcsatos hordozók

A félcsatos hordozók hasonlóan a mei-tai felépítéséhez egy téglalap alakú bodyból, valamint 4 pántból áll: a derékpánt csatos, a vállpántok megkötősek. Stabil ülni tudástól a hordozós kor végéig használható eszköz. Előnye, hogy a félcsatost könnyebb hátraforgatni, mint a mei-tait, hiszen lehet a derekán egyszerűen lazítani. Elől-, és háton hordozásra alkalmas, használatkor fontos figyelni, hogy a body térdhajlattól térdhajlatig támassza alá a babát.  Ez úgy biztosítható, ha mindenhol állítható hordozót választunk. Készülhet hordozókendőből, illetve sávoly anyagból is.

Csatos hordozók

A csatos hordozó a mei-tai-hoz hasonló eszköz, azzal a különbséggel, hogy pántjaikat kötés helyett csatokkal tudjuk rögzíteni. Újszülöttek hordozására nem ajánljuk, még újszülött szűkítővel sem. Használata stabil állni tudástól ajánlott, leginkább háton hordozásra alkalmas eszköz. Előnye, hogy a derék és vállpántok kényelmesen párnázottak, így nagyobb súlyú kisgyermek hordozására is alkalmas. Használata egyszerű, a vállpántok nem lógnak le a földre; viszont minden le- és felvételnél a hevedereket kiengedni, lazítani, illetve meghúzni kell. Csatos hordozó vásárlása előtt lehetőség szerint próbát javaslunk, hiszen az egyes készítők hordozói között eltérések lehetnek. Csatos hordozóból is érdemes mindenhol állíthatót választani, így igazán sokáig, akár 3-4 éves korig is használható lesz.

Ha megtaláltuk a számunkra megfelelő hordozóeszközt, a használatkor vegyünk figyelembe néhány alapszabályt.

  • Kifele nem hordozunk semmilyen eszközben (anatómiai, pszichológiai okok miatt)
  • Elöl hordozás súlyhatára általában (gátvédelem miatt különösen fontos, de apukák gerince miatt náluk is eddig javasolt) 7 kg,
  • Elöl hordozásnál a megfelelő magasság, ha a baba homlokára puszit tudsz adni.
  • Gyermekágyas időszakban lehetőleg ne hordozzunk
  • A hordozó legalább lapockáig érjen, fejüket még nem tartó, illetve alvó babáknál tarkóig támasszon
  • Térdhajlattól térdhajlatig legyen támasztva a baba
  • A baba feje sose legyen teljesen eltakarva

A hordozás megtanulásának legjobb módja, ha konzultálunk hordozási tanácsadóval, aki segít eligazodni a hordozás világában, segít az eszközválasztásban, és az eszközök használatában. Ezen kívül számos videó található az interneten, ami segíthet a hordozók használatában, illetve az ország minden részén rendszeresen működő hordozós klubok is segítik a családokat, hogy megtalálják hordozójukat. Természetesen a hordozás esetében is a sok gyakorlás meghozza gyümölcsét, a szülők egyre magabiztosabban, ügyesebben használják az eszközöket.

Rosta Kata, hordozási tanácsadó

www.babahajo.hu

https://www.facebook.com/babahajoszeged


Olvasnál még a szerzőtől?

Hordozzak? Igen! A babahordozás 12 előnye

"Bár számos gyermeknevelési irányzat és elmélet létezik, a kutatók egy dologban egyetértenek: annak érdekében, hogy a baba érzelmi, szellemi és fiziológiai rendszerei optimálisan működjenek, az anya folyamatos jelenléte szükséges. Ez a folyamatos jelenlét, közelség a babahordozás egyik legfőbb előnye. A hordozás segítségével egész nap interaktív kapcsolatban lehetsz babáddal; kendőben akár szoptatni is tudsz; lesz két szabad kezed, így pl. a nagyobb gyerekekkel 100%-os odafigyeléssel tölthetsz időt; elmosogathatsz, teregethetsz, így a házi munka miatt sem kell, hogy lelkiismeret furdalásod legyen. Kisbabád számára pedig természetes a közelséged. Nézzük a hordozás előnyeit!"

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Pályázat típusa: makettépítő pályázatBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Tégy jót, varázsolj mosolyt! - országos kreatív pályázat gyerekeknek

Tégy jót, varázsolj mosolyt! - országos kreatív pályázat gyerekeknek

Pályázat típusa: kreatív pályázatBeküldési határidő: 2022. április 29.Korcsoport: óvodás, általános iskolás, középiskolás
Ugrás az oldal tetejére