Jelenlegi hely

Zalaegerszeg - Zalaegerszegi Nyitott Ház Óvoda, Általános Iskola, Fejlesztő Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény

8900 Zalaegerszeg, Apáczai Csere János tér 5/A.

Tel.: 92/510-571

Fax: 92/510-571

E-mail: stummerm@gyogyped-zeszeg.sulinet.hu

Intézményvezető: Stummer Mária

Web: http://www.nyitotthazegymizeg.eoldal.hu

 

 

 

Az intézmény szolgáltatásai: nevelés-oktatás, szakszolgálatok, szakmai szolgáltatás

OKTATÁSI-NEVELÉSI TEVÉKENYSÉG:
(1) speciális nevelési igényű gyermekek nevelése-oktatása óvodai csoportokban,
(2) speciális nevelési igényű tanköteles korú gyermekek nevelése-oktatása osztály csoportokban /FIO=fejlesztő iskolai oktatás/

A szolgáltatásokat igénybevevők életkora: 3-23 éves kor

(1) Az óvodai csoportok növendékei sérült, akadályozott fejlődésmenetű gyermekek, illetve értelmileg akadályozott és/vagy súlyos pervazív fejlődési zavarral küzdő gyermekek. Valamennyi gyermeknél vezető tünet a mentális erők lényegi érintettsége, valamint jellemzőek a beszédfejlődés különböző súlyosságú zavarai. A speciális szükségletű gyermekeknél a többségi óvodai programokban előírt fejlesztési területeken túl különös gond fordítódik az anyanyelvi nevelésre, beszédindításra, a beszédértés, a nagy és finommotoros koordináció fejlesztésére, a játékra nevelésre.

(2) A fejlesztő iskolai osztályok heti 20 órában, az életkornak és a mentális érettségnek megfelelő foglalkoztatást, elfoglaltság nyújtást biztosítanak a fejlődésmenetükben jelentősen akadályozott, súlyosan-halmozottan sérült tanulóknak, gyermekeknek. A szolgáltatásokat igénybevevők életkora: 6-23 éves kor

 

SZAKSZOLGÁLATI TEVÉKENYSÉG:
(1) gyógypedagógiai tanácsadás, korai fejlesztés és gondozás,
(2) fejlesztő felkészítés,
(3) logopédiai terápia döntően Zalaegerszeg kistérségben

 

(1) Korai fejlesztés

A gyógypedagógiai tanácsadás, korai fejlesztés és gondozás a legkorábbi életkorban nyújtható szakszolgálati forma, mely egyúttal különleges gondozáshoz való jogot is jelent. Olyan, az átlagostól eltérően fejlődő 0-5 éves korú gyermekek számára ajánlott, akiknek az óvodáskort megelőzően szükséges képességeik fejlesztése. A korai fejlesztés és gondozás feladata a testi, az érzékszervi, az értelmi, a beszéd és más fogyatékosság megállapításától kezdődően a gyermekek fejlesztése, gondozása a szülő bevonásával. Célja: a fejlődési elmaradás, sérülés korai életszakaszban történő felismerését követően, a gyermekek komplex ellátása, amely tervszerűen felépített program keretében valósul meg. Ez gyógypedagógiai családsegítést és különböző terápiás szolgáltatásokat foglal magában. A szolgáltatásokat igénybevevők életkora: 0-5 éves kor

(2) Fejlesztő felkészítés:

A fejlesztő felkészítés speciális tankötelezettségi forma, a különleges gondozás egyik ága. Az így tanuló gyermekek olyan súlyosan, sokszor halmozottan sérültek, hogy semmilyen más nevelési-oktatási intézmény sem tudja képzésüket a hagyományos keretek között kivitelezni. A foglalkozások egyéni és csoportos formában valósulnak meg szakemberek vezetésével. Az ellátandók életkora 5 éves kortól a tankötelezettség végéig tart.

(3) Logopédiai szakszolgálat:

Az intézmény logopédusai nagyrészt a Zalaegerszeg kistérség területén működő óvodákban, általános iskolákban biztosítják a szakszerű és rendszeres logopédiai terápiát a beszédhibás gyermekek részére.

A felvétel feltételei:
(1) Érvényes szakértői vélemény, döntően a Zala Megyei Önkormányzat Pedagógiai Intézete Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottsága szakértői véleménye alapján,
(2) a logopédiai szakszolgálatban logopédiai szűrés alapján.

 

SZAKMAI SZOLGÁLTATÁS: Mindazokat a tevékenységeket és igénybe vehető lehetőségeket magában foglalja, amelyek az intézményben dolgozó szakemberek szakmai munkáját segítik: képzés, továbbképzés, önképzés segítése, szervezése. Ezen túlmenően átfogja a gyógypedagógiai tanulmányokat folytató hallgatók, intézménylátogató szakemberek mentorálását is. A pedagógiai szakmai szolgáltatás kiterjed a többségi iskolák pedagógusai fejlesztő tevékenységének segítésére: pedagógiai tájékoztatás, esetenként továbbképzés nyújtására; a szakmai szolgáltatás a többségi intézményekkel való intenzív kapcsolattartáson keresztül hozzájárul a sérült emberek társadalmi elfogadásának elősegítéséhez.Példák:

(1) Fejlesztő Műhely: az integrált nevelés-oktatás feladatának a mindennapi pedagógiai gyakorlatba bekerülésével kiemelt, különleges szolgáltatást jelent a többségi intézményeknek. A Fejlesztő Műhely szakmai kínálatával a zalai intézmények pedagógusait, óvodapedagógusait, fejlesztő pedagógusait, gyógypedagógusait, logopédusait célozza meg, de más megyéből is elfogad jelentkezést. Általában azok a pedagógusok jelentkeznek, akik munkájuk során kapcsolatba kerülnek sajátos nevelési igényű gyerekekkel, tanulókkal. Óvodától középiskoláig terjedően a közoktatás minden színteréről érkeznek kollégák.

(2) Segítő Terapeuták Műhelye: bölcsődék, óvodák, iskolák és más társintézményekben dolgozó szakembereknek nyújt szakmai segítséget a koragyermekkori intervenció, az autizmus spektrumzavar-terápia, a fejlődésmenetükben súlyosan akadályozott gyermekek pedagógiai kísérésének gyakorlatához kapcsolódóan.

(3) Többségi nevelési-oktatási intézményekkel való kapcsolattartás: Az intézményben működő Gézengúz óvodai csoport testvércsoportja a Kertvárosi Integrált Óvoda Napsugár Utcai Tagóvoda Buci Maci csoportja.

(4) Zalaegerszeg székhelyű alapítványokkal való együttműködés:(1) A „Remény Gyermekei” Alapítvány Agysérült Gyermekekért és az (2) Autista Sérültekért Zalában Alapítvány


Az intézmény állami fenntartású, az ellátás ingyenes. Beutaló nem szükséges, a gyermekeknek nyújtott szolgáltatások kizárólag a Szakértői és Rehabilitációs Bizottság(ok) vizsgálatának javaslatával vehetők igénybe. Előzetes időpont egyeztetéssel az intézmény megtekinthető, tanácsadás kérhető! Minden érdeklődőt szeretettel várnak! Az intézmény és környezete teljes körűen akadálymentesített, Zalaegerszeg Kertvárosában, zöldövezetben található a Bóbita játszótér szomszédságában.

Összeállította: Dr. Gárdosné Román Bernadett gyógypedagógiai tanár

 

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Rajzpályázat a Föld napja alkalmából fogyatékossággal élő gyermekek és fiatalok számára

Rajzpályázat a Föld napja alkalmából fogyatékossággal élő gyermekek és fiatalok számára

Pályázat típusa: alkotópályázat fogyatékossággal élő gyermekek és fiatalok számára Beküldési határidő: 2023. április 23.
Rajzverseny III. Károly király koronázása alkalmából

Rajzverseny III. Károly király koronázása alkalmából

Pályázat típusa: alkotópályázat több korcsoportban Beküldési határidő: 2023. április 23.
Kockashop alkotói verseny felnőtteknek

Kockashop alkotói verseny felnőtteknek

Pályázat típusa: alkotópályázat felnőtteknek Beküldési határidő: 2023. április 23.
Kockashop rajzverseny: „A Föld napja!”

Kockashop rajzverseny: „A Föld napja!”

Pályázat típusa: alkotópályázat óvodásoknak és alsósoknak Beküldési határidő: 2023. április 23.
Ugrás az oldal tetejére