Jelenlegi hely

Megszűnnek a családi napközik, jönnek a minibölcsődék, valamint a munkahelyi és a családi bölcsődék.

2017 január elsejétől fokozatosan megszűnnek a családi napközik, ugyanakkor létrejöhet három speciális megoldás is: a klasszikus formánál jóval egyszerűbb követelmények alapján működő minibölcsőde, valamint a munkahelyi és a családi bölcsőde.

A településeknek 2018. december 31-éig kell megfelelniük a feltételeknek - írja az Emberi Erőforrások Minisztériuma által jegyzett törvénytervezetre hivatkozva a Magyar Nemzet.

 

Óvónő gyerekekkel

 

A jelenlegi szabályozás szerint a 10 ezer fősnél nagyobb településeken kötelező a bölcsőde működtetése.
A tervezet értelmében ez a rendelkezés továbbra is hatályban marad, azonban a 10 ezer fősnél kisebb település is köteles lesz a bölcsődei ellátás biztosítására, ha arra az adott településen legalább öt gyermek tekintetében igény jelentkezik vagy a település 0–2 éves lakosainak száma meghaladja a 40 főt.

A 10 ezer fősnél kisebb települések önkormányzatai a bölcsődei ellátást nyújtó intézmények, szolgáltatások bármelyik formájának (bölcsőde, mini bölcsőde, munkahelyi bölcsőde, családi bölcsőde) biztosításával, önállóan, társulásban vagy ellátási szerződés útján is eleget tehetnek e kötelezettségüknek. A kellő felkészülési időt biztosítva e kötelezettségüknek 2018. december 31-éig kell eleget tenniük a települési önkormányzatoknak. A 3 éven aluli gyermekek ellátását megszervező fenntartó (állami, nem állami, egyházi fenntartó) a központi költségvetésből támogatásra lesz jogosult.

A mini bölcsőde a meglévő intézményrendszerre épülő új intézménytípus, ami egy sokkal rugalmasabb, egyszerűbb formában történő bölcsődei ellátást jelent.
Megoldást jelenthet például a közfoglalkoztatásban, a képzésben részt vevő szülők gyermekeinek a napközbeni ellátásának biztosítására is. A mini bölcsőde mind személyi, mind tárgyi feltételeiben eltér a klasszikus bölcsődétől, a feltételek attól egyszerűbbek. A mini bölcsődében a 3 éven aluli gyermekek létszáma legfeljebb 7 fő lehet csoportonként, és az ellátáshoz szükséges személyzet létszáma is kevesebb, ugyanis az ellátás biztosításához elegendő csoportonként 1 fő kisgyermeknevelő és 1 fő bölcsődei dajka.

A munkahelyi bölcsőde szolgáltatási formát csak munkahelyen lehet létrehozni, vagy a munkahely által biztosított ingatlanban, a foglalkoztató fenntartásában. A munkahelyi bölcsődében legfeljebb 7 fő kisgyermek látható el csoportonként. Az ellátás biztosításához csoportonként 1,5 fő szükséges. A családi bölcsődét saját otthonban vagy más, e célra kialakított helyiségben, bérelt ingatlanban lehetne létrehozni legfeljebb 5 kisgyermek ellátása számára.

A 3 év feletti gyermekek – óvodán, iskolán kívüli – ellátása piaci alapú szolgáltatás keretén belül, napközbeni gyermekfelügyelet formában valósulhat meg központi költségvetési támogatás nélkül. A gyermekfelügyelet a napközbeni gyermekfelügyelet szolgáltatást nyújtó személy saját otthonában, munkahelyen, más a gyermekek ellátására alkalmas helyiségben hozható létre, vagy kivételesen a szülő otthonában biztosítható. A gyermekfelügyelet keretén belül legfeljebb 7 gyermek látható el és a szolgáltatás biztosításához 1 fő. A napközbeni gyermekfelügyelet keretében 14 éves korig, sajátos nevelési igényű gyermek esetén 16 éves korig biztosítható a napközbeni ellátás.

A családi napközi jogintézményének kivezetése javasolt 2017. január 1-jétől.

 

Forrás: http://www.kormany.hu/hu/dok?type=302#!DocumentBrowse

www.hiradó.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Pszichológiai öngondoskodás - lelki immunerősítők a mindennapokra

Pszichológiai öngondoskodás - lelki immunerősítők a mindennapokra

Mindannyiunknak vannak olyan napjai, hetei, amikor úgy érezzük, nem vagyunk jól mentálisan. Akár egy külső életesemény, akár a saját energiatartalékaink lemerülése okozza (vagy akár mindkettő), ilyenkor nehéz lehet egyedül lenni magunkkal, a gondolatainkkal, de sokszor még a párunkkal vagy családunkkal is.
Rőzseláng van közepébe kivarrva…

Rőzseláng van közepébe kivarrva…

Meginvitálhatlak egy kis nosztalgiatáborozásra?
Kedvezményes családi utazás vonaton, buszon

Kedvezményes családi utazás vonaton, buszon

Itt a nyár, és az idő – tér – tömeg összefüggésrendszerében biztos sokkal többen lesznek, akik vonatra, buszra szállnak, vagy autóba ülnek a gyerkőcökkel. Körbenéztünk, milyen kedvezményeket tudnak a gyermekes családok igénybe venni utazáskor.
Így biztosan nem veszíted el a gyereket a nyaralás alatt!

Így biztosan nem veszíted el a gyereket a nyaralás alatt!

Akármennyire is gondos szülőknek tartjuk magunkat, bizony egy pillanat műve és a gyerkőc könnyen elveszhet nyaralás alatt (is).
Ugrás az oldal tetejére