Jelenlegi hely

Húsgombóc ételek

Húsgombóc ételek: nagyon változatosak. Alig van olyan alap étel, amelyből annyi változat készíthető el, mint éppen a húsgombócból.

Pap Zsuzsa írása

Esszük főételként, feltétként, betétként sokféle kiegészítővel, sütve és párolva. További előnye, hogy fagyasztható, így egyszerre nagyobb mennyiséget is lehet belőle készíteni, és egy részét később felhasználni.

Húsgombóc körettel

 

Húsgombóc készítése

Hozzávalók 14-18 db húsgombóchoz

  • 80 dkg darált sertéshús (lapocka a legjobb, mert az nem száraz)

Darált sertéshús

  • 2 db zsemle vagy 10 dkg rizs
  • 2 db tojás
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis piros fűszerpaprika
  • só, bors 

Megjegyzés: a húsgombócban a darált húst kétféle módon lehet szaporítani:

  • pároláshoz: rizzsel (jobb megoldás megpárolva)
  • sütéshez: vízben vagy tejben áztatott zsemlével

 

Előkészítés

  • A hagymát apróra vágod (esetleg megpárolod).

Felaprított hagyma

  • A fokhagymát szétzúzod vagy szétpréseled.
  • A rizst kétszeres mennyiségű vízzel megpárolod vagy a zsemléket feldarabolod és vízbe vagy tejbe áztatod.

Párolt rizs

Elkészítés

1. A húst, a kinyomkodott zsemléket vagy a rizst, a tojásokat villával (vagy kézzel) jól összekevered.

Húsgombóc hozzávalói

2. Hozzáteszed az apróra vágott hagymát, a fokhagymát, a sót és borsot ízlés szerint, 1 kávéskanálnyi piros fűszerpaprikát.

3. Az alapmasszát a fűszerekkel jól összedolgozod.

Húsgombóc fűszerezése

4. Megkóstolod és ha szükséges, tegyél még hozzá sót és borsot. Fontos, hogy jó ízű legyen a keverék, mert sütés után már csak a tetejére tudsz tenni bármit is. Egy-két alkalom után már biztosan fogod tudni, mikor jó.

5. Gombócokat formálsz belőle (ha kanállal veszed ki a masszából, kb. egyforma nagyságúak lesznek).

Kész húsgombócok

További felhasználás

Ha sütve használod:

  • A húsgolyókat zsemlemorzsába forgatod és forró olajban kisütöd. Ügyelj az olaj hőmérsékletére. 
  • A fölösleges zsír/olaj eltávolítására használj papírtörlőt.

Húsgombócok kisütése

Húsgombócok kiszedése

Kisütött húsgombócok

Ha párolva használod:

  • Az ételben megpárolod.

Ha lefagyasztod:

  • Tálcán a mélyhűtőbe teszed, ha megfagyott, átrakod zacskóba, mert úgy kisebb helyet foglal el.

 

Húsgombócból készíthető ételek

Kisütött húsgombócból

Zöldségekkel, salátával:

Húsgombócok zöldségekkel, salátával

Párolt zöldségekkel (pl. spárgával) és tükörtojással:

Húsgombóc párolt zöldséggel, tükörtojással

Paradicsommártással:

Húsgombóc paradicsommártással

Főzelékekre feltétként:

Húsgombóc főzelék feltétként

Levesbetétként:

Zöldségleves húsgombóccal

Gombócos káposztaként:

Gombócos káposzta

Természetesen a húsgombóc még más módokon is felhasználható, csak a kreativitás szab határt.

 

Még több fortély Zsuzsától:

Töltött káposzta - ahogyan neked is sikerülni fog!

Sütőtök krémleves

Környezetbarát mosószerek

Háztartási napló

Környezetbarát mosás

Nagytakarítás

Húsvéti vacsora

Egyszerű bableves

 

Szerző: Pap Zsuzsa - http://www.haztartas-ma.hu/