Jelenlegi hely

Bababarát ellátásról szülőknek

Ha egy babát váró házaspár szülészeti intézményt keres, általában több szempontot vesznek figyelembe: Milyen messze van az adott kórház? Szükség esetén odaérünk-e 20 perc alatt? Milyen vajúdási lehetőségek vannak? Rendelkezik-e a klinika újszülött intenzív részleggel?

A döntést bonyolítja, hogy számos hazai szülészet rendelkezik az úgynevezett bababarát címmel. De mit is jelent ez? Vajon a többi kórházban nem barátságosak az újszülöttekkel?

Havonta megjelenő, 12 részből álló cikksorozatunkban szeretnénk bemutatni, hogy a bababarát ellátás hogyan segíti a sikeres szoptatást és az anyává válást, honnan tudhatjuk, hogy a baba elegendő anyatejhez jut, mik a korai és késői éhségjelek? Ezekből az írásokból azok az anyák is profitálhatnak, akik nem bababarát címmel rendelkező kórházban szülnek, hisz a korlátozás nélküli szoptatáshoz, vagy a szoptatást kevéssé zavaró módon (pl. pohárból) történő pótláshoz bárhol megtalálni a lehetőségeket.

Az, hogy egy kórház a bababarát címet viseli, elsősorban nem arra utal, hogy ott különösen ízléses dekorációt helyeznek el a babák fogadására, vagy a nővérek egész nap a kicsiket babusgatják (bár szükség esetén szívesen teszik ezt, ha az idejük engedi), sőt sajnos a kényelmes szoptatós fotel sem alapkövetelmény, viszont az ott dolgozók a szülészorvostól a kiszolgáló személyzetig rendszeresen részt vesznek szoptatással kapcsolatos képzéseken, napi tevékenységükkel, összmunkájukkal támogatják az igény szerinti szoptatást és segítik az anyákat, hogy a babájuk jelzéseire figyelő, kompetens szülőként térjenek haza az intézményből.

A bababarát ellátás alapját az alábbi 10 kritérium képezi:

  1. Az intézmény írásos szoptatási irányelvekkel rendelkezik, amelyeket rendszeresen ismertetnek az egészségügyi dolgozókkal.
  2. Minden egészségügyi dolgozó megfelelő gyakorlati felkészítést kap az irányelvek alkalmazásához.
  3. Minden várandós anya tájékoztatást kap a szoptatás előnyeiről és módjáról.
  4. Az újszülötteket születésük után azonnal bőrkontaktusba helyezik az édesanyjukkal legalább egy óra időtartamra, és bátorítják az anyákat, hogy figyeljék kisbabájuk jelzéseit, mikor áll készen a szopásra. Segítséget nyújtanak, ha szükséges.
  5. Az anyáknak megmutatják, hogyan kell szoptatni és a tejelválasztást fenntartani, még akkor is, ha valamilyen okból el vannak különítve újszülöttjüktől.
  6. Az újszülött csecsemőknek nem adnak az anyatejen kívül más ételt vagy italt, csak akkor, ha az orvosilag indokolt.
  7. Általános gyakorlat az anya és az újszülött együttes elhelyezése a nap 24 órájában.
  8. Ösztönzik az anyákat, hogy az újszülött igényeinek megfelelően szoptassanak.
  9. A szoptatott csecsemőnek nem adnak cumisüveget vagy cumit.
  10. Támogatják a szoptatást segítő anyacsoportok létrehozását és az egészségügyi intézményekből távozó anyákat ezekhez irányítják.

Ezen pontok megvalósulását és dolgozók felkészültségét a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság (SZTNB) 3 évente ellenőrzi, valamint rendszeres kérdőíves visszajelzést kér a kórházban szült anyáktól és a kórház dolgozóitól. Fontos, hogy a fenti elvek nem kötelező érvényűek az anyákra nézve, mindenkit a saját elhatározásában támogatnak az orvosok, szülésznők, nővérek.  Erre egy példa: a tejmennyiség megalapozása és a korai kötődés szempontjából is előnyös a 24 órás közös elhelyezés (ún. rooming-in), de egy kimerítő szülést követően szükség lehet az anya hosszabb pihenésére. Ilyenkor lehetőség van bevinni a babát a csecsemőosztályra, azonban ha megéhezik, az anya kérésének megfelelően kihozzák szoptatni, vagy megetetik pohárból lefejt tejjel, esetleg tápszerrel.

Padon szoptató anya

Időre született, egészséges csecsemőknél a ideális gondozási mód az időbeli korlátozás nélküli, igény szerinti szoptatás, ami azt jelent, hogy a baba bármilyen sűrűn és bármennyi ideig mellen lehet, továbbá a szoptatást lehetőség szerint nem helyettesítik sem nyugtatócumival, sem cumisüveges etetéssel. Vannak olyan helyzetek, amikor a korlátozás nélküli szoptatásra a baba vagy az állapota miatt nincs lehetőség. Egy bababarát kórházban a szoptatástámogató szellemiségen túl megvan a szakmai hozzáértés annak eldöntésére, hogy mikor van szükség fokozott odafigyelésre (pl. sárgaság, kissúlyú újszülött, gyógyszert szedő anya) és a nehézségek idejére módosított igény szerinti szoptatást alkalmazva (pl. kiegészítő fejés, a baba ébresztése, ha túl aluszékony) fenntartható a tejtermelés, sok esetben a kizárólagos anyatejes táplálás is megvalósítható. Ezeken kívül a bababarát programban szereplő szülészetek betartják az anyatej helyettesítő termékek WHO Kódexét, melynek keretében elzárkóznak a csecsemőtápszerek és más anyatejhelyettesítők, valamint a különböző cumik reklámozásától, nem fogadnak és nem adnak az anyáknak tápszeradományt, -mintát, ezzel is csökkentve az indokolatlan pótlás valószínűségét.

 

Néhány érdekesség a bababarát címmel kapcsolatban

Európában elsőként, 1992-ben egy magyar intézmény, a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája kapta meg a bababarát kórház címet, amit jelenleg Magyarországon 19 kórház visel. Nemcsak bababarát kórház, de bababarát gyógyszertár és terület is létezik, sőt külföldön bababarát oktatási intézmények is megtalálhatóak, mindnek közös a célja: a szoptatás támogatása. A program mind sikeresebb, ha egyre több pont valósul meg, a hatásfokuk hatványozottan adódik össze.

Anyaként Te is tehetsz a program sikerességért: írd meg tapasztalataidat a szülészeti intézményeddel kapcsolatban, szükség esetén válassz/kérj a cumisüveges etetés helyett szoptatásbarát pótlást, csecsemőtápszer helyett lefejt tejet! És főleg: nyugodj meg, a babád az első napokban sem fog éhezni, hisz a termelődő, kincset érő előtej néhány kortya pont megtölti a cseresznyényi gyomrát, ha napi 8-12 alkalommal hozzájut!

 

Szerző: dr. Mikó-Baráth Eszter, orvos, önkéntes szoptatási segítő
www.lactateam.hu
www.facebook.com/lactateam

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.
Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Élő adventi naptárrá változnak azok a települések, ahol a házak ablakait ünnepi fénybe és díszbe öltöztetik, számmal jelölve a napokat december elsejétől karácsonyig. A várakozás izgalma igazi közösségi élménnyé válik. Testi-lelki egészséget szolgáló program lehet ilyenkor az esti séta lakóhelyünk utcáin.
Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Avagy last minute adventi kalendáriumok. Míg határidők léteznek, a last minute kifejezés örök szóhasználatban marad. Percek alatt kell megoldanunk 24 egyformát és a belevalókat. Hidd el, nem olyan nagy ördöngősség, már ha van inspiráció.
Ugrás az oldal tetejére