Pap Zsuzsa írása
Esszük főételként, feltétként, betétként sokféle kiegészítővel, sütve és párolva. További előnye, hogy fagyasztható, így egyszerre nagyobb mennyiséget is lehet belőle készíteni, és egy részét később felhasználni.
Húsgombóc készítése
Hozzávalók 14-18 db húsgombóchoz
- 80 dkg darált sertéshús (lapocka a legjobb, mert az nem száraz)
- 2 db zsemle vagy 10 dkg rizs
- 2 db tojás
- 1 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis piros fűszerpaprika
- só, bors
Megjegyzés: a húsgombócban a darált húst kétféle módon lehet szaporítani:
- pároláshoz: rizzsel (jobb megoldás megpárolva)
- sütéshez: vízben vagy tejben áztatott zsemlével
Előkészítés
- A hagymát apróra vágod (esetleg megpárolod).
- A fokhagymát szétzúzod vagy szétpréseled.
- A rizst kétszeres mennyiségű vízzel megpárolod vagy a zsemléket feldarabolod és vízbe vagy tejbe áztatod.
Elkészítés
1. A húst, a kinyomkodott zsemléket vagy a rizst, a tojásokat villával (vagy kézzel) jól összekevered.
2. Hozzáteszed az apróra vágott hagymát, a fokhagymát, a sót és borsot ízlés szerint, 1 kávéskanálnyi piros fűszerpaprikát.
3. Az alapmasszát a fűszerekkel jól összedolgozod.
4. Megkóstolod és ha szükséges, tegyél még hozzá sót és borsot. Fontos, hogy jó ízű legyen a keverék, mert sütés után már csak a tetejére tudsz tenni bármit is. Egy-két alkalom után már biztosan fogod tudni, mikor jó.
5. Gombócokat formálsz belőle (ha kanállal veszed ki a masszából, kb. egyforma nagyságúak lesznek).
További felhasználás
Ha sütve használod:
- A húsgolyókat zsemlemorzsába forgatod és forró olajban kisütöd. Ügyelj az olaj hőmérsékletére.
- A fölösleges zsír/olaj eltávolítására használj papírtörlőt.
Ha párolva használod:
- Az ételben megpárolod.
Ha lefagyasztod:
- Tálcán a mélyhűtőbe teszed, ha megfagyott, átrakod zacskóba, mert úgy kisebb helyet foglal el.
Húsgombócból készíthető ételek
Kisütött húsgombócból
Zöldségekkel, salátával:
Párolt zöldségekkel (pl. spárgával) és tükörtojással:
Paradicsommártással:
Főzelékekre feltétként:
Levesbetétként:
Gombócos káposztaként:
Természetesen a húsgombóc még más módokon is felhasználható, csak a kreativitás szab határt.
Még több fortély Zsuzsától:
Töltött káposzta - ahogyan neked is sikerülni fog!
Szerző: Pap Zsuzsa - http://www.haztartas-ma.hu/
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges