Jelenlegi hely

Jót tesz a háziállat a személyiségfejlődésének

A gyermekek szívesen osztják meg életterüket kisállatokkal, és ebben csak a józan szülői akarat akadályozza meg őket. Az állatokról gondoskodni ugyanis nagy felelősség, de aki erre hajlandó, az a gyerekével is jót tesz, mivel számos pozitív hatása van az állattartásnak a gyermek személyiségére.

Vásárlás előtt latolgassunk

Sok szülő nem feltétlenül fogadja őszinte mosollyal, amikor kisgyereke komolyan közli vele, hogy állatot akar tartani otthon. Ráadásul ma már nem mindenki kutyát vagy macskát szeretne, nagyon népszerű a degu, a kaméleon, a kígyó, a patkány, a sün és az egér is az állatkereskedésekben. Az állattartás felelősség, ezért szülőként, ha beleegyezünk is valamelyik kisállat elhozatalába, gondoljuk végig, hogy magunknak mit választanánk; mivel egy óvodás, vagy kisiskolás úgysem tudja elvégezni maradéktalanul az állat körüli tennivalókat (már a sokszor az eltérő időbeosztás miatt sem) napi szinten.

A szülőknek azt is latolgatniuk kell, hogy mennyi pénzbe kerül az állattartás, a táplálék, az akvárium, terrárium, fémkalitka és a kiegészítők. Mennyi időt vesz igénybe a napi gondozási feladat, kell-e sétáltatni az állatot, vegyünk-e neki társat, nem zavarjuk-e vele a szomszédokat, lesz-e elég helye a lakásban, és mindezt a helyzetet hány hónapig/évig kell fenntartani.

Minden kisállatnak más a gondozási igénye

A gyermekek általában 3 éves koruktól képesek arra, hogy megértsék az állattartás alapjait. Ha a szülők partnerek ennek megtanításában és eltökéltek az állatvásárlásban, akkor igyekezzenek megbízható állattartót felkeresni. Kutyát, macskát hozhatnak menhelyről, ismerőstől vagy fajtiszta állatot törzskönyvvel tenyésztőtől. Érdemes tudni, hogy a keverék négylábúak kevésbé hajlamosak a megbetegedésre, szemben fajtiszta társaikkal. A kutyát naponta háromszor, de legalább kétszer ki kell vinni sétáltatni, ha nem kertben tölti a mindennapokat. Igényli a teret, az odafigyelést, a játékot, a mozgást, csakúgy, mint a macska.

Rengeteg törődést igényel a gyermekek körében egyre közkedveltebb törpenyúl is. Az egy négyzetméteres ketrecét hamar belakja, sőt, még szobatisztaságra is nevelhető. Remek társ a mindennapokban, de ha nagy szabadságot kap a lakásban, sok kárt tehet, mert minden kábelt, zsinórt, papucsot megrágcsál. A degu például 6-8 évig eléldegél, míg egy törpehörcsögöt másfél-két évig gondozhatunk, és mindegyikük remekül tűri az emberi simogatás nélküli hosszabb időszakokat, főleg ha van egy-két társuk, búvóhelyük és a mozgási energiájuk levezetésére szolgáló néhány játékuk.

Persze, választható valamilyen egzotikus hüllő, vagy ízeltlábú is, amelyek kinézetre nem túl bizalomgerjesztők, ellenben a gondozás területén kifejezetten igénytelenek. Egy gekkót vagy egy gőtét nem kell sétáltatni, elég egy nap csak egyszer etetni, míg a madárpók kibír egy hetet is táplálék nélkül. A gondoskodást meghálálják ők is, utóbbi akár húsz évig is a család büszkesége lehet. A szakemberek viszont szigorúan csak 12 év fölöttieknek ajánlják az ilyen állatok tartását.

Aki a legegyszerűbb utat keresi, annak az állatkereskedésekben a díszhalat ajánlják. Sokszor nem olcsó egy-egy faj, de legalább látványosak, csendesek, tartásuk pedig nem igényel nagy szakértelmet. Persze az akvárium, a növényzet és a kellékek tisztán tartására oda kell figyelni.

A gondoskodás előnyei

A háziállatok közelsége rengeteg előnnyel bír a gyermekek személyiségére nézve. Ha másért nem, ezért mindenképpen érdemes megpróbálkozni az állattartással. Ilyen pozitívum, hogy a gyerek megtanulhatja, mi a valódi felelősségvállalás, nagyobb tanulási motivációja lesz, fejlődik a gondolkodása, kiegyensúlyozottabbá válik a viselkedése, félelmei enyhülhetnek, miközben megtanulja a türelmet, az empátiát és a toleranciát, valamint megtapasztalhatja (a kutyatartás esetében) a hűséget, a ragaszkodást, az elfogadást és a feltétlen szeretetet. A kutyához, macskához beszélhet, felolvashat nekik, oldva ezzel a benne rejlő feszültséget.

Egy brit kutatás szerint a gazdákra a kis kedvenceik rendkívül jó hatással vannak érzelmileg, mentálisan és fizikailag, míg egy ausztrál kutatóintézet megállapította, hogy a kisállat-tulajdonosoknak alacsonyabb a vérnyomásuk, hamarabb épülnek fel a sebészeti műtétekből és kisebb kockázattal fordul elő náluk szív- és érrendszeri betegség, mint azoknál, akiknek nincs állatuk. Egy házi kedvenc segíti a családi kapcsolatok erősödését, sőt, az ismerkedést is, egy kutyát sétáltatva vagy kutyás programon ugyanis jóval könnyebb barátokat szerezni. Ezek az élmények aztán jó beszédtémául szolgálhatnak az iskolában, óvodában, könnyítve a kommunikációt és elősegítve a társas kapcsolatokat.

Forrás: csalad.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z módszer oktatójával

Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z módszer oktatójával

Szülőként előbb-utóbb sokan szembesülünk gyermekeink civilizációs életből fakadó problémáival. Abban is biztosan egyetértünk, hogy mindannyian testiekben is teljes életet élő embereket szeretnénk nevelni, s ehhez bizony elengedhetetlen a test jóllétével való foglalkozás már kicsi kortól. Hogyan induljunk neki, hogyan motiválhatunk egy kisgyereket?
Programajánló a Magyar kultúra napjára. Mit csinálsz január 22-én?

Programajánló a Magyar kultúra napjára. Mit csinálsz január 22-én?

Gondolnád, hogy 26 éve minden január 22-én megünnepeljük a Himnusz születésnapját?  A Magyar Kultúra napjának hívják, évről évre egyre több helyen és izgalmasabb programokkal emlékezve meg erre a mindnyájunknak fontos születésnapról.
Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Mely napokon kapjuk kézhez a családi pótlékot? A hivatalos folyósítási dátumok és a családi pótlék összege 2021-ben.
Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

A „Mindenki hazudik” című könyv szerzője szerint a Google-kereséseink sokkal reálisabb képet mutatnak rólunk, mint például a közösségi oldalakon megjelent posztjaink, hiszen itt olyan dolgokat is megvallunk, amiket különben sehol, senkinek máshol. Tudtad, hogy az algoritmusok jobban ismernek téged, mint te magadat?                                 
Ugrás az oldal tetejére