Jelenlegi hely

Babamérleg: vásárlás vagy bérlés? Melyik mellett döntsek?

Szeretnéd pontosan tudni, mennyit evett a babád egy szoptatás alatt? Alkalmanként vagy rendszeresen jó lenne látni, hogyan fejlődik a gyerkőcöd? Igazából csak pár hónapra kell, és emiatt nem akarsz megvásárolni egy új készüléket? Vagy több gyereket terveztek és inkább megvennéd? Melyik mellett döntsek: vásároljak vagy inkább béreljek? Segítünk!

Kezdjük az elején: szükség van egyáltalán babamérlegre?

Gyakran hallom ezt a kérdést az anyukák részéről, és meg is oszlanak a vélemények a szükségességéről. Akik szerint nem kell, általában azzal érvelnek, hogy csak felesleges stresszt jelent az anyukának, vagy régen sem használták és mégis felnőttek a gyerekek. Én azon az állásponton vagyok, hogy ha az anyuka úgy érzi, hogy ő ettől lesz nyugodtabb, akkor használja. Jó megoldás, ha ad pár napot a gyerkőccel az összeszokásra, és majd akkor kiderül, hogy kell-e vagy sem. Igen, dönthetsz úgy is, hogy egyáltalán nem méred, majd csak a kötelező vizsgálatkor a védőnőnél.

Na de nézzünk konkrét helyzeteket!

  • Ha a baba tápszeres, vagy az anyatejet cumisüvegből kapja, akkor szinte felesleges a mérleg, hiszen nélküle is tudja az anyuka, hogy mennyit evett a gyereke. Miért írtam, hogy „szinte felesleges”? Előfordul ugyanis, hogy annyit bukik a baba, hogy lehetetlen megállapítani a ténylegesen elfogyasztott mennyiséget.
  • Ha szoptatott baba etetés után sokat sír, megnyugtató lehet az anyukának, hogy tudja az okokat, vagy legalább ki tudja zárni, hogy nem a mennyiséggel van a gond. Igen, mert lehet, hogy amiről mi azt hisszük, hogy elegendő, az a mérleg szerint még közel sem az.
  • Ha a gyerekorvos, védőnő szerint nem megfelelő a babánk súlygyarapodása, akkor kérheti, hogy a következő látogatásig jegyezd fel az etetés előtti és utáni értékeket.

Mennyi ideig és hányszor mérjem a babámat?

Tapasztalatom szerint általában a baba születése utáni első 3-6 hónapban szokták a családok a babamérleget használni. Ennyi idő alatt az anyukák ugyanis megismerik gyereküket, és mérleg használata nélkül is meg tudják ítélni, hogy eleget evett-e vagy sem. Másrészt, ahogy fejlődnek, nőnek a babák, egyre többet mocorognak, így a mérés is egyre nehézkesebbé válik.

Naponta? Hetente? Netán minden etetés után? Megoszlanak a vélemények itt is. Ha minden rendben, hetente egyszer elég megmérned babád súlygyarapodását, hiszen ilyen rövid időn belül nem gyarapodnak egyenletesen és a napi mérés akár félrevezető is lehet. Ugyanakkor tapasztalatból tudom, hogy ha nehézségek adódnak a szoptatásnál, akkor bizony sokszor csak a mérleg kijelzője ad megnyugvást az anyukáknak. Egy biztos: hazaadást követően 1, 3, 6 hónapos, illetve 1 éves korban a védőnőnél biztosan feljegyzik gyerkőcöd súlyát az egészségügyi kiskönyvébe.

Miért előnyösebb a digitális babamérleg a hagyományosnál?

Egyrészt sokkal egyszerűbb a kezelése (bekapcsoljuk, gyerkőcöt rátesszük, és máris kijelzi az eredményt), másrészt sokkal pontosabb is, ami főleg az elején különösen fontos, amikor még keveset eszik a baba. A legtöbb digitális babamérleg 10 grammos pontossággal mér, grammos pontosságú mérleggel - a kórházat leszámítva – még nem találkoztam.

Mit tudhatnak még a digitális mérlegek?

  • Automatikus kikapcsolás, így kímélve az elemet.
  • Hold (tartási) funkció vagy anti-vibrációs rendszer, aminek köszönhetően a gyermek mozgása közben is pontos eredményt ad.
  • Mérleg az utolsó mérést is tárolhatja, sőt két mérés közötti különbséget is kiírja (utóbbi szoptatásnál hasznos, mivel látható, hogy a baba mennyit evett).
  • Jelzi az elem lemerülését, a túlterhelést.
  • Általános, konyhai mérlegként vagy akár 20 kilogrammig is használható.

Vásárlás vagy bérlés?

Ha rövid időn belül több gyereket terveztek, vagy a családban várható több baba születése, akkor jó ötlet beruházni egy mérlegbe. Ha viszont bármilyen okból kifolyólag csak rövidebb ideig szeretnéd használni a mérleget, akkor a bérlést javaslom, mivel felesleges pénzkiadástól kímélheted meg magatokat. Arról nem is beszélve, hogy a nem használt mérleg helyet foglal az otthonotokban. Ahogy telnek az évek, egyre több babaholmit halmozhatsz fel, ha nem gondoskodsz az értékesítésükről, továbbadásukról: először csak egy doboz, majd egy polc, végül egy egész garázs telik meg velük…

Ha vásárolsz és még garanciás, mindenképpen kérdezz rá, hogy mi történik, ha meghibásodik a készülék. Ha ugyanis visszaküldik a gyártónak és nem adnak cserekészüléket a javítási időre, akkor bizony mérleg nélkül maradtok. Ha bérelsz, a kölcsönzők biztosítanak cserekészüléket, de akkor is érdemes rákérdezni, mert lehet, hogy hétvégén, ünnepek alatt nincsenek nyitva.

Akárhogy is döntesz, nagyon sok örömet kívánok babád fejlődéséhez, az anyasághoz (apasághoz)!

Szerző: Dr. Regősné Oláh Zsanett

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

50 év a Hortobágyi Pusztán

50 év a Hortobágyi Pusztán

Pályázat típusa: alkotópályázat 3 - 18+ korosztályig több kategóriában Beküldési határidő: 2023. április 3.
Hímzett kötény, kiscsizma... 2023

Hímzett kötény, kiscsizma... 2023

Pályázat típusa: néptánverseny óvodás csoportoknak Beküldési határidő: 2023. március 21.
Janikovszky Éva meseíró pályázat

Janikovszky Éva meseíró pályázat

Pályázat típusa: 7-16 éves fiataloknak írói pályázat Beküldési határidő: 2023. április 12.
Ismered azokat a napokat? – avagy anyák home office-ban

Ismered azokat a napokat? – avagy anyák home office-ban

Ismered azokat a napokat, amikor már annyira felgyülemlik a fejed felett a tennivaló, hogy tudod, csak akkor végeznél vele, ha 3 napig alvás nélkül nyomnád?
Ugrás az oldal tetejére