Jelenlegi hely

Így kezeljük családunk digitális életét

Év elején az ember mindenféléket megfogad (hogy aztán fogadalmai jó részét ne tartsa be), ezek között az utóbbi években egyre több embernél szerepel egyre nagyobb hangsúllyal a családi digitális élet keretek közé szorítása. A gyerek ugyanis mobilozik, tabletezik, pörög az X-Box, esetleg szól a tévé – mindezeket megtiltani teljes képtelenség lenne (és értelme sem sok), de valamilyen szabályokat azért ki lehet alakítani. Ebben próbálunk meg segíteni.

A kütyümentes vacsora

Akárhány kutatás, mind azt támasztja alá, hogy a közös családi étkezések rendkívül fontosak. Ha viszont mindenki a telefonját bújja közben, akkor az egész nem ér semmit, szóval nyugodtan vezessük be a kütyümentes vacsorákat, inkább beszélgessünk, figyeljünk egymásra – és persze arra, amit eszünk.

A mennyiség helyett a minőségre figyeljünk

Ahelyett, hogy kétségbeesetten számolgatnánk, mennyit ült a gyerek a YouTube előtt, vagy mennyit játszott a tabletjén, inkább próbáljunk meg valamilyen egészséges egyensúlyt találni az online és az offline tevékenységek között. Segítsünk nekik jó minőségű filmeket, műsorokat, applikációkat, játékokat, és persze könyveket találni.

Használjuk fel a családi kapcsolatok megerősítésére

A média és az internet elidegeníthet, de közelebb is hozhat minket egymáshoz. Ha okosak vagyunk, akkor inkább előnyünkre használjuk ki. Lehet a gyerekkel videócsetelni, együtt digitális fotóalbumokat nézegetni, közösen játszani, zenéket mutogatni – persze harcolhatunk is ellene, de ez egy teljesen reménytelen küzdelem, akkor pedig inkább használjuk.

Ne tiltsuk, inkább tervezzünk vele

Némileg kapcsolódik az előző ponthoz, azaz ha valami ellen nem érdemes harcolni, akkor inkább fordítsuk az előnyünkre, okosan építsük be a mindennapokba. Fontos, hogy ne hagyjuk magára a gyereket a sokszor ronda online világban, tudja, mikor mit csinál. Legyen egy tervünk, akár napirend arra, mikor mit lehet és mit nem.

Ennek része az is, hogy tudatos fogyasztót neveljünk a gyerekből. 2016 jórészt a kamuhírek terjedéséről szólt, fontos megtanítani a gyereket arra, hogyan különböztesse meg a megbízható hírforrásokat az álhírek terjesztőitől, és miként legyen kritikus a neten olvasható dolgokkal szemben.

Fontos a sokszínűség

A világ sokszínű, és jó, ha ezt minél korábban megmutatjuk a gyereknek is. Sokféle ember van sokféle képességekkel, tehetséggel, adottsággal, nézzünk meg közösen filmeket, és beszélgessünk az abban látott emberekről, karakterekről.

A privát szféra fontossága

Végül, de abszolút nem utolsósorban nagyon fontos megtanítani a gyereknek, hogyan óvja a saját privátszféráját. A megosztások özöne, a fotók, a különböző oldalak mind nagyon hasznosak és jók lehetnek, ha tisztában vagyunk (és gyermekünk is tisztában van) a veszélyekkel. Tanítsuk meg a gyereknek a legfontosabb beállításokat, tanítsuk meg védekezni, és okosan használni az internetet.

Forrás: csalad.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Mely napokon kapjuk kézhez a családi pótlékot? A hivatalos folyósítási dátumok és a családi pótlék összege 2021-ben.
Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

A „Mindenki hazudik” című könyv szerzője szerint a Google-kereséseink sokkal reálisabb képet mutatnak rólunk, mint például a közösségi oldalakon megjelent posztjaink, hiszen itt olyan dolgokat is megvallunk, amiket különben sehol, senkinek máshol. Tudtad, hogy az algoritmusok jobban ismernek téged, mint te magadat?                                 
3 módszer, amivel kordában tarthatod a szülői szorongást

3 módszer, amivel kordában tarthatod a szülői szorongást

Jó, kimondom: kifejezetten szorongó alkat vagyok. Ha éppen nincs semmi különösebb, amin lehet aggódni, akkor biztos lehet benne mindenki, hogy pár órán belül találok valamit, amin a családommal együtt tudunk forgolódni. Mióta gyerekeim vannak, bevallom őszintén, nincs is túl nehéz dolgom. Anyaként mi mást is lehet csinálni, mint lépten-nyomon valami miatt aggódni? :)
Indul a 2021-es lakásfelújítási támogatás programja. Bele mersz vágni?

Indul a 2021-es lakásfelújítási támogatás programja. Bele mersz vágni?

Újdonság az államilag támogatot lakásfelújítás, nem csoda, ha rengeteg a kérdés. Körbejártuk a témát, ki, hogyan és mikor jogosult az igénylésre. Elő a számológépet, laptopot, papírt, és indulhat a tervezgetés!
Ugrás az oldal tetejére