Jelenlegi hely

Több időt töltünk a gyerekeinkkel, mint valaha

Ki ne érezte volna úgy, hogy nincs elég ideje a gyerekeire? Hogy az állandó rohanás, a megélhetés kényszere a családtól veszi el az időt? Hogy régen minden jobb volt? Nos, a helyzet az, hogy régen nem volt minden jobb.

A világ nyugati felén – és így Magyarországon – biztosan nem.

A University of California nemrégiben nyilvánosságra hozott kutatása ugyanis azt bizonyítja, hogy sok munka, kütyüuralom és minden egyéb ellenére 1965-től kezdve a szülők egyre több időt töltöttek és töltenek gyerekeikkel a nyugati világban. Az egyedüli kivétel Franciaország.

Azokban a „boldog hatvanas években” a szülők sokkal több időt voltak a gyerekeikkel, nem igaz? Nem igaz. Míg az évtized közepén egy anya átlagosan 54 percet töltött a gyermekeihez kapcsolódó tevékenységgel, addig ez 2012-ben már 104 perc volt, azaz majdnem a duplája.

Az apák esetében még drámaibb az emelkedés, hiszen míg 1965-ben egy (nyugati) apa átlagosan 16 percet szánt naponta gyermekére, addig 2012-ben ez már 59 perc volt, amihez nyilván hozzájárul az is, hogy átalakultak a családon belüli szerepek.

A felmérésben több mint 122 ezer, 18 és 65 év közötti ember vett részt Kanadából, az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból, Dániából, Norvégiából, Franciaországból, Németországból, Hollandiából, Olaszországból, Spanyolországból és Szlovéniából. Közös jellemzőjük, hogy mindegyiknek van legkevesebb egy, 13 év alatti gyermeke.

A 68 ezer anyát és 54 ezer apát arra kérték, hogy mérjék azt az időt, amit különböző, gyerekekhez kapcsolódó tevékenységekkel (uzsonnakészítés, közös étkezés, fürdés, altatás, házi feladat elkészítése, stb.) töltenek.

A szakemberek szerint a hatalmas ugrás egyik oka, hogy a gyermekek az ötven évvel ezelőttihez képest ma sokkal inkább a család központjában vannak, a szülőket sokkal jobban bátorítják a közös programok szervezésére, és a gyerekek folyamatos inspirálására, legyen az sporttevékenység, nyelvtanulás, vagy bármi egyéb.

„Az idő, amit a szülők a gyerekeikkel töltenek, kritikus fontosságú a pozitív viselkedési, tanulási és a világ megismerésére irányuló minták elsajátításában. A modern apák is sokkal jobban részt akarnak venni gyermekeik életében, mint a mi szüleink tették” – mondta Judith Treas, a felmérést végző egyetem szociológiaprofesszora.

A felmérésből az is kiderült, hogy a felsőfokú végzettségű szülők sokkal több időt töltenek a gyerekeikkel, mint akik nem végeztek egyetemet vagy főiskolát, ami a szakember szerint sokkoló. Hiszen az összes elmélet szerint a magasabb fizetéssel járó felelősségteljesebb munka elméletileg éppen hogy kevesebb időt hagyna a szülőknek a gyerekekkel való foglalkozásra, ám nem így áll a helyzet.

Ami az egyetlen kivétel Franciaországot illeti, tulajdonképpen senki sem tudja, ott miért nem töltenek több időt a gyerekeikkel a szülők. Egyes vélemények szerint azért nem, mert a franciák úgy vélik, az utódok ellesznek a nélkül is, hogy a szülőknek komolyabban változtatniuk kellene megszokott életmódjukon.

Forrás: csalad.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z módszer oktatójával

Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z módszer oktatójával

Szülőként előbb-utóbb sokan szembesülünk gyermekeink civilizációs életből fakadó problémáival. Abban is biztosan egyetértünk, hogy mindannyian testiekben is teljes életet élő embereket szeretnénk nevelni, s ehhez bizony elengedhetetlen a test jóllétével való foglalkozás már kicsi kortól. Hogyan induljunk neki, hogyan motiválhatunk egy kisgyereket?
Programajánló a Magyar kultúra napjára. Mit csinálsz január 22-én?

Programajánló a Magyar kultúra napjára. Mit csinálsz január 22-én?

Gondolnád, hogy 26 éve minden január 22-én megünnepeljük a Himnusz születésnapját?  A Magyar Kultúra napjának hívják, évről évre egyre több helyen és izgalmasabb programokkal emlékezve meg erre a mindnyájunknak fontos születésnapról.
Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Mely napokon kapjuk kézhez a családi pótlékot? A hivatalos folyósítási dátumok és a családi pótlék összege 2021-ben.
Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

A „Mindenki hazudik” című könyv szerzője szerint a Google-kereséseink sokkal reálisabb képet mutatnak rólunk, mint például a közösségi oldalakon megjelent posztjaink, hiszen itt olyan dolgokat is megvallunk, amiket különben sehol, senkinek máshol. Tudtad, hogy az algoritmusok jobban ismernek téged, mint te magadat?                                 
Ugrás az oldal tetejére