Jelenlegi hely

Húsgombóc ételek

A húsgombócos, darálthúsos ételek nagyon változatosak és szinte mindenki kedvencei. Alig van olyan alap étel, amelyből annyi változat készíthető el, mint éppen a húsgombócból.

Esszük főételként, feltétként, betétként sokféle kiegészítővel, sütve és párolva. További előnye, hogy fagyasztható, így egyszerre nagyobb mennyiséget is lehet belőle készíteni, és egy részét később felhasználni.

Húsgombóc körettel

Húsgombóc készítése

Hozzávalók 14-18 db húsgombóchoz

  • 80 dkg darált sertéshús (lapocka a legjobb, mert az nem száraz)

Darált sertéshús

  • 2 db zsemle vagy 10 dkg rizs
  • 2 db tojás
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis piros fűszerpaprika
  • só, bors 

Megjegyzés: a húsgombócban a darált húst kétféle módon lehet szaporítani:

  • pároláshoz: rizzsel (jobb megoldás megpárolva)
  • sütéshez: vízben vagy tejben áztatott zsemlével

Előkészítés

  • A hagymát apróra vágod (esetleg megpárolod).

Felaprított hagyma

  • A fokhagymát szétzúzod vagy szétpréseled.
  • A rizst kétszeres mennyiségű vízzel megpárolod vagy a zsemléket feldarabolod és vízbe vagy tejbe áztatod.

Párolt rizs

Elkészítés

1. A húst, a kinyomkodott zsemléket vagy a rizst, a tojásokat villával (vagy kézzel) jól összekevered.

Húsgombóc hozzávalói

2. Hozzáteszed az apróra vágott hagymát, a fokhagymát, a sót és borsot ízlés szerint, 1 kávéskanálnyi piros fűszerpaprikát.

3. Az alapmasszát a fűszerekkel jól összedolgozod.

Húsgombóc fűszerezése

4. Megkóstolod és ha szükséges, tegyél még hozzá sót és borsot. Fontos, hogy jó ízű legyen a keverék, mert sütés után már csak a tetejére tudsz tenni bármit is. Egy-két alkalom után már biztosan fogod tudni, mikor jó.

5. Gombócokat formálsz belőle (ha kanállal veszed ki a masszából, kb. egyforma nagyságúak lesznek).

Kész húsgombócok

További felhasználás

Ha sütve használod:

  • A húsgolyókat zsemlemorzsába forgatod és forró olajban kisütöd. Ügyelj az olaj hőmérsékletére. 
  • A fölösleges zsír/olaj eltávolítására használj papírtörlőt.

Húsgombócok kisütése

Húsgombócok kiszedése

Kisütött húsgombócok

Ha párolva használod:

  • Az ételben megpárolod.

Ha lefagyasztod:

  • Tálcán a mélyhűtőbe teszed, ha megfagyott, átrakod zacskóba, mert úgy kisebb helyet foglal el.

Húsgombócból készíthető ételek

Kisütött húsgombócból

Zöldségekkel, salátával:

Húsgombócok zöldségekkel, salátával

Párolt zöldségekkel (pl. spárgával) és tükörtojással:

Húsgombóc párolt zöldséggel, tükörtojással

Paradicsommártással:

Húsgombóc paradicsommártással

Főzelékekre feltétként:

Húsgombóc főzelék feltétként

Levesbetétként:

Zöldségleves húsgombóccal

Gombócos káposztaként:

Gombócos káposzta

Természetesen a húsgombóc még más módokon is felhasználható, csak a kreativitás szab határt.

Még több fortély Zsuzsától:

Töltött káposzta - ahogyan neked is sikerülni fog!

Sütőtök krémleves

Környezetbarát mosószerek

Háztartási napló

Környezetbarát mosás

Nagytakarítás

Húsvéti vacsora

Egyszerű bableves

Szerző: Pap Zsuzsa - http://www.haztartas-ma.hu/

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

5 apró szokás, amitől kiegyensúlyozottabb lesz a családi élet

5 apró szokás, amitől kiegyensúlyozottabb lesz a családi élet

Van, amikor minden egyszerre történik: a gyerekek beszélnek, a táska nincs bepakolva, a vacsora odakozmál, és persze épp akkor csöng a telefon. Ilyenkor a „kiegyensúlyozott családi élet” kifejezés leginkább egy távoli álomnak tűnik. Pedig nem a nagy, drámai változások segítenek, hanem azok az apró szokások, amik csendben, lassan átrendezik a napjainkat.
5 dolog, amit a természet jobban tanít, mint bármelyik iskola

5 dolog, amit a természet jobban tanít, mint bármelyik iskola

Gyerekkorunkban magától értetődő volt, hogy kint játszunk. Faleveleket gyűjtöttünk, kavicsokat raktunk sorba, vagy csak lestük, ahogy a hangyák jönnek-mennek a járdán. Ma sok gyerek idejének nagy része zárt térben telik: iskola, otthon, képernyő.
A női termékenység titkai

A női termékenység titkai

A fogantatás és a születés misztérium. Ma már mintha ezt elfelejtettük volna. Mintha a nők már nem bíznának a testükben és abban, hogy képesek egy gyermeket a világra hozni. Egyre inkább támaszkodnak a külső hatásokra, orvosi segítségre. A külső hatások miatt is, hiszen a társadalom nyomása és a stresszes környezet egyáltalán nem segít a nyugodt gyermekvállalásban. Sok nő egyre később, gyakran csak a negyvenes éveiben jut el oda, hogy megtalálja a megfelelő párt, akivel családot alapítana, és biztos egzisztenciát is tud maga mögött. A testünk ilyenkor még alkalmas a babavállalásra, de nem mindegy hogy addig hogyan éltünk. Mit történt testünkkel, lelkünkkel.
Egészséges őszi sütik bűntudat nélkül

Egészséges őszi sütik bűntudat nélkül

Az ősz a sült alma, az illatos fűszerek és a sütőtök szezonja nálam, főleg, ha már kint beköszönt a csípős idő. Ilyenkor egy házi sütemény nem csak a testet, de a lelket is felmelegíti. Mit süssünk, ha az őszi ízek élvezete mellett az egészség is fontos szempont számunkra?
Ugrás az oldal tetejére