Jelenlegi hely

Mindenszentek, halottak napja - emlékezünk...

November 1-je Mindenszentek ünnepe, november 2-a halottak napja a keresztény világban. De mit is jelentenek ezek az ünnepek?

A mindenszentek vagy mindenszentek napja (röviden mindszent; latinul Festum Omnium Sanctorum) az üdvözült lelkek emléknapja, melyet a katolikus keresztény világ november 1-jén ünnepel. Az ünnep 741-ben, III. Gergely pápa idején jelent meg először a megemlékezés napjaként. Hazánkban 2000 óta "piros betűs", munkaszüneti nap.

Az angolszász országokban a mindenszentek napját megelőző este (október 31.) a halloween ünnep ideje (angolul all hallows' evening = „minden szent estéje”).

A mindenszentek ünnepe a katolikus keresztény egyház saját ünnepe. A történelem folyamán összekapcsolódott az ősszel tartott ősi kelta Samhain pogány ünneppel, amely a kelta népek számára az újév, valamint a tél és a sötétség kezdetét jelentette.

A halottak napja (latinul Commemoratio omnium Fidelium Defunctorum) keresztény ünnep az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert hívekért. A katolikusok november 2-án tartják. Az egyházban először 998-ban ünnepelték önálló ünnepként. Szent Odiló clunyi bencés apát kezdeményezése volt, hogy a mindenszentek napja után, amely az üdvözült lelkekre emlékezik, emlékezzenek meg valamennyi elhunyt hívőről is.

Az eredetileg katolikus ünnepet és népi hagyományait más felekezetek is átvették. Így nemcsak a katolikus hívek ünnepe, hanem a reformáció több felekezete is elfogadta. A régi magyar népnyelvben a két egymást követő ünnepnapnak a „lölkök napja” (=lelkeknek emlékezete) elnevezése volt.

Sok európai országban – köztük valamennyi magyarlakta területen – szokás, hogy az emberek meglátogatják és rendbe teszik elhunyt hozzátartozóik sírját, virágot visznek és gyertyákat, mécseseket gyújtanak mindenszentek illetve halottak napján, felekezeti hovatartozásuktól függetlenül. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi. Mivel a krizantém fehér és színes változatai ez idő tájt nyílnak, leginkább ez a virág az, amivel a sírokat díszítik.

Sokszor halljuk, de nem lehet elégszer ismételni:

  • A közlekedés során legyünk fokozottan figyelmesek és türelmesek! A kettős ünnepet megelőző és az azt követő időszakban a temetők, sírkertek környékén a szokásosnál jóval nagyobb a forgalom.
  • A tömegközlekedésben szintén zsúfoltságra és rendkívüli menetrendre kell számítani!
  • Nagyobb településeken érdemes előre tájékozódni a temetői nyitva tartásról.
  • Értékeinket tartsuk magunknál, ne hagyjuk a parkoló autóban, a sírra dobott táskában!
  • Vigyázzunk a mécsesekkel, gyertyákkal: elhelyezésükkor vegyük figyelembe a szél irányát, ne tegyük őket gyúlékony koszorú, mű- vagy száraz virág közelébe! A lakásban legyünk különösen óvatosak, kisgyermekes családban érdemes megfontolni az elemes mécsesek használatát élő láng helyett.
  • Ügyeljünk a gyufára, öngyújtóra is, nehogy véletlenül hozzáférjen a gyermekünk.
  • Ha gyermeket is viszünk magunkkal, érdemes a délelőtti órákra időzíteni a temetői látogatást. Elkerülhetjük a tumultust, könnyebben észrevesszük az esetleg balesetveszélyes sírokat és kisebb az esélye, hogy szem elől tévesztjük a kicsit.
  • Amennyiben mégis sötétedés után indulunk útnak, hasznos lehet, ha a gyermek kézfejére, alkarjára jól láthatóan, tollal felírjuk a nevét és a telefonszámunkat. Magyarázzuk el neki, hogy ha nem talál minket, ne ijedjen meg, hanem mutassa meg a feliratot egy kisgyermekes anyukának, vagy rendőrnek, láthatósági mellényt viselő embernek.

 

Forrás: Wikipédia innen és innen

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Pszichológiai öngondoskodás - lelki immunerősítők a mindennapokra

Pszichológiai öngondoskodás - lelki immunerősítők a mindennapokra

Mindannyiunknak vannak olyan napjai, hetei, amikor úgy érezzük, nem vagyunk jól mentálisan. Akár egy külső életesemény, akár a saját energiatartalékaink lemerülése okozza (vagy akár mindkettő), ilyenkor nehéz lehet egyedül lenni magunkkal, a gondolatainkkal, de sokszor még a párunkkal vagy családunkkal is.
Rőzseláng van közepébe kivarrva…

Rőzseláng van közepébe kivarrva…

Meginvitálhatlak egy kis nosztalgiatáborozásra?
Kedvezményes családi utazás vonaton, buszon

Kedvezményes családi utazás vonaton, buszon

Itt a nyár, és az idő – tér – tömeg összefüggésrendszerében biztos sokkal többen lesznek, akik vonatra, buszra szállnak, vagy autóba ülnek a gyerkőcökkel. Körbenéztünk, milyen kedvezményeket tudnak a gyermekes családok igénybe venni utazáskor.
Így biztosan nem veszíted el a gyereket a nyaralás alatt!

Így biztosan nem veszíted el a gyereket a nyaralás alatt!

Akármennyire is gondos szülőknek tartjuk magunkat, bizony egy pillanat műve és a gyerkőc könnyen elveszhet nyaralás alatt (is).
Ugrás az oldal tetejére