Jelenlegi hely

Ultrahangvizsgálatok

A 2 dimenziós ultrahang vizsgálatok kötelező jellegűek, 4 alkalommal kell a kismamának szűrésen megjelennie. Ez a megjelenés nemcsak egészségügyi szempontból fontos, de az anyasági segélynek is alapfeltétele. Mit kell tudni a vizsgálatokról?

A 4 dimenziós (4D) ultrahang nem kötelező, viszont nem is finanszírozza a TB. Ennek költségeit a kismamáknak kell fedeznie.

 

Mikor kell ultrahang szűrővizsgálatra menni?

A várandósság alatt 4 alkalommal kötelező 2 dimenziós szűrővizsgálaton megjelenniük a kismamáknak.
A MASZNUT (Magyar Szülészeti Nőgyógyászati Ultrahang Társaság) által ajánlott időpontok a következők:
I. 11-12. hét – nyaki redőszűrés
II. 18-20. hét – genetikai ultrahang
III. 30-32. hét – a baba növekedésének ellenőrzése
IV. 36-38. hét – a baba növekedésének, a magzatvíz mennyiségének, valamint a méhlepény állapotának ellenőrzése.

Ezeken kívül ajánlott még egy úgynevezett 0. vizsgálat a babavárás tényének megállapítására.

 

Miért fontos a kétdimenziós dimenziós ultrahang vizsgálat?

Bár látvány szempontjából egy 4D-s ultrahang vizsgálat sokkal exkluzívabb, többet mutat egy leendő szülő számára, a kétdimenziós  ultrahang szerepe nem kiváltható vele. A kétdimenziós készülékek metszeti képet mutatnak a babáról, melyek a szűrések során rendkívül hasznos információkkal szolgálnak a magzat fejlődésével, a méhlepény állapotával, ill. a magzatvíz mennyiségével kapcsolatban. A kétdimenziós technika a szervek belsejének metszeti ábrázolására kiválóan alkalmas, ezért a modernebb technikák megjelenése sem válthatja fel használatát a diagnosztikában.

 

Miben más a 4D-s ultrahang?

Szemben a 2D-s eljárással – amelyből egy magunkfajta laikusnak nem túl könnyű tájékozódni-, s pláne elképzelni leendő gyermekünket, a 3. dimenziónak köszönhetően már egy valóságos kis fotót kapunk magzatunkról. A vizsgálófejbe épített háromdimenziós szkenner folyamatos mozgással pásztáz és a számítógépes program a felépített 3D-s képet a képernyőre vetíti. A monitoron megjelenő kép olyan, mintha csak egy méhen belül dolgozó miniatűr fotós vakuval fotózta volna le a babát.

 

Mi a 4. dimenzió?

A 4D technológia negyedik dimenziója az idő. A real time technikának köszönhetően azonnali képet kapunk és segítségével a baba mozgását is megfigyelhetjük.

 

Mikor érdemes 4D ultrahang vizsgálatra menni?

A leglátványosabb a 12-13. hét, mert akkor még teljes egészében belefér a baba a képbe, ráadásul nagyon mozgékony. Mivel a 13. héttől látszik a baba neme, ezért inkább ezt a hetet javasoljuk. A másik kedvelt időpont a 28-32. hét közötti időszak, mert ekkor már szépen kirajzolódik az arca és a vonásai is felismerhetőek.

 

Van-e negatív hatása az ultrahangnak a magzatra?

A szakemberek szerint az elmúlt 35 év során több millió elvégzett vizsgálat alapján nem mutatható ki károsító hatás sem a magzatra, sem a kismamára nézve. A kutatások nemcsak az egyes ultrahangos vizsgálatok esetleges káros hatásait vizsgálták, de a várandósság alatt elvégzett számos ultrahang-szűrésnek az összeadódó (kumulatív) hatásait is nézték. Mindkét esetben azt mutatták ki, hogy nincs káros hatása sem a magzatra, sem a kismamára.

 

Mikortól látható a baba?

Az 5. héten még csak a szikhólyag látszik, de ha egy héttel később megy a kismama 0. ultrahang vizsgálatra, akkor már a parányi embrió is megjelenik az ultrahangon. Ugyan a hossza még csak 3-5 mm, de már hallható a kismamák számára oly gyönyörű ütemes zörej,  a szívhang, ugyanis a szívcsöve ezen a héten kezd el pulzálni.

 

Mikortól mozog a baba?

A 8-10. hét között kezd el mozogni a magzat. Természetesen ezt a kismama még nem érzi, de a baba nyújtózik, forog, fejét, karját, lábát mozgatja. Gyakran váltják egymást az aktív és a pihenős időszakok. Például a kismama köhögése, vagy nevetése szinte azonnal mozgásra készteti és 10-15 hetes korában a magzat már azonnal mozgással reagál az ingerre.

 

Mikortól látszik a magzat neme?

A magzatok nemi szervei a 9. hétig teljesen azonosak mindkét nem esetében. Természetesen genetikailag már kialakult a neme, csak a megjelenési formája még azonos a kisfiúk és a kislányok esetében is. Ha a baba is megfelelően helyezkedik el, akkor a gyakorlott szakember már a 13. héttől egyértelműen meg tudja állapítani, hogy milyen nemű babát hordoz a szíve alatt a kismama.

 

Mit jelentenek a rövidítések a leleten?

  • CRL: Ülőmagasság (a magzat hossza a fejtetőtől a farkcsontig, azaz a popsiig)
  • BPD: Koponya haránt-átmérője
  • HC: Fej körfogat
  • TAD: Has haránt-átmérője
  • AC: Has körfogat
  • FL: Combcsont hossza

 

Simó Tímea

Forrás: bebikkicsikesnagyok.hu

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Nyáron is tanuljon a gyerek?

Nyáron is tanuljon a gyerek?

Buta kérdés, igaz? Hiszen iskolaidőben sem tanul! Titkos (és aljas de jó szándékkal vezérelt) szülői trükkök, praktikák az észrevétlen nyári tanuláshoz nem csak szülőknek.
Ugrás az oldal tetejére