Jelenlegi hely

Az élet nagy kihívásai: kisgyerekkel étteremben

Alighanem mindenki átélte már a „kisgyerekkel étteremben” című történetet, ami sokszor legalább akkora feszültség, mint amekkora öröm és élmény.

Az ember ilyenkor sokféleképpen próbálhatja megoldani az előtte álló (nem kicsi) feladatot, kisebb játékokkal, könyvekkel lekötve a gyermekek figyelmét. Most megpróbálunk pár tanácsot adni ezen túl is arra, hogyan készülhetünk fel előre egy ilyen kalandra – mert igazán kis gyerekekkel egy éttermi étkezés minimum kaland.

1. Tanítsuk meg a gyermeket az alapszabályokra

Ha otthon tévézés közben, össze-vissza eszünk a gyerekkel, akkor nem is nagyon várhatjuk el, hogy az étteremben majd tudja, hogyan illik viselkedni. Ha már kicsit nagyobb, akkor igenis próbáljuk elvárni tőle, hogy rendeltetésszerűen használja az evőeszközt, hogy maradjon a helyén, amíg be nem fejezte az étkezést, és egyáltalán: legyen meg a közös családi étkezés jelentősége. Ami nem azt jelenti, hogy alkalmanként ne lehetne ellazáskodni a dolgot, de adjuk meg a közös élmény méltóságát.

2. Válasszunk gyerekbarát éttermet

Amíg a csemetéink kicsik voltak, az étterem kiválasztásánál mindig szempont volt, hogy az gyerekbarát legyen. Nem csak arról van szó, hogy ne nézzenek ki onnan, de egy játszósarok, apró kedvességek (színezők, ceruzák, lufi) nagyban meg tudják könnyíteni mindenki dolgát.

 

3. Legyen vésztervünk

Reméld a legjobbat, de készülj a legrosszabbra! Amikor az ember kisgyerekkel megy étterembe, akkor ennél aligha kaphat hasznosabb tanácsot. A bevezetőben már említett kisebb játékok, könyvek, stb. felmérhetetlen szolgálatot tudnak tenni a várakozás 28. percében (aztán a 42.-ben is…). Emellett az sem baj, ha van egy vészterv távozás esetére, hiszen könnyen eljöhet a pillanat, amikor nincs értelme tovább erőltetni a dolgot és egyszerűen haza kell menni.

4. A megfelelő asztal kiválasztása

Stratégiai fontosságú kérdés, és még akkor is érdemes harcolni egy jó asztalért, ha a pincér elsőre nem oda vezetne. A morcos idősebb pár melletti asztal nem lesz nyerő, ellenben egy sarokban vagy egy másik gyermekes család mellett sokkal jobbak az esélyeink.

5. Fő a kényelem

Az első dolog, amikor leülünk az asztalhoz, az akadálymentesítés. A veszélyes evőeszközök mennek, a törékeny dolgok szintén, fűszerek dettó. Az időzítés is fontos, a játékokat, könyveket okosan kell adagolni, hogy ne unjanak rá idejekorán.

6. Azonnal rendeljünk

A gyerekek ételét érdemes azonnal megrendelni, és tudatni a pincérrel, hogy nyugodtan hozza ki, ha kész van, nem kell megvárni vele a miénket. Nem is baj, ha a miénk később ér ki, addig is tudunk segíteni a gyereknek, felvágjuk a húst, adunk inni, és így tovább.

7. Legyünk kedvesek és nagyvonalúak

Általában véve sem árt, ha az ember kedves a pincérrel, már csak azért is, mert ha gyerekkel vagyunk, jó eséllyel neki is több munkája lesz velünk: a gyerekszéket oda kell hozni, ha van, akkor a színezőt, könnyen lehet, hogy utána az átlagosnál többet kell takarítania, és még sorolhatnánk. Ráadásul ha jó az étterem, akkor van rá esély, hogy máskor is visszatérünk még, nem baj, ha kedvelnek minket. Szóval foghat egy kicsit vastagabban az a ceruza, amikor a borravalóra kerül a sor!

Mindenesetre az, hogy kisgyerek van a családban, egyáltalán nem kell, hogy elzárjon minket a megszokott életünktől, nyugodtan pakoljuk fel a családot és vágjunk bele! A legrosszabb, ami történhet, hogy otthon esszük meg az ételt – addig sem kellett főzni…

Forrás: csalad.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Képregény, táblakép, futás... a közös pont: a Himnusz

Képregény, táblakép, futás, ismeretlen szerelmes ... a Himnusz és Kölcsey titkai

Gondolnád, hogy január 22-én ünnepeljük a Himnusz születésnapját? És azt tudtad, hogy képregény is készült belőle? Vagy azt, hogy Kölcsey nem is tartotta jó versnek?
23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

Te is tudsz ilyen „jó szándékú”, de romboló mondatokat? Nekem a „kedvenceim” az „Engedd el!” a „Másoknak sokkal nehezebb” és a „Tudom, mit érzel”. Ilyenkor szívesen visszakérdeznék: Tényleg tudod?! Szerintem fogalmad sincs…
Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Ugrás az oldal tetejére