Jelenlegi hely

Vissza a természethez!

Interjú, a bükki füvesemberrel 

Idén július 8-9-én ismét megrendezték a nagy sikerű Bükkszentkereszti Gyógynövénynapokat. 

Gyuri bácsi, a bükki füvesember előadásaira több százan látogattak el. Előadása magával ragadó, az egyszerű természetjáró, természetszerető és -féltő ember bölcsessége süt szavaiból. Senki nem mondaná meg a mindig kedves, mosolygós Gyuri bácsiról, hogy betöltötte a 89. életévét. Energikus, tettre kész és életerős. Hogy mi a titok? Erről is beszélgettünk vele. A titok TERMÉSZETESEN kiderül.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy Gyuri bácsi az anyatejjel szívta magába a természet szeretetét, a gyógynövények ismeretét. Ez a „szerelem” már majdnem 90 éve tart.

Valóban. Egészen kisgyermek koromtól kezdve járom és ismerem a természetet. Nagyanyám, nagyapám és nagybátyám voltak, akik megismertettek a gyógynövények világával. Mi mindig a természetben éltünk. A kert – és néha a szomszéd kert – zöldségeit, gyümölcseit ettük. A gyermekláncfű leveléből salátát készítettünk, gombákból, bogyókból finomabbnál finomabb ételeket készítettünk. Nem volt chips, kóla, hamburger, de azért csak felnőttünk.

A mai napig kitűnő egészségnek örvend. Kérdezhetném, hogy mi a hosszú, egészséges élet titka.

A természet – természetesen. Gyermekkoromtól a mai napig rendszeresen fogyasztom a gyógyteákat. De nem mértéktelenül. Korábban megelőzés céljából ittam napi, heti rendszerességgel, most, hogy kicsit korosabb lettem, már jobban oda kell figyelnem.  Manapság 7 féle gyógyteát iszom meg egy nap.

Sajnos nagyon sok méreganyag kerül a környezetünkbe, az élelmiszereinkbe. Rengeteg vegyszert használ az élelmiszeripar. A boltban megvásárolt gyümölcsök, zöldségek gyönyörű élénk színűek és hibátlan külsejűek, de ezt rengeteg mesterséges anyag felhasználásával érik el. Ki látott már olyat, hogy a júliusban vásárolt szőlő még szeptember elején is zamatos és tökéletes formájú?

Én a mai napig a saját kiskertemben igyekszem megtermelni a szükséges zöldséget és gyümölcsöt, gyógynövényeket. Esővízzel öntözök, és nem használok vegyszereket. Tudom, hogy amit onnan teszek az asztalra, az valóban egészséges – ha úgy tetszik bio. (mosolyog) A komposztálás – ha teszik újrahasznosítás – legalább ilyen fontos. A természetet használni kell és nem kihasználni!

Felgyorsult a világ, az ember egyre inkább eltávolodik a természettől. Vidékről városokba költöznek az emberek, már egyre ritkább a vidéki nagymama és a vele való kapcsolattartás. Vajon ilyen nehezítő körülmények mellett, hogyan találhatnak vissza a családok a természetbe, hogyan ismertethetik meg gyermekeikkel a természetes gyógymódokat, gyógynövényeket?

Minden akarat kérdése. Szokták mondani, hogy az embernek arra van ideje, amire szeretné. Nem igaz, hogy minden televízió műsort végig kell nézni, vagy a laptoppal, okos telefonnal kell játszani. Akarni kell kimenni a természetbe. Valóságos csoda tud lenni, amikor egy kicsi gyermeket a szülők kivisznek a természetbe. Nem szabad félni! Le kell tenni a kicsiket a földre, hagy tapasztalja meg az a gyermek, hogy milyen a textúrája a földnek, fűnek, kőnek. Ha kell, meg is kóstolhatja. Utána valószínűleg kiköpi. Vagy nem. A gyermekek ösztönösen tudják, hogy mi a jó nekik, milyen anyagból van hiány a szervezetükben. Nem ritkán hallani édesanyáktól, hogy a gyermek eszi a homokot, vagy a meszelt falat nyalogatja. Ennek mind oka van. Figyelni kell a jelekre!

Tudunk még figyelni a jelekre? A mai szülők sokszor bizonytalanok önmagukban. Régen a friss szülőkkel együtt élő nagyszülők sokat segítettek a családoknak, a megszerzett tudásuk átadásával. A modern családi formák – távol élő, dolgozó, vagy már nem élő nagyszülők – miatt mintha kissé elakadt volna az információáramlás.

Valóban. Nem könnyű a mai fiatal szülők helyzete. Azonban egyetlen példa is lehet ragadós. A generációk együttélése, információ átadása az állatvilágban sem valósul meg sokszor közvetlen formában. Mégis tudják, mi a dolguk. A méhek mézet gyűjtenek, a nőstények nagy gonddal nevelik utódjaikat, pedig sokszor senki sem magyarázza el nekik, nem láthatják az idősebbektől. A kulcs az ösztön. Ne szégyelljünk magunkra és a természetre figyelni. Hallgassunk a belső hangra. Lehet, hogy nincs egy nagyszülő, aki továbbadja a tudást, de akár mi magunk is megszerezhetjük és lehetünk mi a lángoszlop gyermekeink számára. Mutassuk meg nekik a természetet! Vigyük ki őket az erdőbe! Nem lesz bajuk, ha egy kicsit sárosak lesznek. Megtanulnak élni.

Hogyan vezethetjük be a gyermekek életébe, táplálkozásába a gyógynövényeket?

Már egészen kicsi kortól kezdve. A kakukkfű teát, bodzafű teát, egy gyenge menta teát nyugodtan lehet adni nekik. Nyilvánvalóan figyelni kell az adagolásra. Amennyiben kis gyermekről van szó, akkor egy teáskanálnyi teafüvet leforrázni két és fél dl vízzel. A csipketeát hideg vízbe lehet áztatni hasonlóan kis mennyiségben. Mint mindenben, itt is a legnagyobb érték a mérték kell legyen!

A gyógynövények azonban nemcsak fogyasztva fejthetik ki jótékony hatásukat, hanem számos egyéb formában is segíthetnek nekünk. Milyen módokon lehet a gyermekgondozás során használni a gyógynövényeket?

A két évnél fiatalabb gyermekeknél is lehet már segítségül hívni a természetet. A kakukkfű teából készült gyógyfürdő (2 evőkanál kakukkfüvet gézbe kötni, beletenni a kádba és úgy feltölteni a kádat a fürdővízzel, majd a zacskót kivenni) kifejezetten jótékony hatással bír. Hasfájós csecsemőnek kakukkfüves masszázst javasolnék. (körkörös mozdulattal, gyógyfűvel masszírozzuk meg a gyermek pocakját).

Használhatóak ezek a receptek kisebb és nagyobb gyermekeknél is?

Természetesen. Az adagolásra, vagyis a gyógytea/gyógyfürdő koncentrációjára azonban minden esetben ügyelni kell. Kisebb adag gyógynövény szükséges a kisebb gyermekek számára készített főzetekhez. (Ezzel kapcsolatban a Györgytea mintaboltban az eladók teljes körű felvilágosítást tudnak adni – a szerk.)

Melyek azok a gyógynövények, melyeknek minden (kisgyermekes) háztartásban jelen kellene lennie Gyuri bácsi szerint?

A kakukkfű, a csipkebogyó. A nagyobb gyermekeknek kifejezetten ajánlani tudom a fürtös mentát. Ez a gyógynövény kiváló fertőtlenítő erővel bír, a cseppfertőzések elkerülésében nagyon sokat tud segíteni. A köhögés és nátha átvészelésében is nagy segítség lehet. A betegségek megelőzésében és kezelésében is jómagam a természetes dolgok híve vagyok. 7 féle gyógyteát iszok meg minden nap és amennyire lehet, igyekszem elkerüli a szintetikus dolgokat.

Gyuri bácsi dédunokája alig néhány hónapos. Milyen lesz az ő jövője? Visszatalál majd a természethez? Hogyan látja az ő és generációjának jövőjét?

Bízom benne, hogy megtanulják a mai fiatal szülők, hogy hogyan lehet kivédeni azokat a káros tényezőket, amelyeket a világban a vegyipar és a modern élelmiszeripar teremt. Az lenne a legjobb, hogy aki csak tud, csináljon magának kiskertet. Nem kell nagy dolgokra gondolni – sokszor elég hozzá egészen aprócska hely is. Azonban amit ott az ember megtermel, az biztosan bio.

Van-e valamilyen üzenet, amit feltétlenül szeretne eljuttatni az embereknek?

Térjenek vissza a természethez! Nagyon sok öröm, nagyon sok érdekesség van a természetben, megnyugtató már csak a közelsége is. Fedezzék fel újra a természet csodálatos világát és ne féljenek kipróbálni azt!

Szerző: Feketéné Pál Enikő
- Miskolcimami -

 

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Gyermekkori karácsonyok emléke a 80-as évekből

Gyermekkori karácsonyok emléke a 80-as évekből

Habcsók az ágon, csillagszóró, képeslapok, Rubik kocka, bakelit lemezről szóló „Mennyből az angyal” és a szülői ház karácsonyfadíszei… Múltidézés retro képekkel.
SOS KARÁCSONY 2020 -  Adventi tippek, nyomtatható tervezők az Imamitól!

SOS KARÁCSONY - Adventi tippek, ingyenes nyomtatható tervezők az Imamitól!

Az idei karácsony megint egy kicsit más lesz: tudatosabb, pazarlásmentesebb, visszafogottabb, talán bensőségesebb is. Már most is érezzük, ha ránk is zúdul minden oldalról a karácsony marketingje, nem rohanunk boltról-boltra, meggondoljuk, átgondoljuk és még egyszer, vagy ezerszer végiggondoljuk. Pont ezért hoztuk létre ezt a tervezőt, hogy ezzel is segítsük a tudatosabb jelenlétet.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható Eta néni elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaháza

Eta néni 2022-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére