Jelenlegi hely

Mert a varázslat körül vesz! - Fedezd fel a természetet!

"Semmi más dolgod nincs ma, csak annyi, hogy szépen lerakod a sarokba a hétköznapokat, jól betakargatod őket, és reggel útnak indulsz, és kikapcsolsz... és elfelejted a kellemetlenségeket, macerákat. És élvezed az erdő csendjét, a madárdalt és a lepkék táncát, mert más dolgod nem lesz. Csak élvezni az életet. Ilyen egyszerű." 

Tényleg ilyen egyszerű lenne?! 

Azt hiszem, hogy gyermekkoromban szívtam magamba a természet szeretetét és ez fontos. Felnőttként már nehezebben változtat az ember a berögzült szokásain, feszegeti a komfortzónája határait....de nem lehetetlen ;) (azért olvass tovább! )

Veszprémben szerencsések voltunk....közel a Balaton és a Bakony magaslatai is, maga a város is változatos - minden adott volt. Sokat strandoltunk, télen korcsolyáztunk, tavasszal, ősszel az erdőkben kirándultunk. Apukámmal erdei szamócát ettünk, gomba után kutakodtunk, patakon átkeltünk, szurdokban másztunk. Emlékszem kisiskolásként a vándortáborok voltak a legnagyobb kalandok: sátorban alvás vagy hálózsákban egy falusi iskola padlóján, éjszakai zseblámpás pisilés - természetesen kalákában - hiszen úgy a bátorság hatványozódik ;), sült szalonna és hamuban sült krumpli, focibajnokság a tehénlegelőn és láblógatás a piócás patakban....

Aztán 11 éves lehetettem, mikor szüleim először vittek vizitúrára. Kenuval mentünk Győrtől Budapestig: sátorverés, mosakodás, vacsorakészítés, ahol ránk esteledett...lehetőleg a gáton túl, nehogy meglepetés érjen minket az éjszaka, ha megemelkedne a vízszint :)....rengeteg új ismeret, kaland és élmény....sok-sok újabb túrát tettünk meg később a Tisza különböző szakaszain... új tájakat, új folyószakaszokat megismerve. Kiszolgáltatva és mégis uralva az alattunk hömpölygő, csillogó vízárat...mely hol elkápráztatott, hol vadságával megrémített. Felfedeztük az izgalmas ártereket, rögtönzött hintákról ugráltunk a folyóba. Egy-egy szakasz megtételével teszteltük kitartásunkat, erőnlétünket, akaraterőnket, elszántságunkat....néha talán bátorságunkat....és ismerkedtünk önmagunkkal is. 

Néhány éve felnőttként újra felfedeztem magamnak a természetet és tudtam, hiányoztak az életemből ezek az élmények. Élmények, emlékképek, amiket nem vehetnek el Tőled, nem veszíthetsz el és ma már arra törekszem, hogy a gyermekeim is megtapasztalják ezt a varázslatot. Mert ez az! Igazi varázslat! 

Hiszen a természet elvarázsol, megnyugtat, ellazít és energiával tölt fel. 

  • Eltávolodunk nem csak fizikai értelemben, hanem mentálisan is a hétköznapoktól, a mindennapoktól. A nem mindennapi rutin, a szabadság érzése boldogsághormonokat szabadít fel - mint a csokoládé :) 

  • Könnyebben bírkózunk meg a stresszel: pszichológiai immunrendszerünk erősödik. (ez a mai világban nagy előny ;) )
  • Minden érzékszervünkre hat: kiélesednek az érzékeink: élesebben halljuk a madáréneket, a gyíkok neszezését, az ágak reccsenését....és mi ez, ha nem csoda?!

  • Az, hogy valami gyönyörködtet, elkápráztat nem tanult viselkedés - a látvány feltölt minket. Érezted már úgy, hogy órákig el tudnál üldögélni és csak nézni az éppen akkor Téged körülölelő világot?!

  • Megismerjük testünk korlátait és meglepődünk, mire vagyunk képesek...

  • Eltűnik az én....hiszen kicsik vagyunk a világmindenségben :) (javulna a világ, ha néhány embernek receptre írnák fel a természetjárást :) )

Mindegy milyen évszakban indulsz neki, mindig meg lehet találni a szépségét. 

Hogy kalandvágyóbb, kitartóbb, ambiciózusabb, fizikailag felkészültebb voltam-e, vagyok-e másoknál....nem hiszem. Átlagos vagyok. 

És válaszolva az eredeti kérdésre: tényleg ilyen egyszerű lenne?! 

Igen, próbáljátok ki! 

 

"A varázslat mindenütt körülvesz minket. Csupán keresnünk kell, fürkészni figyelmesen." 

 

Szerző: Szandra (Veszprémimami)

Képek: saját képek

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Nyáron is tanuljon a gyerek?

Nyáron is tanuljon a gyerek?

Buta kérdés, igaz? Hiszen iskolaidőben sem tanul! Titkos (és aljas de jó szándékkal vezérelt) szülői trükkök, praktikák az észrevétlen nyári tanuláshoz nem csak szülőknek.
Ugrás az oldal tetejére