Jelenlegi hely

Milyen támogatást kaphat egy édesanya, hogy sikeres legyen a szoptatásban?

Ahhoz, hogy egy édesanya sikeres legyen a szoptatásban, az elhatározáson túl megfelelő információkra és támogatásra van szüksége, és arra, hogy nehézség esetén szakszerű segítséget kapjon.  

.                                                                   

Ma már Magyarországon is elérhetőek kifejezetten a szoptatás támogatásra képzett szakemberek és segítők.

Az édesanya, aki gyermekét anyatejjel szeretné táplálni, de kérdése merül fel, elbizonytalanodik, vagy nehézségbe ütközik a szoptatás során, a védőnő mellett fordulhat szoptatási segítőhöz, szoptatási tanácsadóhoz, vagy szoptatási szaktanácsadóhoz. Mutatjuk, hogy mi a különbség a támogatás különböző szintjei és formái között.

Önkéntes szoptatási segítők

Az önkéntes szoptatási segítők szoptatási tapasztalattal rendelkező nők, akik segítő szándékkal fordulnak a környezetükben élő, szoptatni kívánó anyák felé.

Alapvető gyakorlati és elméleti ismereteket adnak át. Segítenek gyakori problémák megelőzésében, az anya támogatásában,  a komolyabb problémák felismerésében és megfelelő szakemberhez tudják irányítani őket.

Képzésük során az elméleti és gyakorlati ismereteken túl az önismeret, élményfeldolgozás, kompetenciahatárok kijelölése is nagy hangsúlyt kap.

Önkéntes segítőket a Szoptatásért Magyar Egyesület, az Anyatejút Tudásközpont és a La Leche Liga képez.

A La Leche Liga (LLL) Szoptatási tanácsadók

A Nemzetközi LLL által akkreditált, saját szoptatási tapasztalattal rendelkező, több hónapos képzésen részt vett nők, akik elsősorban anyacsoportokban, illetve telefonos vagy e-mailes tanácsadás formájában segítik a hozzájuk fordulókat.

A képzésbe csak az léphet be, aki a csoportok látogatása kapcsán megismerte a LLL szemléletét, személyisége és kommunikációja elfogadó, nem ítélkezik.

Mind az önkéntes szoptatási segítők, mind az LLL szoptatási tanácsadók önkéntes alapon, térítésmentesen végzik szolgáltatásukat.

Nemzetközi Laktációs/Szoptatási Szaktanácsadók - IBCLC

Az IBCLC  (International Board Certified Lactation Consultantoklevéllel rendelkező szakemberek feladata megelőzni, felismerni, illetve megoldani a szoptatással kapcsolatos problémákat, szem előtt tartva a szoptató anya és a szoptatott csecsemő különleges igényeit.

Szoptatási szaktanácsadó nem helyettesíti a védőnőt, gyerekorvost, együttműködik velük, munkája kiegészíti az ő munkájukat. 

Az IBCLC végzettség nemzetközi viszonylatban is a legmagasabb szintű képesítésnek számít a humán laktáció területén.

A képzés egészségügyi alapismeretekre (végzettségre) épül, és a bizonyítványt ötévente kell megújítani továbbképzési pontok igazolásával.

Így a tudás szinten tartása, a legújabb kutatási eredmények ismerete, a folyamatos továbbképzés elengedhetetlen része a laktációs szaktanácsadói munkának.

IBCLC oklevéllel rendelkező szoptatási szakembereket találunk kórházakban, klinikákon és magánpraxisban egyaránt.

A kórházak, klinikák területén működtetett szoptatási ambulanciák működése ingyenes, NEAK által finanszírozott.

Magánpraxisban a személyes konzultáció díjazása egyénileg eltér, az aktuálisan választott tanácsadóval előzetesen egyeztetve. 

Maninger Kata

IBCLC laktációs szaktanácsadó védőnő, egészségfejlesztő


Nincs még egy olyan dolog, ami a szoptatáshoz hasonló mértékben pozitív hatással volna a csecsemő és az anya egészségére rövid és hosszútávon egyaránt.

Mind a hazai, mind a nemzetközi szakmai szervezetek a szoptatást tartják a csecsemőtáplálás ideális módjának.

A hat hónapos korig tartó kizárólagos szoptatást, majd pedig – megfelelő kiegészítő táplálás mellett – a szoptatás folytatását ajánlják kétéves korig, vagy azon túl.

A szoptatás minden kétséget kizáróan a biológiai norma, mégis mostanra a szoptatás aránya drasztikusan lecsökkent.

A hagyományos családi támogató rendszerek generációról generációra fokozatosan gyengültek. Régen a nagycsaládok együttélése során a fiatal anyát tapasztalt nőrokonok segítették a szoptatás során felmerülő problémák megoldásában.

Manapság felnőhet úgy egy kislány, hogy nem látott szoptató nőt. 

Az elmúlt évtizedek helytelen csecsemőgondozási szokásai miatt a mostani nagymamák csak ritkán tudnak helytálló tanácsokkal szolgálni, az agresszív tápszermarketing pedig arra ösztönzi a fiatal anyákat, hogy a legkisebb nehézség vagy bizonytalanság esetén a szoptatást feladva a mesterséges tápláláshoz folyamodjanak.

Mindezért fontos, hogy az édesanya tudja: ha szoptatni szeretné a kisbabáját és nehézségbe ütközik: van segítség!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Pöttyös Panni alkotói pályázat

Pöttyös Panni alkotói pályázat

Pályázat típusa: alkotói pályázat óvodsoknak és kisiskolásoknak Beküldési határidő: 2023. április 23.
"Ez a gyerek egyszerűen csak épp kamasz, elindult a nővé cseperedés rögös útján" - egy nem kitűnő bizonyítvány margójára

"Ez a gyerek épp csak kamasz, elindult a nővé cseperedés rögös útján" - egy nem kitűnő bizonyítvány margójára

Esik a havaseső és fagyos szél csípi arcom a délutáni szürkületben, mikor várom a villamost egy hosszú és megterhelő januári munkanap után.Annyira elfáradtam ma, csak bámulni szeretnék ki az ablakon, és nézni, ahogy a város elhalad mellettem.Éppen csak lehuppanok az ülésre, mikor két korombeli nő foglal helyet előttem.
Szeleburdi gyerekek cinkos anyái - avagy szülők, akik titokban színeznek

Szeleburdi gyerekek cinkos anyái - avagy szülők, akik titokban színeznek

Szeptembertől a gyerekeink házi feladata okozza az egyik legnagyobb stresszforrást a családokban. Bár ugye a legtöbb szakember már nyíltan hangoztatja: "az otthoni házi feladat rossz hatással van a gyerek és a szülő kapcsolatára", még sincs ilyen irányú változás a rendszerben.
Életmódváltás 10 egyszerű lépésben

Életmódváltás 10 egyszerű lépésben

Ha január, akkor sokak fogadalmában az életmódváltás szerepel. Hogy egészségesebben fognak táplálkozni, esetleg bevezetik a rendszeres testmozgást az életükbe. Ehhez szeretnék nektek segítséget nyújtani 10 egyszerű lépésben.
Ugrás az oldal tetejére